Par diendusu Pārventas bērnudārzos
Kāpēc Pārventas bērnudārzos,vecāko grupu bērniem tika atņemta iespēja gulēt diendusu? Mans mazbērns pēc bērnudārza nāk noguris, un vēl jāapmeklē pulciņi un sporta nodarbības, turklāt gribētos vienkārši pavadīt laiku ar bērnu, bet viņš pēc bērnudārza ir noguris. Vai ir kādi speciālistu atzīnumi (Veselības ministrijas vai Izglītības ministrijas), ka šī iniciatīva nenodarīs kaitējumu bērnu veselībai un ka visi bērni šajā vecumā ir gatavi tādam režīmam? Ar vecākiem iniciatīva netika saskaņota, viņi vienkārši nolikti fakta priekšā. Kur lai meklēt atbildes? Vai tiešam šī iemēsla dēļ pedējā gadā būs jāmaina dārziņu?

Komentāri (26)
Super, beidzot, kādam ieslēdzies prāts. Mans mazbērns pilsētas šajā pusē guļ pa dienu. Vakarā gulēt dabūt nevar, jo pa dienu izgulējies un pec dārziņa ir nodarbības, traks var palikt. No rīta augšā nekā.
Atbild pirmsskolas izglītības iestādes “Varavīksne” vadītāja K.Boitmane.
Ņemot vērā Tiesībsarga ieteikumus, vairākkārt saņemtos vecāku priekšlikumus pārskatīt diendusas organizēšanas kārtību, kā arī novērojumus ikdienas darbā, PII “Varavīksne” ir veikusi izmaiņas diendusas norisē lielo bērnu grupā (5–7 gadi). Novērojumi liecina, ka ne visi bērni spēj aizmigt noteiktā laikā, savukārt dienās, kad bērns diendusā iemieg, vakarā viņam ir grūtāk aiziet gulēt. Tādēļ klasiskā diendusa (kad visi bērni vienlaikus apguļas un guļ līdz noteiktam laikam) šajā vecuma grupā vairs netiek organizēta. Tā vietā bērniem tiek nodrošināts mierīgs atpūtas laiks — tiek piedāvātas klusas un radošas aktivitātes, piemēram, galda spēles, lego, zīmēšana, grāmatu skatīšanās vai lasīšana. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka ikvienam bērnam joprojām ir iespēja atpūsties guļus — grupā ir pieejami pledi, matracīši un individuālie spilventiņi, un vairāki bērni arī izvēlas atgulties un atpūsties vai iemigt.
Turpinājums.
Nav taisnība, ka vecāki par šo jautājumu netiktu informēti vai iesaistīti. Mēs aicinām vecākus informēt skolotājas, ja konkrētā dienā bērnam ir paredzēti treniņi, pulciņi vai citi vakara pasākumi, lai viņam varētu tikt nodrošināta iespēja atpūsties mierīgā gaisotnē. Šis mācību gads ir pārejas posms, kas palīdz 6–7 gadīgo grupas bērniem pakāpeniski pielāgoties skolas dienas ritmam, kur diendusa vairs nav paredzēta, taču pirmsskolā dienas ritms joprojām saglabājas mierīgāks un līdzsvarotāks. Savukārt 5–6 gadīgo grupās pieeja tiek noteikta individuāli – pirms tam tiek veikta vecāku aptauja, un, balstoties uz rezultātiem, tiek lemts par diendusas organizēšanu vai alternatīvām atpūtas iespējām. Ir saņemtas arī vairākas pozitīvas atsauksmes no vecākiem, kuri novērtē, ka bērnam dota iespēja negulēt piespiedu kārtā.
Turpinājums.
Vēršu Jūsu uzmanību, ka 2013.gada 17.septembra MK noteikumi Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” paredz, ka pēc pusdienām bērniem jānodrošina atpūta, nevis obligāts miegs vai guldīšana. Aicinu katru vecāku pārrunāt individuāli ar skolotājām, lai kopīgi rastu Jūsu bērnam piemērotāko risinājumu, kā arī vērsties pie iestādes vadības.
Mani bērni arī apmeklē PII Varavīksni, nevaru piekrist, ka audzinātājas mūs neinformēja par gaidāmajām izmaņām. Mēs tikām iepazīstināti un mums pastāstīja, ka grupiņā būs pieejami plediņi un spilveni (ja gribam varam atnest savus) . Bērni var atpūsties, ja gribas, ja ne var izmantot piedāvātās aktivitātes. Ne katru dienu, bet mans bērns izmanto atpūtas brīžus gulēšanai. Pārgurusi no dārziņa viņa nenāk.
Labdien!
Arī mans bērns apmeklē “Varavīksni” un par šīm izmaiņām ļoti priecājas, jo jau pagājušajā mācību gadā diendusu lielākoties negulēja. Šogad ar prieku stāstīja, ka ir matracīši, plediņi un diendusa nu ir katra paša izvēle. Sarūpējām arī savu spilvenu. Šajā mācību gadā ir bijušas reizes, kad diendusa ir bijusi nepieciešama, dažreiz vajadzējis tikai atpūsties zem sedziņas, bet citreiz izvēle bijusi par labu kādai galda spēlei vai citai mierīgai aktivitātei. Zinu, ka grupiņā ir bērni, kas teju katru dienu izvēlas gulēt diendusu. Man tas šķiet ļoti labs koncepts, jo ir bērni, kam diendusa ir nepieciešama un viņiem tiek dota iespēja pagulēt, bet pārējie šo laiku var izmantot citādi.
Paldies, “Varavīksnei”,kas to izdomāja! Man beidzot no rītiem nav jāklausās bērna raudāšana par to,ka negrib gulēt un vakaros laicīgi var aiziet gulēt, nevis pusnaktī kūkojam, jo bērns dārziņā ir izgulējies! Ne visiem bērniem ir nepieciešams diendusas laiks, ne visiem dienas režīms ir vienāds! Audzinātājas jaukas, vērstas uz sadarbību ,ja jūs šis neapmierina - nu pasakiet,lai liek jūsu sīko gulēt un miers! Personīgi mūsu ğimene un radi ir sajūsmā dzirot par šīs pirmsskolas ideju!
Vēlos pateikt arī savu viedokli par gulēšanu dārziņā. Mans bērns iet "Varavīksnē" un mēs esam ļoti apmierināti,ka dēls neguļ pa dienu,jo vakarā viņš iet gulēt laicīgi un tas ir ļoti svarīgi, jo pagājušajā gadā viņš pēc dienas gulēšanas dārziņā nevarēja aizmigt līdz divpadsmitiem vakarā. Kā arī nevaru piekrist tam,ka vecāki nav informēti par jaunu režīmu. Vecāku sapulcē mēs bijām informēti par jaunu režīmu un atbalstījām to. Es domāju,ka omītei sākumā bija jārunā ar vecākiem,lai viņi izskaidrotu situāciju. Mūsu gimene ir pilnīgi apmierināta ar režīmu, mēs esam informēti un mūsu dēlam šis režīms ir ideāls.
Ar cieņu, Olga
Gribētos teikt, liels paldies par šādu ideju "Varavīksnei" izvēlēties iet diendusā vai nē. Beidzot meita iet laicīgi gulēt un iemieg, ceļamies arī bez asarām, jo viņai jau sen tā diendusa nebija vajadzīga, un ar celšanos un iemigšanu pagajušo gadu jau bija problēmas, jo pa dienu bija izgulējusies dārziņā un laicīgi aiziet gulēt nevarējam.Citiem bērniņiem kuriem vajadzīga diendusa, var atpūsties, nevienam tādu iespēju neatņem. Piebildīšu ka visi vecāki bija informēti, autorei gribetos teikt pirms rakstat blēņas, drusciņ piesekojiet dārziņadzīvej. Ar vislabākajiem novēlojumiem)
Bērnus liek gulēt uz matračiem? Es pareizi saprotu?
Manam bērnam dienas gulēšana ir nepieciešama, bet viņam nav iespējas pilnvērtīgi pagulēt, jo gulēt uz grīdas uz matracīšiem, tas vairāk piestāv suņiem.
Pēc tiesībsarga apliecinājuma, diendusa nav obligāta, bet tādu iespēju bērniem ir jānodrošina, ja tas ir nepieciešams. Uzskatām, ka matraci uz grīdas nav atbilstošs gulēšanas nodrošinājums. Gadījumā, ja tuvākā laikā mūsu bērnam netiktu nodrošināta PILNVĒRTĪGA iespēja atpūsties, būsim spiesti paši griezties pie tiesībusarga ar lūgumu izvērtēt, vai mūsu bērnu tiesības uz atpūtu nav pārkaptas.
Arī man nepatīk šī ideja.
Bet bērna gulēšana uz grīdas, tas ir vispār KRINŽ.
Skaidrs, bērni ir dažādi. Viens iet gulēt 8, otrs 10. Vienam vajag gulēt, otram nevajag. Tas viss ir saprotams. Bet nu likt bērnam gulēt uz grīdas uz matracīša... man trūkst vārdi....
SL!!! Lasi uzmanīgi - 4.komentā no augšas, tie, kam problēma tiek aicināti pārrunāt ar personālu, lai rastu risinājumu. Aizen un piesaki, laitavam saulstariņam noliek gultu. Nešaubos - noliks. Manam nevajag un mēs mūsu grupā esam apmierināti ar šādu pieeju. Mums ir bērni, kuriem jau ir 7 gadi, kādam paliks pavisam drīz, lieli cilvēki. Kāda gulēšana? Kaut kāda padomijas domāšana. Es neesmu ar mieru, ka tādu portāla anonīmu risinātāju dēļ, lielākai ( vairumam) daļai bērnu būs tagad jācieš. Nevis jādraud, slēpjoties aiz ekrāna, bet jārunā klātienē. Tā kā, saņemies un ej. Un runā tikai par sevi.
Iesaistītājs, tu pat neraksti zem sava vārda :)))))) kas tad nu???
Nekas nav jālūdzas. Kādēļ nesa ārā gultas nepaprasot vecākiem?
Lai paši guļ uz paklajiņiem. Ja būtu prasījuši, tad noteikti nebūtu tas domstarpības.
Varbūt pašvaldība izdomāja ta ekonomēt uz gultam :)))))))))
Mūsu dārziņā grupās ir gana auksti, bail pat iedomāties kas būtu ja būtu jāguļ uz grīdas
Kas var būt labāks kā pagulēt uz grīdas... Ideāls risinājums! Savā laikā tā iemesla dēļ vien braucu pie omītes, jo uz grīdas varēja izgulēties labāk kā jebkur!
Beidziet audzināt mīkstos un mīkstās!! Jums tiešām būs lepnums un prieks par izaudzinātiem čīkstuļiem, vārguļiem, steriliem pupsikiem? Jums būs šiem bērniem pašiem darbs jāmeklē pie pilngadības, jo viņi ir vāji, trausli un izlutināti...
Beidzot kāds vispār ņem vērā to, ka bērni ir dažādi un vajadzības pēc miega ir dažādas. Kad mani bērni apmeklēja pirmsskolas izglītības iestādi, es būtu bijusi laimīga, ja būtu šāda individuāla pieeja, jo viens bērns laimīgs gulēja katru pusdienlaiku, otrs nekad tā arī neaizmiga.
Savu bērnību pirmsskolas vecumā vispār kā murgu atceros - katram, kas neaizmiga, auklīte lika sēdēt gultā ar taisni izstieptām rokām un aizvērtām acīm. Tikko kādam rokas laidās uz leju, tā varēja dabūt ar metru garu koka lineālu pa tām.
Apgalvoju, ka šodien neviens neliek tā sēdēt, un ar lineāliem bērnus neklapē.
Nu Varavīksne jau mums "paraugs", jā, jā. Riebj pilnīgi. Ko tik neizdomās, visi kā spēlē Ādamam bij' septiņ' dēl' dara pakaļ.
Mani interesē, kā tad tie bērni, kas guļ dienasvidu, var normāli pagulēt, ja viņiem turpat riņķī apkārt darbojas tie bērni, kas savukārt neguļ? Ievērot klusumu mazam 3gadniekam iespējams varbūt pirmās 5 minūtes, pēc tam stumj mašīnīti un spiedz - īū, īū, īū, brr, brr, brr.
Pat tajās grupiņās, kur ir atsevišķa guļamtelpa, troksnis no blakustelpas tomēr ir dzirdams. Piedevām tas nozīmē, ka auklītei lietainajās dienās, kad bērni varbūt ārā neiet, nav tāda brīža, kad uzkopt grīdas rotaļu telpās, vai pilnvērtīgi izvēdināt. Audzinātājām jābūt vienai pie gulētājiem, otrai pie rāpotājiem atsevišķu telpu gadījumā. Laika gatavoties nākamajām nodarbībām vairs nav.
Rūķītis arī bija slima iestāde. Dažas no tām joprojām tur strādā un droši vien traumē nākamo paaudzi.
Varu piekrist, ka vecākajā grupiņā varbūt dažiem tiešām nav nepieciešams gulēt, bet ja pat mazajiem ļauj būt augšā visu garo dienu, mēs iegūstam neirotiskākus, nesavāktākus bērnus, kuriem grūtāk kontrolēt savas emocijas un rīcību.
Bet iet taču runa par 5/6-gadīgiem bērniem, kam jāsāk gatavoties skolai un kur gulēt neļaus. Neviens 3-gadniekam neprasa vai grib gulēt vai nē.
Japes, jūs kļūdāties. Pēc Varavīksnes rādītā ceļa uz gaišo nākotni ir atradušies pārcentīgi sekotāji citos pilsētas dārziņos, un tur vairs neviens neskatās vecuma grupu. Arī pavisam mazie drīkstēšot negulēt, ja vecāki uzskata, ka viņu bērnam tas nav nepieciešams.
Es bērnudarzā diendusu negulēju teju nekad. Kāpēc jāspiež bērns to darit? Bērnībā gribas kustēties, būt aktīviem. Gulēt 3h dienas vidū tajā vecumā pretdabiski. Tas gan nenozīmē,ka nevajag nodrošināt atsevišķu telpu tiem,kas to vēlas darīt.