Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis Ventspils uzņēmuma SIA Pobeda Confectionery īpašniekus iekļāvis to ārzemnieku sarakstā, kuriem liegta ieceļošana Latvijā. Uzņēmums tagad ieguvis citu nosaukumu – Amare Confectionery.

Iekšlietu ministra lēmums par fabrikas Pobeda Confectionery īpašnieku iekļaušanu melnajā sarakstā, kas personai aizliedz iebraukt Latvijā, balstīts uz Valsts drošības dienesta (VDD) apzinātajiem riskiem Latvijas nacionālajai drošībai. Šā gada martā VDD pārbaudīja informāciju par Latvijā reģistrēta uzņēmuma Pobeda Confectionery iespējamo līdzdalību atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem. Piemēram, VDD saņēmis informāciju, ka Krievijā bāzētā saldumu ražotne Pobeda, iespējams, Krievijas armijai ziedojusi lielu savas produkcijas apjomu. Latvijā 2014. gadā reģistrēta šokolādes produkcijas ražotne, kas tirgo šokolādi un konfektes ar Pobeda zīmolu. Ražotne atrodas Ventspilī, Kustes dambī 30a, kur tā nomā telpas no Ventspils brīvostas pārvaldes.

Šokolādes produkcijas ražotne pieder Krievijas uzņēmēju Muravjovu ģimenei. Šā gada sākumā publiskajā telpā parādījās informācija krievu valodā no nesaprotamiem avotiem, ka it kā Krievijas ražotne Pobeda Ukrainā karojošajai Krievijas armijai ziedojusi 15 tonnas saldumu, par ko uzņēmuma līdzīpašniece Olga Muravjova it kā saņēmusi apbalvojumu no veterānu organizācijas Kaujas brālība. Saistībā ar šo informāciju Nacionālās apvienības Saeimas deputāts Artūrs Butāns vērsies VDD ar ierosinājumu izvērtēt rīcību un iespējamos pārkāpumus no Ventspils uzņēmuma Pobeda Confectionery amatpersonu un patieso labuma guvēju puses.

VDD veiktā informācijas analīze norāda, ka Krievijas uzņēmums Pobeda jau sen ar saldumiem apgādā Krievijas armiju un turpina apgādāt joprojām. Krievijas uzņēmums arī ilgstoši sadarbojas un sniedz atbalstu kara veterānu organizācijai Kaujas brālība. Tomēr aizdomas par iespējamo Krievijas armijas atbalstu no Latvijas uzņēmuma Pobeda Confectionery puses nav apstiprinājušās.

Tā kā Krievijas saldumu ražotnes Pobeda īpašnieki ietilpst Latvijas uzņēmuma Pobeda Confectionery akcionāru struktūrā, nebūdami Latvijas pilsoņi, tad viņus nolemts iekļaut to personu sarakstā, kurām liegta iebraukšana mūsu valstī. Savukārt Latvijas uzņēmuma personāls brīdināts, ka jebkuram agresora atbalstam ir kriminālatbildība Latvijā.

Aizdomu ēna par atbalstu Krievijas armijai, kas skārusi Ventspils šokolādes produkcijas ražotni, izraisījusi rezonansi sociālajos tīklos. Diemžēl Ventas Balsij jau ilgstoši neizdodas sazināties ar vienu no šokolādes fabrikas īpašniekiem, Kipras pilsoni Andreju Muravjovu, kas oficiālajos reģistrācijas dokumentos figurē kā kompānijas Pobeda Confectionery patiesais labuma guvējs un kam līdz ar to arī liegta ieceļošana Latvijā. Līdz šā gada 12. jūnijam Pobeda Confectionery līdzīpašnieki bija arī Vitālijs un Olga Muravjovi. Nesen uzņēmuma statusā notikušas izmaiņas. Pašlaik tās īpašnieki ir Kipras kompānija Adellaar Holdings Limited un Andrejs Muravjovs.

Aktuālā Lursoft datubāzes informācija liecina, ka 2022. gada 12. aprīlī komercreģistrā reģistrēts jauns uzņēmums – SIA Amare Confectionery. Šā gada 27. jūnijā kompānija reģistrēta kā PVN maksātāja. Kompānijas reģistrētais kapitāls – 2500 eiro. Par kompānijas patieso labuma guvēju norādīta fiziska persona ar Kipras pavalstniecību. Jaunais nosaukums – Amare Confectionery – līdzšinējā vietā parādījies arī Ventspils brīvostas pārvaldes mājaslapā sadaļā Rūpnieciskie klienti. Kā uzņēmuma izcelsmes valsts norādīta Kipra.

Ventas Balss mēģināja uz vietas noskaidrot, vai Ventspilī vēl darbojas šokolādes ražotne. Uz ēkas Kustes dambī 30a nebija nekādas izkārtnes. Ēkas centrālā ieeja bija slēgta. Pie ieejas no pagalma mums durvis atvēra jauna sieviete, kas norādīja, ka ir administratore. Pēc lūguma – uzaicināt uz sarunu kādu no uzņēmuma vadītājiem – administratore mēģināja sazināties ar ražotnes direktoru. Pēc dažām minūtēm administratore saņēma ziņu, ka vadītājs nevar iznākt pie žurnālistiem, jo ražošanā notiek intensīvs darbs. Ar redakciju solīja sazināties e-pastā.

Ventspils brīvostas pārvaldes pārstāve Inga Ieviņa informē, ka, pēc viņu rīcībā esošās informācijas, uzņēmums darbojas. «Katrā ziņā attiecībā pret mums visas saistības tiek pildītas,» sacīja brīvostas pārstāve. Ieviņa arī informēja: «Nupat mums lika nomainīt visu informāciju [par Pobeda Confectionery] pret Amare Confectionery.» Brīvostas pārvalde plāno vērsties attiecīgajās instancēs, kas atbild par nacionālās drošības jautājumiem, lai saņemtu skaidrojumu, kā jārīkojas iznomātājam šajā konkrētajā situācijā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 31.07.2023, 10:22:09

    Kāreiz braucu garām un iedomājos, ka tagad sauc par Dendrolight Confectionery

  • -2
    Heinrich 31.07.2023, 17:52:19

    Vilks spalvu met,bet ne tikumu.
    Vai tiešām Ventspilī būtu jādarbojas Maskavijas uzņēmumam?
    Štrunts,ka oficiāli tie krieveļi skaitās kādas citas valsts piederīgi.
    Vai mazkrievi nevar atsūtīt uz to ēku kādu dronu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: