Par diendusu Pārventas bērnudārzos
Kāpēc Pārventas bērnudārzos,vecāko grupu bērniem tika atņemta iespēja gulēt diendusu? Mans mazbērns pēc bērnudārza nāk noguris, un vēl jāapmeklē pulciņi un sporta nodarbības, turklāt gribētos vienkārši pavadīt laiku ar bērnu, bet viņš pēc bērnudārza ir noguris. Vai ir kādi speciālistu atzīnumi (Veselības ministrijas vai Izglītības ministrijas), ka šī iniciatīva nenodarīs kaitējumu bērnu veselībai un ka visi bērni šajā vecumā ir gatavi tādam režīmam? Ar vecākiem iniciatīva netika saskaņota, viņi vienkārši nolikti fakta priekšā. Kur lai meklēt atbildes? Vai tiešam šī iemēsla dēļ pedējā gadā būs jāmaina dārziņu?
Komentāri (6)
Super, beidzot, kādam ieslēdzies prāts. Mans mazbērns pilsētas šajā pusē guļ pa dienu. Vakarā gulēt dabūt nevar, jo pa dienu izgulējies un pec dārziņa ir nodarbības, traks var palikt. No rīta augšā nekā.
Atbild pirmsskolas izglītības iestādes “Varavīksne” vadītāja K.Boitmane.
Ņemot vērā Tiesībsarga ieteikumus, vairākkārt saņemtos vecāku priekšlikumus pārskatīt diendusas organizēšanas kārtību, kā arī novērojumus ikdienas darbā, PII “Varavīksne” ir veikusi izmaiņas diendusas norisē lielo bērnu grupā (5–7 gadi). Novērojumi liecina, ka ne visi bērni spēj aizmigt noteiktā laikā, savukārt dienās, kad bērns diendusā iemieg, vakarā viņam ir grūtāk aiziet gulēt. Tādēļ klasiskā diendusa (kad visi bērni vienlaikus apguļas un guļ līdz noteiktam laikam) šajā vecuma grupā vairs netiek organizēta. Tā vietā bērniem tiek nodrošināts mierīgs atpūtas laiks — tiek piedāvātas klusas un radošas aktivitātes, piemēram, galda spēles, lego, zīmēšana, grāmatu skatīšanās vai lasīšana. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka ikvienam bērnam joprojām ir iespēja atpūsties guļus — grupā ir pieejami pledi, matracīši un individuālie spilventiņi, un vairāki bērni arī izvēlas atgulties un atpūsties vai iemigt.
Turpinājums.
Nav taisnība, ka vecāki par šo jautājumu netiktu informēti vai iesaistīti. Mēs aicinām vecākus informēt skolotājas, ja konkrētā dienā bērnam ir paredzēti treniņi, pulciņi vai citi vakara pasākumi, lai viņam varētu tikt nodrošināta iespēja atpūsties mierīgā gaisotnē. Šis mācību gads ir pārejas posms, kas palīdz 6–7 gadīgo grupas bērniem pakāpeniski pielāgoties skolas dienas ritmam, kur diendusa vairs nav paredzēta, taču pirmsskolā dienas ritms joprojām saglabājas mierīgāks un līdzsvarotāks. Savukārt 5–6 gadīgo grupās pieeja tiek noteikta individuāli – pirms tam tiek veikta vecāku aptauja, un, balstoties uz rezultātiem, tiek lemts par diendusas organizēšanu vai alternatīvām atpūtas iespējām. Ir saņemtas arī vairākas pozitīvas atsauksmes no vecākiem, kuri novērtē, ka bērnam dota iespēja negulēt piespiedu kārtā.
Turpinājums.
Vēršu Jūsu uzmanību, ka 2013.gada 17.septembra MK noteikumi Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” paredz, ka pēc pusdienām bērniem jānodrošina atpūta, nevis obligāts miegs vai guldīšana. Aicinu katru vecāku pārrunāt individuāli ar skolotājām, lai kopīgi rastu Jūsu bērnam piemērotāko risinājumu, kā arī vērsties pie iestādes vadības.
Mani bērni arī apmeklē PII Varavīksni, nevaru piekrist, ka audzinātājas mūs neinformēja par gaidāmajām izmaņām. Mēs tikām iepazīstināti un mums pastāstīja, ka grupiņā būs pieejami plediņi un spilveni (ja gribam varam atnest savus) . Bērni var atpūsties, ja gribas, ja ne var izmantot piedāvātās aktivitātes. Ne katru dienu, bet mans bērns izmanto atpūtas brīžus gulēšanai. Pārgurusi no dārziņa viņa nenāk.
Labdien!
Arī mans bērns apmeklē “Varavīksni” un par šīm izmaiņām ļoti priecājas, jo jau pagājušajā mācību gadā diendusu lielākoties negulēja. Šogad ar prieku stāstīja, ka ir matracīši, plediņi un diendusa nu ir katra paša izvēle. Sarūpējām arī savu spilvenu. Šajā mācību gadā ir bijušas reizes, kad diendusa ir bijusi nepieciešama, dažreiz vajadzējis tikai atpūsties zem sedziņas, bet citreiz izvēle bijusi par labu kādai galda spēlei vai citai mierīgai aktivitātei. Zinu, ka grupiņā ir bērni, kas teju katru dienu izvēlas gulēt diendusu. Man tas šķiet ļoti labs koncepts, jo ir bērni, kam diendusa ir nepieciešama un viņiem tiek dota iespēja pagulēt, bet pārējie šo laiku var izmantot citādi.