Ventspils Centra sākumskolā pašlaik tiek veikta aptauja, kurā vecāki var izteikt viedokli par satiksmes uzlabošanu pie skolas. Pilsētas pašvaldība, lai uzlabotu satiksmes drošību, rosina krustojumā pie skolas ierīkot rotācijas apli, Pētera ielā izveidot stāvvietas, kā arī nozāģēt liepas, kas rada skolai noēnojumu.

Centra sākumskola atrodas Pētera un Saules ielas krustojumā, un vislielākā satiksmes intensitāte tās apkārtnē vērojama darbdienu rītos, kad vecāki, bieži vien automašīnā, uz skolu atved bērnus. Saules iela ir viena no lielākajām ielām, kas savieno Inženieru un Saules ielas deviņstāvu ēku mikrorajonu ar pilsētas centru, un pa to kursē arī sabiedriskais transports. Pirms krustojuma izvietotas ātrumu ierobežojošas zīmes, kas ļauj automašīnām pārvietoties ar ātrumu, ne lielāku par 30 km/h, un krustojuma darbības laukā ierīkotas četras gājēju pārejas.

Pagājušajā nedēļā Centra sākumskolā vecākiem E-klasē izsūtīta vēstule ar aicinājumu paust savas domas par pilsētas pašvaldības ierosinājumu, kā uzlabot satiksmes drošību pie skolas. Pašvaldība rosina ierīkot rotācijas apli Saules un Pētera ielas krustojumā. Tāpat Pētera ielas posmā pie skolas ēkas plānots izbūvēt paralēlās autostāvvietas, turklāt paredzēts, ka, izbūvējot autostāvvietas un uzlabojot dabiskās gaismas piekļuvi skolas ēkai, būtu nepieciešams nozāģēt piecas liepas. Aptaujā vecāki mudināti ne tikai paust atbalstu vai noraidīt šo pašvaldības ierosinājumu, bet arī izteikt pašiem savas domas un ierosinājumus. Aizpildītās aptaujas var iesniegt vēl šonedēļ. To, ka šāda aptauja vecākiem izsūtīta, Ventas Balss uzzina no kādas iedzīvotājas, kuras bērns apmeklē šo skolu. Viņa uzskata, ka problēmas satiksmē rada tieši paši vecāki un rotācijas apļa ierīkošana situāciju neuzlabotu. «Ir vecāki, kuri savus bērnus no mašīnas izlaiž tieši uz pašas gājēju pārejas.» Viņasprāt, tieši vecāku paradumi ir tie, kas būtu jāmaina, lai rītos pie skolas neveidotos sastrēgumi. Kā arī pie skolas vajadzētu uzlikt zīmes Stāvēt aizliegts!, kas ļautu tikai izlaist pasažierus, jo ilgākai stāvēšanai vēl aizvien ir izmantojams stāvlaukums skolas pagalmā. Iespējams, satiksmes drošību varētu uzlabot, pie gājēju pārejām ierīkojot luksoforus. Audzēknes mamma neatbalsta arī koku zāģēšanu, sakot, ka liepas aug ziemeļu pusē, kur tāpat saule īsti neiespīd. Un to radītais noēnojums nav pietiekošs iemesls, lai zāģētu lielus, veselus kokus.

Centra sākumskolas direktore Liāna Pēce apstiprina, ka darbdienu rītos satiksme pie skolas ir apgrūtināta un rada drošības riskus gan skolēniem, gan citiem autovadītājiem, tādēļ jāmeklē risinājumi, kā situāciju uzlabot. Viņa jau paguvusi nedaudz ielūkoties aptaujas rezultātos. «Viedokļi ir dažādi. Ir tādi, kas piekrīt, ir tādi, kas piekrīt, ka krustojums ir jāpārbūvē, bet nevajadzētu zāģēt kokus. Ir arī viedoklis, ka vecākiem vienkārši jābūt atbildīgākiem. Protams, vecāki izmanto iespēju mašīnu nolikt pēc iespējas tuvāk skolas durvīm, vietā, kur viņi nedrīkstētu to darīt. Ne visi, protams, bet ir, kas to dara.» Direktore atzīst, ka tikai rotācijas apļa ierīkošana vien situāciju nemainītu. Viņasprāt, ja Pētera ielā būtu izveidotas ērtas stāvvietas, tad automašīnas, kas uz brīdi apstājušās, lai izlaistu bērnus, citiem transportlīdzekļiem tik ļoti netraucētu. Viņa arī pauž savu nostāju par koku zāģēšanu, sakot: «Es atbalstu, ka pilsētā zaļajām zonām ir jābūt, bet šie lielie koki noēno skolas ēku Pētera ielas pusē un neļauj pa logiem ieplūst dienasgaismai. Klases ir ļoti tumšas visu dienu. Arī man pašai ir kabinets šajā pusē.» Direktore skaidro, ka koki rada noēnojumu jau tā tumšajā ziemeļu pusē, kur saule īsti neiespīd, un mākslīgo apgaismojumu var izslēgt tikai ļoti saulainās dienās, kas nav ne ekonomiski, ne zaļi.»

Ventspils domes Pilsētas attīstības un vides komisijas priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks skaidro, ka satiksmes drošības uzlabošanai pie Centra sākumskolas apsvērti dažādi risinājumi. Piemēram, ierīkojot luksoforus, jārēķinās, ka būs lielāks piesārņojums, palielinoties izmešu daudzumam, kas rodas, automašīnām apstājoties un uzsākot braukšanu. Rotācijas aplī iebraucot, visiem būtu jāsamazina ātrums un autovadītāji būtu uzmanīgāki. Ošenieks norāda, ka liepas pie skolas iestādītas pēc ēkas uzcelšanas, ilgāku laiku nav pareizi koptas un skolas ēkai nodara pāri. «Koki pilsētai ir svarīgi, bet laiku pa laikam arī jāizvērtē, vai tie tur var palikt vai ne. Koki ir gan jāstāda, gan jāzāģē.»

Lasi vēl

Komentāri (42)

  • 0
    Pilsēta 20.12.2023, 11:55:32

    Kā var iekļūt tanī satiksmes drošības komisijā kura pieņem un dzemdē tāda veida lēmumus? Man būtu vēl daudz stulbu ideju kā sačakarēt satiksmi pilsētā un sabojāt ventspilniekiem dzīvi.

  • -11
    Katja 20.12.2023, 15:25:26

    Es saprotu tā, ka tā vēl ir ideja, nevis lēmums, tāpēc arī vienkārši prasa viedokli.

  • -1
    All-cash 20.12.2023, 21:12:26

    Ja prasa viedokli, tad tas jau ir nolemts! Lai izskatītos pēc "" darbaļaužu lūguma, ierosinājuma"".

  • 0
    Vadims Kevrelis 20.12.2023, 12:14:13

    Man liekas ka tā ir viena cilvēka iegriba un plāns. Šajā skolā ir mācījušies daudzi un nevienam nav traucējuši ne koki un ne krustojums.

  • 0
    Heinrich 20.12.2023, 12:23:58

    Mūžīgi tak viņš,cerams,nedzīvos.Varbūt drīzi vien nosprāgs.

  • 0
    domāju 21.12.2023, 12:02:27

    Es arī tur mācījos, bet tad uz skolu gāja kājām

  • 0
    Cements 20.12.2023, 12:34:43

    Kurš sponsorē šo dīvaino iegribu? Vai par nodokļu naudu tāda dīvainība tiks apmaksāta? Tikpat labi, slēdzam ciet regulējamās gājēju pārejas, jo tur arī mašīnas kad apstājas, rada piesārņojumu..

  • -10
    Katja 20.12.2023, 15:30:55

    Vēl jau nav ko sponsorēt. Pagaidām tik plāno, paprasa viedokli, viedokļu šeit daudz, tad jau redzēs, kas notiks tālāk.

  • 0
    Īstais 20.12.2023, 12:53:07

    Kārtējā gudrimeļa izdoma,atraduši visintensīvāko krustojumu,tāpat kā stāvēšanu uz Pils ielas kinoteātra pusē.Drīz vien parādīsies cilvēka komentāri,kurš neslēpj savu vārdu. vienkārši pilsētu var pārveidot daži gudrie,bez kādām aptaujām.

  • -1
    Jana 20.12.2023, 13:17:21

    Kopš vecumdienās viens apbērnojās, viņam norāva jumtu. Es ieteiktu nevis izveidot apli, bet tiltu... Un to skolu padarot maksimāli drošu-apkārtējās mājas nojaukt, kokus nozāģēt vismaz 200m radiusā.

  • 0
    žurka 20.12.2023, 13:31:53

    Ventspils dome, jūs tur esat konkrēti saspieduši galvu!
    Kurš tur ir pilnīgi nojūdzies - Lembergs, Vītoliņš vai Ošenieks?!

    Tur uz plkst. 8:00 ir precīzi 7 minūtes ilgs sastrēgums, kad visi vecāki grib savu bērnu pievest maksimāli tuvu skolai!

    Skatos, ka jums nav kur likt Ventspils iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa naudu - mūsu sapelnīto naudu! Būtu labāk sniega laikā tīrījuši ar tehniku visus trotuārus, nevis tikai veloceliņu daļu, kā arī savas pašvaldības pieguļošās teritorijas sakopuši, nevis kā to dara iedzīvotāji jums par velti! Riebjas šitā naudas izsaimniekošana!

    "Viesis, 03. oktobris 2023 - 09:56
    Kā arī, papildinājums – ja aplī būtu izveidota gājeju pāreja, tad jau sanāktu tāpat liels “korķis”. Krustojums ir no visām 4 pusēm. Gājēju ir daudz, kā arī neaizmirsīsim – blakus atrodas skola. Korķa laikā, visas 4 izbrauktuves buksētu uz vietas, vien ko darot – palaižot gājējus rīta un vakara stundās."

  • -6
    Katja 20.12.2023, 15:18:32

    Piekritīšu un pat teikšu tā, ka 8.00 no rīta tur īsti sastrēgumi (kā Rīgā) nemaz nav.

  • 0
    žurka 20.12.2023, 13:33:25

    Dažam labam tur pakaļa ar ausīm traucē domāt, nevis lielās, smukās liepas!

  • -11
    Renars Z 20.12.2023, 14:12:45

    Labs risinājums.

  • -4
    Kriska 20.12.2023, 14:17:46

    Kādu ēnu skolai dara liepas ?? Tā īr ziemeļu puse

  • 0
    domāju 21.12.2023, 12:05:01

    Tieši tā. Man darbā ir logi ziemeļu pusē un bez jebkādiem kokiem nevaru teikt, ka būtu super-puper gaiši...saule katrā ziņā logos iespīd tad, kad es vēl guļu. Vasarā var iztikt bez elektrības, bet pārējā laikā reizēm tā vajadzīga.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 20.12.2023, 14:29:28

    Jāpārbīda pati skola nost no ielām.
    Jāpārtrumpo dāņi, viņi sūda 40m augstu bāku pārvietoja prom no jūras stāvkrasta. Tā lai sanāk katram vecākam pa stāvvietai.
    Var arī uzcelt jaunu, nauda taču ir :D

  • 0
    Cibiņš 20.12.2023, 14:43:09

    Pēdējā laikā kā paver vaļā šo lapu, tā to vien lasām - te cirtīs kokus, tur cirtīs kokus. Vai nav tā kā par daudz? Kādreiz atmodas laikā skaitījām: Svešais cirvis cērt un cērt mūsu tautai saknes. Re ka pašu bāleliņi ar Štīlu vai Husqvarnu var to daudz labāk izdarīt.

  • -11
    Katja 20.12.2023, 15:16:05

    Neviens neko tak vēl necērt, tik prasa viedokli par papildu stāvvietām un krustojuma pārveidošanu par apli.

  • -2
    Hūtis 20.12.2023, 15:51:35

    Šis ir kārtējais piemērs kā neko nepasakot pateikt, ka tajā komisijā strādā cilvēki bez smadzenēm un domāšanas.
    Skaidrs ir tas, ka šī ir viena kārtējā cilvēka iegriba.
    Skolā neviens nav sūdzējies par sastrēgumiem, vecāki vienmēr ir tikuši klāt, ātri izlaiduši bērnus un devušies tālāk.
    Izcirst atkal kokus šādām stulbībām ir neprāts!
    Mums jau tā pilsētā atņem kokus, un tas ko stāda vietā ir 3x mazāk, nekā tiek izcirsts.
    Pilsēta jau ir zaudējusi savu zaļo pilsētvides statusu, nekur citur tā neizcērt kokus kā pie mums. Un tas viss ir tikai un vienīgi šo plānprātiņu nopelns.
    Un pats sliktākais ir tas, ka viss uz grunti iet kopš Aivars Lembergs vairs nav pie stūres. Vītoliņš nemāk nolikt stingru dūri galdā un pateikt atklāti kas par idiotismu. Diemžēl. Un pārējiem vietniekiem ir vienkārši vienalga, un attiecīgi viss iet pa grunti.

  • 0
    Hūtis 20.12.2023, 15:55:20

    Visās normālās pilsētās tiek veikta aptauja un sabiedriskā apspriešana par šādiem plānotiem projektiem. Kādā pakaļā ir nonākusi mūsu pašvaldība, ka sabiedrības viedoklis ir pie vienas vietas?

  • -10
    Katja 20.12.2023, 16:00:42

    "Mums jau tā pilsētā atņem kokus, un tas ko stāda vietā ir 3x mazāk, nekā tiek izcirsts."

    Tam nu gan nevar piekrist! Jauni koki iestādīti ir ļoti daudz.

  • -10
    Katja 20.12.2023, 16:06:13

    Piekrītu, ka šī ir liela ideja, kam nepieciešams sabiedrības viedoklis, bet varbūt ir tā, ka sākumā apvaicā ar skolu saistītās personas par šo ideju, un, ja tā gūst atbalstu tur, tad notiks pārējās apspriedes un aptaujas?! Ja atbalstu negūst no vecākiem, tad jau nav pamata prasīt sabiedrības viedokli, jo nekas nebūtu jāmaina... Tas mans pieņēmums.

  • 0
    Vadims Kevrelis 20.12.2023, 16:14:22

    Jā ,tie koki iet pa labi un pa kreisi un pat divas egles dabūja ciest, tā teikt žvīg,žvāg žviks un pāri paliek čiks.

  • 0
    qwerty 20.12.2023, 16:18:22

    Mans ikdienas ceļ no mājām uz skolu bija 800m, tik pat atpakaļ.
    Esmu dzīvs.
    Hallo, jauni tēvi un mammas, jums tam bērnam gabals nenokritīs, ja izlaidīsiet 200-300m no skolas. Lai ejot pamostās!
    Ja nu tomēr ir vitāla vajadzība kaut ko uzlabot, tad jau labāk uzreiz taisiet caurbrauktuvi skolai ar pieņemšanas/izdošanas punktu , kā Hesburgerā. Ko tur māžoties ar apļiem...

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) 20.12.2023, 16:36:52

    Qwerty kung.
    Manam nupat bij gribet rakstit pa caurbraucam Skol.Aber Jūs komentār bij bišk ātraks.
    Pilnig pekrīt,le zinat.
    Galig švah tie Kinder palikuš.

  • 0
    Zinoša 20.12.2023, 16:57:12

    Šī jau nav vienīgā problemātiskā vieta pilsētā. No rītiem pie PII Vāverīte arī ir traki. Tur arī sastrēgumi. Un ir gan PII gan skola, lūdzu risiniet arī šo problēmu.

  • 0
    Īstais 20.12.2023, 17:46:59

    Prasa viedokli vecākiem,protams vecāki vispār vēlētos lai apbrauc skolu pa citu kvartālu un piebraukt drīkstētu tikai vecāki,neapvainoju vecākus,bet ir vēl arī citi pilsētas iedzīvotāji

  • 0
    ventspilnieks 36,7 20.12.2023, 18:42:50

    Neaizmirstiet pēc 18 mēnešiem aizsūtīt pa skuju taku šos demences skartos :D

  • 0
    Heinrich 20.12.2023, 20:36:32

    To teorētiski varētu izdarīt jau tagad.Tikai-kurš to uzņemsies?

  • 0
    All-cash 20.12.2023, 21:42:33

    Sods par pilsonisko pasivitāti ir ļaundaru vara. ( Platons )

  • 0
    ayk 20.12.2023, 22:34:58

    Laikos, kad pilsētai pilnīgi visās jomās trūkst naudas, šāds projekts... :D nu nu

  • 0
    Tā nu ir 21.12.2023, 18:16:17

    Jā! TRŪKST NAUDAS pilsētai...!!! JO.
    Viss ir izfenderēts un izšeptēts visādos APŠAUBĀMOS projektos( ne jau pilnīgi visos.) Tajā pašā, nu jau ''pareizo'' ventspinieku ''aizmirstā'', slavenā VENTSPILS ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA ar Krasovsku-Lembergu priekšgalā...!!!
    Ja parēķinām, cik šinī mistiski apšaubamā ''aģentūrā'' tika iemaksāti miljoni...???( no pilsētas uzņēmumiem, u.c.) ...tad viss skaidrs! A kur šī naudiņa palika...??? Klusums.!!! VISIEM ( ''pareizajiem'') viss O.K....
    Šis ir tikai viens no daudziem pilsētas naudas izsaimniekošanas veidiem! BET!!!
    Pats trakākais, visa šī zagļaģentūra izkūpēja ar visu sazagto piķi, bez pēdām, un.... , ABSOLŪTS klusums, itkā NEKAS nebūtu bijis... Lielākai pilsētnieku daļai ( rozā briļļainiem un pareiziem) TAS IR NORMĀLI...!!!???

  • -2
    Eduards Rubins 20.12.2023, 23:44:03

    VArbūt kokus nevajag zāģēt, bet
    1) vai nu pārveidot Pētera ielas posmu par vienvirziena un
    uz salīdzinoši platās ietves rēķina varētu izveidot kabatiņu, kur iebraukt ar auto un izlaist skolniekus netraucējot pārējo ielas satiksmi. līdzīgi kā tas ir pie koncertzāles.
    PAr mazo lokveida krustojumu - nedomāju, ka tur pietiks vietas normālai satiksmei. Drīzak atbalstu domu par vairāku guļošo policistu izbūvi, lai transportlīdzekļu vadītāju būtu spiesti samazināt ātrumu pie skolas.

  • 0
    Optika 21.12.2023, 06:24:31

    Mans bērns iet šajā skolā un cik zinu, tad arī sāka iet no 1.septembra arī viens bērns no Puzes puses.
    Cirst piecas liepas dēļ tā, ka uz 20 min. varbūt ap 08:00 tur veidojas nelieli sastrēgumi ar to, ka mēs kā vecāki savus bērnus atvedam līdz skolai ir pilnīgs neprāts.
    Arī apļveida kustība nav nepieciešama, jo tajā krustojuma +/- visi auto vadītāji ir ļoti uzmanīgi un nav bijušas situācijas kad kāds būtu cietis.
    ja vēlas veidot speciāli auto stāvvietas tikai dēļ tā, ka uz dažām minūtēm pirms 08:00 veidojas mazi sastrēgumi, tad lūdzu aiz skolas sporta laukumiņa ir nekopta pļava vismaz 1ha lielumā - tad tur izbūvējiet nelielu auto stāvvlaukumu, bet nepalieciet muļķi un nesākiet cirst labus kokus.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: