Ventspils Mūzikas vidusskolas 1. kursa audzēkne Sabīne Mustermane nesen laidusi klajā savu debijas mūzikas albumu Magnētiņi.

«Tas ir pašapliecinājums tam, ka varu izdarīt daudz neatkarīgi no sava vecuma. Ja tiek veltīts daudz pacietības un atdeves, tad patiesībā viss ir iespējams,» sarunā ar Ventas Balsi pauž jaunā dziedātāja Sabīne Mustermane, kurai 16 gados izdotais mūzikas albums nozīmē daudz vairāk par kompozīciju apkopojumu taustāmā CD formātā. Meitene tic, ka šis ir kā viens no pirmajiem pakāpieniem uz augšu – uz kaut ko vēl lielāku, «kā mazs puzles gabaliņš no lielākas bildes, kuru vēlos sasniegt».

Albums stāsta par bērnību, par ģimeni, par cilvēkiem, kas ir apkārt, par mājām un māju sajūtu, kam jaunietes dzīvē ir svarīga nozīme. Arī albuma nosaukums Magnētiņi simbolizē mājas – virtuvi, omulīgu sajūtu, magnētiņus pie ledusskapja, kas atgādina par skaistām atmiņām kopā ar ģimeni un draugiem.

Albumā klausītāju vērtējumam apkopotas astoņas dziesmas. Un tas tapis vien aptuveni septiņu mēnešu laikā, darbojoties grupas Triānas parks solistes Agneses Rakovskas mūzikas un izglītības platformā Zvaigznājs. Albuma tapšanā iesaistījušies arī vairāki Latvijā zināmi mūziķi, tostarp pati Agnese Rakovska, Pēteris Lunde no grupas The Sound Poets, Matīss Repsis. Bez līdzautoriem tapušas dziesmas Uz pusēm un Tikai tev. Turklāt dziesma Uz pusēm, kuru pati arī producēja, Sabīnei ir viena no īpašākajām. Tai ir dziļi personīgs stāsts. Meitene sarunā atklāj, ka viņas vecāki ir šķīrušies. Dziesma ir par vecāku mīlestību, par to, kas notiek, ja mīlestības ir pārāk daudz. «Mani rauj uz pusēm. Divi virves gali, tos nevar sasaistīt,» dziesmā raksta autore. Viņa neslēpj, ka albuma prezentācijas pasākumā, kurā bija klāt arī abi meitenes vecāki, šīs dziesmas izpildīšana bijis emocionāls brīdis.

Dziesmas Brīvais kritiens ierindošana diska dziesmu saraksta augšgalā nav nejaušība. Sabīne neslēpj, ka, veidojot albumu, bieži jutusies kā brīvajā kritienā, turklāt šī sajūta ilgi nav atkāpusies. «Nezinu, kas mani lejā sagaidīs. Vienkārši paļaujos. Tas ir nezināms ceļš, bet nekad nevar zināt, kas notiks tālāk... Manuprāt, kāds mani tur lejā noķēra,» pārdomas atklāj jaunā autore.

Sabīne ir no Rīgas. Viņa stāsta, ka lēmumu mācīties Ventspils Mūzikas vidusskolā pieņēmusi impulsīvi – nepilnas divas nedēļas pirms 1. septembra. Viņa apgūst džeza vokālu pie pedagoģes Elīnas Silovas. Ja ne šāds notikumu pavērsiens, tad Sabīne turpinātu mācības Mārupes Valsts ģimnāzijā, kur jau bija uzņemta 10. klasē. Meitene jau pirms kāda laika sapratusi, ka viņai patīk pieņemt lēmumus un ļauties izaicinājumiem, daudz neprātojot – būs tā vai šā, jo tas padara dzīvi krāsaināku.

Sabīne atceras, ka viņai jau kopš agras mazotnes paticis dziedāt, taču nopietnāk tai pievērsusies vien pirms pāris gadiem. Ģimenes albumā esot saglabājušies ar veclaicīgo kameru uzņemti video, kuros, maza būdama, viņa dzied pašsacerētas dziesmas par Vinniju Pūku, bārbijām un citiem tēliem. Iepriekš Mārupes Mūzikas un mākslas skolā Sabīne deviņus gadus apguva klavierspēli. Ar labiem rezultātiem piedalījusies arī vairākos starptautiskos konkursos.

Ventspils Mūzikas vidusskolu Sabīnei ieteikusi Agnese Rakovska. «Ventspils Mūzikas vidusskola, manuprāt, ir ļoti īpaša, tā ir viena no labākajām Latvijā,» uzteic audzēkne. Plašs skaņu iekārtu tehniskais nodrošinājums, profesionāli pedagogi un radoša vide – tie bijuši vieni no galvenajiem iemesliem, kāpēc jauniete pieņēma lēmumu par labu Ventspils Mūzikas vidusskolai: «Skolā ir pilnīgi viss, kas nepieciešams, lai varētu veidot savas dziesmas – sākot no skices līdz ierakstam.» Viņa jau šobrīd ir pārliecināta, ka daudz no tā, ko piedāvā Ventspils Mūzikas vidusskola, nebūtu ieguvusi, iespējams, nevienā Rīgas skolā. Turklāt vēlmi doties uz skolu un mācīties veicina ne tikai mīlestība pret mūziku, bet arī skolas iekšējā vide un skolēnu savstarpējā saskarsme. Sabīne ar smaidu atceras, ka jau pirmajā dienā tika iepazīstināta ar noteikumu, ka cits citam skolā nevar paiet garām, draudzīgi nesasveicinoties: «Man tas šķiet ļoti īpaši. Rīgā katrs vairāk domā pats par sevi, bet šeit tiek veidota ģimeniska atmosfēra.»

Brīvajā laikā ārpus mūzikas Sabīnei ļoti patīk tamborēt. Albuma atklāšanas pasākumā katram, kas piedalījās albuma tapšanā, viņa uzdāvināja pašas uztamborētu saulespuķi. Turklāt dāvana sasaucas ar dziesmu – Tikai tev, kas vēstī par ziedu dāvināšanu, saulespuķēm un to simboliku. Līdz šim Sabīnes lielākie darbi ir divas tamborētas jakas, taču šobrīd tās stāv skapī nevalkātas, jo, pēc meitenes sacītā, pagaidām tās ir par krāsainu viņas dzīvei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: