Noslēdzies konkurss, kurā jaunieši bija aicināti iesniegt savas idejas, ko īstenot Ventspilī, tādējādi kopīgi veidojot jaunatnei draudzīgu pilsētu.

Biedrība Attīstības fabrika un Ventspils Jauniešu māja rīkoja ideju konkursu Tava ideja Ventspils pilsētai, jo, kā norāda biedrības pārstāve Unda Egendorfa, tikai jaunieši paši vislabāk zina to, kas viņiem pilsētā ir vajadzīgs. Ventspilnieki vecumā no 16 līdz 30 gadiem bija aicināti izteikt savus priekšlikumus un vēlmes pilsētas infrastruktūras attīstībai vai brīvā laika pavadīšanai, kas varētu būt noderīgi un arī interesēt vienaudžus. Finālam tika izvirzītas 13 idejas, kuras konkursa noslēguma pasākumā vērtēja žūrija – Ventspils domes izpilddirektora p. i. Kaspars Vitenbergs, Ventspils biznesa inkubatora projektu vadītāja Eva Fībiga-Zikova, kā arī Ventspils Augstskolas Studentu padomes pārstāve, studente Undīne Bētere. Ventspils ir ģimenei draudzīga pilsēta, taču, kā uzsver Vitenbergs, ģimeni veido kā mazuļi, tā arī sirmgalvji, un svarīgi, lai ikviens savā pilsētā justos labi, tostarp arī jaunieši: «Mēs kopā veidojam mūsu pilsētu!»

Pārgājiens = talka

Žūrijas vērtējumā par labāko tika atzīta Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 10. klases skolnieces Annas Rezevskas ideja Ceļš uz tīru zemi. Idejas autore uzskata, ka ar vienu atkritumu savākšanas talku gadā ir par maz, lai risinātu vides piesārņojuma problēmu, tāpēc iecerējusi iesaistīt vienaudžus sakoptas vides veidošanā, organizējot pārgājienus, kuros jaunieši gan socializējas, gan vāc un šķiro atkritumus. Pārgājieni notiktu dažādās vietās – meža masīvos, piekrastē, piepilsētā un citur. «Vissvarīgākais, ko jaunieši pēc pārgājiena iegūs – gandarījumu par padarīto darbu, ko būs ieguldījuši gan pilsētas, gan savā nākotnē, lai mēs varētu dzīvot uz tīras un sakoptas zemes,» uzsvēra Anna.

Meitene ļoti priecājas par uzvaru konkursā un arī par iegūto naudas balvu – 500 eiro. Daļu no tās viņa plāno investēt savas idejas īstenošanā. Palīdzīgu roku piedāvājusi biedrība Attīstības fabrika.

Anna stāsta, ka, pieņemot lēmumu startēt konkursā, domājusi par problēmām, kas pasaulē ir aktuālas, un kā patīkamo apvienot ar lietderīgo. Pastaigas dabā kopā ar ģimeni un draugiem ir viens no veidiem, kā viņai patīk pavadīt brīvo laiku. Taču par nožēlu nereti skatam paveras ne tikai skaistas dabas ainavas, bet arī atkritumi, kuriem tur nav vietas. Anna stāsta, ka viņu ieinteresējis šis konkurss, tāpēc arī nolēmusi uzdrošināties iesniegt savu ideju, izkāpt no komforta zonas, lai izmēģinātu kaut ko jaunu.

Ielu kino

Iespēja vērtēt finālistu idejas bija arī klātesošajiem, balsojuma rezultātā nosakot skatītāju simpātijas balvas ieguvēju. To ieguva Viktorija Feldberga un Alise Keita Saveļjeva, Ventspils Tehnikuma 1. kursa audzēknes, topošās viesu uzņemšanas dienesta speciālistes, kurām ir ideja Ventspilī organizēt ielu jeb brīvdabas kino. Viņas to saskata kā labu alternatīvu saturīgākai laika pavadīšanai, ar ko varētu risināt vienu no mūsdienu jaunatnes problēmām – nevēlēšanos socializēties un tieksmi pavadīt brīvo laiku, veroties telefona ekrānā. Kā piemērotākās vietas brīvdabas kino seansiem jaunietes minēja Vecpilsētas tirgus laukumu, Reņķa dārzu, Jauniešu mājas pagalmu un bērnu parku Fantāzija. Idejas autorēm nācās arī atbildēt uz āķīgiem žūrijas jautājumiem, piemēram, kā ideju realizēt rudens un ziemas sezonā, kā motivēt iedzīvotājus iznākt no savām mājām un padarīt filmu skatīšanos interesantu arī katru nākamo reizi.

Pārējo finālistu idejas

Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas absolvents, Rīgas Tehniskās universitātes students Marks Samuiļenko piedāvāja Ventspilī izveidot ziemas drifta trasi, ko vienlaikus varētu pielāgot arī braukšanai ar kartingiem. Tā būtu vieta, kur ne tikai izklaidēties, bet arī uzlabot braukšanas iemaņas apgrūtinātos apstākļos. Tāpat viens no ieguvumiem varētu būt mazāk agresīvu braucēju pilsētas satiksmē.

Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas absolvente, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes studente Naomia Rozentāle izstrādāja ideju par slēgtām velosipēdu novietnēm pie daudzdzīvokļu mājām. «Pati, kad dzīvoju dzīvoklī, būtu vēlējusies braukt ar riteni, bet es to nevarēju tā iemesla dēļ, ka man nebija, kur to turēt,» pamato Naomi.

Tomass Kitoks, Ventspils 2. vidusskolas 10. klases skolēns, prezentēja ideju par sociālās investīcijas centru: «Mūsu sabiedrība saskaras ar problēmu, ko izraisa finanšu digitālo prasmju trūkums. Šis centrs, ko esmu izdomājis, ir mēģinājums atrisināt problēmu un palīdzēt cilvēkiem pielāgoties mūsdienām.» Jaunieša ideja paredz, ka Ventspilī vajadzētu uzbūvēt jaunu, modernu ēku, kur notiktu dažādi semināri, lekcijas un konsultācijas finanšu pratības attīstībai, vienlaikus veicinot iedzīvotāju finansiālo neatkarību.

Ventspils Tehnikuma 2. kursa audzēkne, topošā viesu uzņemšanas dienesta speciāliste Evelīna Anna Sila izlolojusi ideju par fotobūdiņu, kurā gan individuāli, bet arī ģimenes un draugu kompānijās varētu uzņemt profesionālas fotogrāfijas, fonu pielāgojot pēc savas izvēles.

Daniela Keine, kura arī mācās Ventspils Tehnikumā par viesu uzņemšanas dienesta speciālisti, gribētu attīstīt ideju par auto entuziastu tikšanos. Daniela stāsta, ka nesen Ventspilī izveidota jauna auto entuziastu grupa GTA Ventspils, līdz ar to dažādu pasākumu organizēšana būtu veids, kā pulcināt domubiedrus un veicināt grupas atpazīstamību. Kopīgi braucieni, satikšanās ar automašīnām, lai parunātos, savā starpā iepazītos un labi pavadītu laiku – tāda ir grupas ideja.

Konkursa jaunākie dalībnieki – Renāts Jaņuks un Sulejmans Budilovičs no Ventspils 3. pamatskolas 6. klases – gribētu, lai Pārventā ir slēgtais skeitparks, jo šobrīd Ventspilī ir tikai atvērtais skeitparks, un tas atrodas pilsētas otrā krastā.

Ventspilniece, Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmijas 1. kursa studente, topošā sporta skolotāja un rekreācijas speciāliste Jana Kuzņecova prezentēja ideju par ikgadēju talantu šovu, sniedzot iespēju jauniešiem parādīt savus talantus un tādējādi arī nodrošinot iespēju Ventspils vārdam izskanēt plašāk visā Latvijā.

Ventspils Tehnikuma elektrotehniķa programmas 1. un 2. kursa studenti Edgars Ābele un Aleksis Liepiņš izstrādājuši ideju Venta maps – aplikāciju, kurā vienuviet būtu pieejama informācija par visiem Ventspilī gaidāmajiem pasākumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: