Kurss "Valsts aizsardzības mācība" kļūs par obligāto mācību saturu skolās 2024. gadā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēdē skaidroja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko.

Pašreiz norisinās saturiskais plānojums, lai nodrošinātu dažādu veidu drošības jautājumu, tai skaitā valsts aizsardzības mācības, iekļaušanu vispārējā izglītības obligātajā saturā.

Kā skaidroja Voroņenko, drošības izprašana izglītības saturā, kas tiek veicināta pašreizējo skolu sistēmā, esot sadalīta trijās mācību grupās - civilā aizsardzība, kritiskā domāšana un medijpratība, kā arī valstiskums un pilsoniskā līdzdalība.

Civilās aizsardzības satura apguves īstenošanā esot iekļautas trīs mācību stundas nedēļā, fiziskās drošības modulis un 140 mācību stundas kursā "Valsts aizsardzības mācības".

Kritiskās domāšanas un medijpratības apguves mērķis ir ļaut bērniem spēt atšķirt faktus no viedokļiem un, uzņemot faktus, spēt veidot pašiem savu viedokli.

Valstiskuma un pilsoniskās līdzdalības mācību saturs veicina jauniešu pilsonisko pašsajūtu gan pilsētas, gan valsts līmenī. Papildus tiks veicināta prasība visiem vidusskolas beidzējiem īstenot pastāvīgu projekta darbu, kas var būt pētniecība, jaunrade vai sabiedriskais darbs.

Kā izaicinājumi jaunā satura ieviešanā tiek uzskatīti kvalitatīvu un sagatavotu skolotāju trūkums, skolu un skolotāju gatavība pievērsties jauniem uzdevumiem un mainīt mācību pieeju, kā arī kvalitatīvu, jauniešiem saistošu mācību materiālu trūkums.

Jaunsardzes centra direktors Aivis Mirbahs skaidroja, ka jaunsardze ar Izglītības un zinātnes ministriju un VISC ir sākuši produktīvu sadarbību. Tomēr direktors vēlējās piebilst, ka ir nepieciešams izveidot specifisku bukletu jauniešiem par to, kā rīkoties krīzes situācijā, pievienojot informāciju par pašreizējo kara situāciju Ukrainā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    reku 02.03.2022, 16:20:01

    Sen bija laiks.
    Vismaz elementāra apiešanās ar ieročiem būtu iemācāma visiem.
    Šaubos,vai mūsdienu jaunietis spētu kara gadījumā (tfu,tfu,tfu) rīkoties kaut vai ar to pašu Kalašņikova automātu,kas varētu būt pirmais pieejamais trofeju ierocis.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: