Šodien ar atklāšanas ceremoniju Nacionālajā stadionā Pekinā tiks dots starts XXIV ziemas olimpiskajām spēlēm, kurās par ko turēt īkšķus būs arī Ventspils un visas Latvijas sporta līdzjutējiem.

Latvijas komandā uz Pekinas spēlēm dosies gandrīz 60 sportisti, kas startēs 11 sporta veidos. Šodien atklāšanas ceremonijā, kas sāksies pulksten 14 pēc Latvijas laika, karogu nesīs kamaniņbraucēja Elīza Tīruma un hokeja izlases kapteinis Lauris Dārziņš (tradīcija karogu nest vīrietim un sievietei tika ieviesta šovasar Tokijas spēlēs). Tiesa, jau pāris dienu pirms oficiālās spēļu atklāšanas attiecības sāka skaidrot kērlingisti un dāmu hokeja izlases, tomēr šajās sacensībās Latvijas līdzjutējiem par ko fanot īsti nav.

Toties jau sestden īkšķus vajadzēs turēt stiprāk, jo kvalifikācijas sacensības 1000 metru distancē aizvadīs šorttrekisti Roberts Krūzbergs un Reinis Bērziņš. Abi šajā sezonā ieguva labu pieredzi Pasaules kausā un arī tikuši pie spēcīgiem treniņu partneriem, kas ļauj cerēt, ka olimpiskajās spēlēs nenotiks tikai kārtējā apbružāšanās jaunā līmenī. Droši vien par medaļām šobrīd varam domāt tikai lielas veiksmes gadījumā, tomēr jau Pasaules kauss parādīja, ka par desmitnieku mūsējie cīnīties var. Vārdu sakot, Krūzberga un Bērziņa pirmais uzdevums būs maksimāli izbaudīt šīs spēles, visos slidojumos tikt pie rezultāta, bet, cik augstu tas pacels kopvērtējumā, būs redzams tikai pēc mačiem. Vīru šorttrekā 1000 metros izšķirošie notikumi risināsies 7. februārī. Divas dienas vēlāk tiks dalītas vietas 1500 metros, bet 11. februāri notiks kvalifikācijas mači 500 metru distancē, kurā pēdējie skrējieni notiks pēc vēl divām dienām.

Jau rakstījām, ka Robertu Krūzbergu Pekinā pavada viņa brālis Kārlis, kurš tikai rudenī uzņēmās trenera pienākumus, aizstājot Jēkabu Saulīti, un pat nepaguva pievienoties šorttrekistiem pirmajos divos Pasaules kausa posmos Āzijā. Lielāko daļu sagatavošanās darba Roberts gan veica ārzemēs, bet Pekinā neapšaubāmi nozīmīgs būs arī brāļa padoms un redzējums. Starp citu, abi olimpisko spēļu debitanti būs viens no sešiem ģimenes duetiem Latvijas komandā – bez viņiem arī Dukuri, Šici, Aparjodi, Eiduki un Bondari. Bija jābūt arī septītajam, bet hokejists Roberts Bukarts pēdējā brīdī iedzīvojās traumā, kas liedza doties uz Pekinu.

Ja šorttrekisti uz Pekinu devās ar pirmo reisu, tad hokejisti kāpa noslēdzošajā, jo viņiem līdz spēļu sākumam vēl nedaudz jāpagaida – pirmais mačs paredzēts 10. februārī. Vairākiem spēlētājiem tā būs olimpiskā debija, un starp viņiem ir arī ventspilnieks Uvis Balinskis, lai gan viņam aiz muguras jau četri pasaules čempionāti. Izlases treniņiem viņš pievienojās nedaudz vēlāk, jo aizkavējās Čehijā. Šīs valsts čempionātā olimpisko spēļu laikā pārtraukuma nav, turklāt tās klubi sākotnēji stingri turējās pie savām tiesībām spēlētājus atlaist tikai desmit dienas pirms pirmā mača. Tas nozīmē, ka Balinskim vēl 30. janvārī būtu jāpiedalās Verva mačā (izlase kopā sanāca jau dienu agrāk), tomēr galu galā spēlētāji tika palaisti jau pēc 28. janvāra spēlēm. Uvim šajā mačā vārti, lietderības koeficients +3, tomēr komanda piedzīvoja zaudējumu papildlaikā 3:4.

Pekinā Latvijas izlasei paredzētas arī divas pārbaudes spēles. Rīt mūsējie spēkosies ar pašreizējiem olimpiskajiem čempioniem – Krievijas hokejistiem –, kuri, tāpat kā visi šīs valsts sportisti, joprojām nevar startēt zem sava karoga, bet tiek dēvēta par olimpisko atlētu komandu. Šī spēle pēc Latvijas laika sāksies plkst. 13.45. Savukārt 7. februārī plkst. 11.15 Harija Vītoliņa padotie mērosies spēkiem ar Dānijas komandu. Olimpisko turnīru Latvijas izlase, kas spēlēs C apakšgrupā, atklās 10. februārī, kad tiksies ar Zviedriju, dienu vēlāk spēkosies ar Somiju, bet 13. februārī aizvadīs cīņu ar Slovākiju. Tāpat turnīrā piedalās Kanādas, ASV, Vācijas, Ķīnas (A apakšgrupa), Krievijas, Čehijas, Šveices un Dānijas (B) hokejisti. Pēc grupu turnīra trīs pirmo vietu ieguvējas un labākā no komandām, kas ieņēma otro vietu, uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, bet pārējās astoņas aizvadīs pirmo izslēgšanas spēļu kārtu, cīnoties par vēl četrām ceļazīmēm uz Top 8. Tā ka katrai izlasei Pekinā garantētas vismaz četras spēles. Ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm Latvija izcīnīja 2021. gada augusta beigās. Izšķirošajā duelī mūsu hokejisti ar 2:1 pārspēja Francijas komandu.

Ceturtās olimpiskās spēles kā trenerim un astotās kopumā Pekinas spēles būs bobsleja speciālistam Sandim Prūsim. Latviju tajā pārstāvēs Oskara Ķibermaņa četrinieka ekipāža, kā arī divi divnieki, kurus pilotēs Ķibermanis un Emīls Cipulis. Kā jau ierasts lielākajos mačos, medaļas katrā disciplīnā tiks dalītas četros braucienos – pa diviem katru dienu. Divnieki trasē dosies 14. un 15. februārī, bet četrinieki sacentīsies spēļu pēdējās divās dienās – 19. un 20. februārī. Pēdējie mači pirms olimpiskajām spēlēm bija Eiropas čempionāts, kurā Ķibermaņa kvartets parūpējās par pārsteigumu un izcīnīja čempionu titulu. Neapšaubāmi labs stimuls pirms četrgades nozīmīgākajām sacensībām.

Latvijas sportisti startēs arī kamaniņu sportā, skeletonā, slēpošanā, biatlonā, kalnu slēpošanā, daiļslidošanā, ātrslidošanā un pēc ilga pārtraukuma arī ziemeļu divcīņā.

Ventspilnieku sacensību kalendārs
4. februārī plkst. 14 (LV laiks) olimpisko spēļu atklāšana
5. februārī plkst. 13 šorttreks, kvalifikācija 1000 m
7. februārī plkst. 13.30 šorttreks, 1/4, 1/2, fināls 1000 m
9. februārī plkst. 13 šorttreks, 1/4, 1/2, fināls 1500 m
10. februārī plkst. 6.10 hokejs, Latvija–Zviedrija
11. februārī plkst. 13 šorttreks, kvalifikācija 500 m
                    plkst. 15.10 hokejs, Latvija–Somija
13. februārī plkst. 6.10 hokejs, Latvija–Slovākija
                     plkst. 13 šorttreks, 1/4, 1/2, fināls 500 m
14. februārī plkst. 14.15 bobslejs, 1.–2. brauciens divniekiem
15. februārī plkst. 14.15 bobslejs, 3.–4. brauciens divniekiem
19. februārī plkst. 3.30 bobslejs, 1.–2. brauciens četriniekiem
20. februārī plkst. 3.30 bobslejs, 3.–4. brauciens četriniekiem

Visu Latvijas sportistu staru kalendārs atrodams ŠEIT

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: