Decembra sākumā Ventspilī un digitāli, ar saukli “Sail into a sustainable future”, norisinājās pasākums “Alternative Fuel Hackathon”, kurā tika risināti svarīgi enerģētikas un ostu nozares jautājumi, akcentējot energoefektivitāti, degvielas izmantošanu un digitalizāciju.

Šis pasākums pulcēja vairāk kā 30 dažādu jomu dalībniekus no Baltijas jūras reģiona valstīm, kā arī mentorus un nozares ekspertus, kas izvirzīja konkrētus izaicinājumus.

Piemēram, Ventspils brīvostas pārvalde izvirzīja izaicinājumu par rīka izstrādi, kas veicinātu sabiedrības iesaistīšanos un izglītošanu par zaļās enerģijas un alternatīvo degvielu iespējām. Savukārt, Rīgas brīvostas pārvalde izvirzīja jautājumu par ūdeņraža komercializācijas iespējām ostu vidē.

“Pavisam droši varam teikt, ka Eiropā jau ilgāku laiku ir divi attīstības virzieni, pie kuriem tiek intensīvi strādāts – digitalizācija un ilgtspēja. Gandarījums, ka tieši Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, organizējot šo pasākuma, var būt daļa no ilgtspējas veicināšanas stāsta. Tikai nākot kopā un apvienojot pieredzi ar entuziasmu varam dažādus izaicinājumus pārvērst par iespējām.” tā hakatona ieskaņā klātesošos uzrunāja nodibinājuma “Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” Biznesa atbalsta un Digitālo inovāciju centra vadītājs Gvido Grīnbergs.

Dalībnieku komandas 48 stundu laikā strādāja nepārtraukti, radot inovatīvus un funkcionējošus digitālus prototipus, ko žūrija augsti novērtēja pasākuma noslēgumā.

Starp 11 komandām uzvarētāju laurus plūca trīs sekojošas komandas:

1. vietu un galveno naudas balvu 750 eiro vērtībā ieguva komanda "Zolara" (Krišjānis Odiņš, Kristaps Barons, Edmunds Zālītis), izstrādājot mākslīgā intelekta rīku Latvijas jauniešu izglītošanai par zaļās enerģijas tēmām.

2. vietu un 500 eiro naudas balvu saņēma komanda "Tārgale United" (Kaspars Kukainis, Kārlis Kukainis, Roberts Kukainis, Eduards Žiborkins), kuri risināja loģistikas efektivitātes problēmas ro-ro termināļos, izveidojot automatizētu ostu sistēmu, kas samazina laika un resursu izmaksas, vienlaikus veicinot vides draudzīgumu.

Savukārt, 3. vieta un 250 eiro naudas balva nonāca pie komandas "Save some" (Ronalds Palacis, Haralds Juris Barkāns, Uldis Ramlavs), kuri piedāvāja gudro enerģijas pārvaldību ostās, integrējot Nord Pool cenas ar mākslīgo intelektu, optimizējot elektroenerģijas izmantošanu.

Mentors un žūrijas locelis Imants Martinsons, tīro tehnoloģiju/mobilitātes eksperts atzīmē: “Hakatonā īpaši izcēlās tieši tās komandas, kuras bija spējušas apvienot dažādas kompetences – piemēram, uzņēmējdarbības, enerģētikas un IT jomas. Šāda multidisciplināra pieeja deva iespēju skatīt izaicinājumus un nozares problēmas no dažādām perspektīvām, radot radošus un nestandarta risinājumus.”

Hakatons rezultējies ar vairāk nekā desmit inovatīvu risinājumu izstrādi, kas potenciāli varētu ietekmēt nākotnes ostu attīstību, veicinot sabiedrības izglītošanu par ilgtspējas jautājumiem, gudru resursu pārvaldību un izmešu (CO2) samazinājumu ostās. 

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Runga 19.12.2023, 16:32:52

    Hmm... 3.vietas ieguvējiem labs produkts. Tādu katrai mājsaimniecībai ar vajadzētu!!! "Integrēt Nord Pool cenas ar mākslīgo intelektu, optimizējot elektroenerģijas izmantošanu". Siltumsūkņi, elektriskie sildītāji un pat auto akumulatoru uzlādes tad maksimāli darbotos tikai kad cena zema, un slēgtos ārā vai pārietu ekonomiskā režīmā kad cena augsta!!!

  • 0
    sranskis 20.12.2023, 10:27:11

    Un kā visi tie suistinablie futures fueles sailošanas hackathoni skan latviski?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: