No 2. marta Ventspils Galvenajā bibliotēkā, Akmeņu ielā 2, būs skatāma mākslinieces Laimdotas Junkaras darbu izstāde ''Sarunas''. Šīs būs ceturtā izstāde no autores jubilejas izstāžu cikla – pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ skatāma gadu vēlāk, nekā sākumā tika iecerēts.

Izstāde būs izkārtota divos bibliotēkas stāvos. Pirmajā stāvā –  10 dabas redzējumi, bet otrajā – 14 darbi no cikla ''Sarunas''.

Cikls "Sarunas" tapis, domājot par cilvēku būtību un raksturu tipiem, vizualizējot sen dzirdētus trāpīgus izteikumus un rakstura iezīmju apzīmējumus vai arī mūžsenās dzīves situācijas, skaidro autore. "Piemēram, kāds varētu izskatīties karstgalvis vai vieglprātis. Bieži vien rodas kāda situācija, kad bezmaz jāizlien caur adatas aci, vai arī jāizvairās no nonākšanas svešā pirtī u.tml.," stāsta Junkara. Jau agrāk autorei bijuši darbi par darvas karotes, kaķa lāstu un pilno vadžu tēmu. Kailo karaļu tēma viņai ienāk prātā vai ik dienu.  

Kā atzīst Junkara, sarunas mēdz būt dažādas: "Reizēm tās norit pavisam viegli, bet citreiz – kā pret sienu. Kad saruna ir dialogs, tad lietas ir risināmas. Bet ja nu tas ir monologs? Tad otram tikai atliek noklausīties, kā tiek diktēti noteikumi."

Izstāde tika iecerēta kā autores un skatītāju sarunas par mākslu, tāpēc autore joprojām ir gatava virtuālam dialogam par jebkuru izstādē redzamo darbu. Viņa akcentē sarunu kā savstarpēju bagātināšanos.

Laimdota Junkara savā vairāk nekā 40 gadu (kopš 1978. gada) izstāžu darbības laikā ir sarīkojusi pāri par 140 personālizstādēm. Tās bijušas skatāmas Ventspilī un novadā: muzejos, skolās, bibliotēkās un citās iestādēs; arī Talsos, Liepājā, Saldū un citviet Kurzemē, kā arī Rīgā, bet Ventspils Galvenajā bibliotēkā šī būs autores 10. personālizstāde.

Izstāde būs skatāma līdz 31. martam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: