Ventspils Sociālais dienests vairāku gadu garumā sadarbojas ar nevalstiskajām organizācijām, šobrīd tās ir 15, tai skaitā atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš.

Bez dienas centra Cimdiņš pašvaldība iedzīvotāju sociālās palīdzības jomā sadarbojas un sniedz atbalstu tādām nevalstiskajām organizācijām kā Politiski represēto apvienība, pensionāru biedrība Ventspils liedags, Invalīdu biedrība, Nedzirdīgo biedrība, Neredzīgo biedrība, Diakonijas centrs Ventspilī, biedrība Pērļu pasaule, Latvijas Sarkanais Krusts, Latvijas Samariešu apvienība, biedrība Integrācijas inkubators, biedrība Piecas izaugsmes formulas, kā arī Ventspils lībiešu apvienība Rānda. Kopumā šogad pilsētas pašvaldība nevalstisko organizāciju atbalstam paredzējusi vairāk nekā 230 tūkstošus eiro.

Ventspils pašvaldība kā vienu no prioritātēm ir noteikusi rūpes par Ventspils senioriem. Par Ventspils senioru emocionālo noskaņu gādā pensionāru biedrība Ventspils liedags. Jāpiemin, ka biedrība ir viena no aktīvākajām senioru organizācijām Latvijā, kopā pulcējot vairāk nekā 270 biedrus. Lai neieslīgtu skumjā ikdienas rutīnā, biedrība senioriem sniedz iespēju daudzpusīgi pavadīt laiku, iesaistot seniorus dažādās aktivitātēs, kā arī neiztrūkstoša ir komunikācija ar domubiedriem, sociālo kontaktu veidošana. Nevar nepieminēt plašās aktivitāšu iespējas – rokdarbu nodarbības, piemēram, adīšana, tamborēšana, šūšana, pērļošana vai stikla apgleznošana, tāpat senioriem iespējams iesaistīties gan amatierteātrī, gan nūjošanas nodarbībās.

Biedrība rūpējas arī par pensionāru sociālekonomisko tiesību un interešu pārstāvēšanu un aizstāvēšanu, iesaistoties demokrātiski aktīvas sabiedrības procesos. 2021. gadā biedrība saņēma Latvijas Republikas Tiesībsarga Atzinību nominācijā Kultūras vēstnesis par aktīvu ieguldījumu, pārstāvot personas ar invaliditāti, viņu tiesības un intereses. Kā vienu no vissirsnīgākajiem gada pasākumiem var izcelt biedrības sadarbību ar Ventspils slimnīcas Dzemdību nodaļu, kur nu jau vairāku gadu garumā tamborētāju un adītāju pulciņš Kamolītis dāvina jaundzimušajiem siltas, pašu rokām adītas zeķītes.

Ventspils senioru dzīvē savu ieguldījumu sniedz arī biedrība Latvijas Sarkanais Krusts, kuras telpās tiek organizētas individuālas nodarbības senioriem, tai skaitā piedāvājot iespēju nodarboties ar dažādiem rokdarbiem, kā aplicēšana, pērļošana, zīmēšana. Biedrība savās biedru rindās pulcē seniorus ar dažādām interesēm, tādēļ atbilstoši katrai mērķa grupai tiek piedāvātas lekcijas par senioriem aktuālām tēmām, piemēram, Lai sirds būtu vesela, Kāpēc ir svarīgi kustēties?

Novārtā netiek atstāti seniori, kuru veselības stāvoklis neļauj būt aktīviem sabiedriskajā dzīvē. Latvijas Sarkanā Krusta darbinieki pēc pieprasījuma izbrauc uz senioru dzīvesvietām, lai atbalstītu dažādu ikdienas darbu veikšanā – sazināties ar ārstniecības iestādēm, norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem vai sazināties ar institūcijām. Ikdienā darbinieki emocionāli atbalsta ikvienu senioru, kurš vēršas pēc palīdzības.

Pašvaldība finansiālu atbalstu neliedz arī citām nevalstiskajām organizācijām ikdienas darbības nodrošināšanai. Politiski represēto apvienība ar pašvaldības atbalstu ziedu iegādē piedalās piemiņas pasākumos. Diakonijas centrs nodrošina humānās palīdzības sniegšanu maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, savukārt biedrība Pērļu pasaule aktīvi organizē apmācību seminārus un piedalās pērļošanas darbu izstādēs. Kurzemes kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšana Ventspils iedzīvotājiem nebūtu iespējama bez lībiešu apvienības Rānda organizētajiem Lībiešu kultūras dienu pasākumiem.

Zināšanas un emocionālo atbalstu bērnu un jauniešu, kuri ir palikuši bez savas ģimenes, audžuvecākiem, adoptētājiem un aizbildņiem nodrošina biedrība Piecas izaugsmes formulas. Sasniegt iecerēto un virzīties arī turpmāk uz mērķiem bez Ventspils pašvaldības atbalsta būtu grūti. Aktīva sadarbība Sociālajam dienestam izveidojusies ar biedrību Integrācijas inkubators. Integrācijas inkubatora rīcībā ir palīglīdzekļi, lai atbalstītu cilvēkus ar kustību traucējumiem.

Līdztekus regulārajai sadarbībai ar nevalstiskajām organizācijām Sociālais dienests arī katru gadu organizē sociālā atbalsta projektu finansēšanas konkursu par pašvaldības budžeta līdzekļiem. Konkurss tiek organizēts ar mērķi uzlabot mazaizsargātāko iedzīvotāju grupu dzīves kvalitāti. Sociālā atbalsta projektu konkursā var piedalīties ne tikai minētās, bet arī citas nevalstiskās organizācijas, kā arī fiziskās un juridiskās personas. Piedaloties konkursā, iespējams saņemt līdz 1500 eiro projektu īstenošanai pilsētas iedzīvotāju sociālā atbalsta jomā. Piemēram, Integrācijas inkubators, piedaloties konkursā un saņemot finansējumu savam projektam, iegādājies specializētu transportlīdzekli, ar kuru cilvēku riteņkrēslā var nogādāt jebkurā atpūtas un izklaides vietā. Bez šādas palīdzības daudzi cilvēki ar invaliditāti nevarētu iziet uz ielas, nerunājot nemaz par izklaidi un atpūtu ārpus mājas. Šogad Sociālais dienests saņēmis pieteikumus dalībai konkursā no trim pretendentiem, un visi trīs ir guvuši atbalstu finansējuma saņemšanai un ieceru īstenošanai.

Pašvaldība atbalsta mūsu projektus

Marina Dimitrova,

biedrības Integrācijas inkubators valdes priekšsēdētāja

- Galvenais nevalstisko organizāciju un sociālo uzņēmumu uzdevums ir realizēt projektus savas pašvaldības iedzīvotāju kopienu atbalstam. Kopš Integrācijas inkubatora izveides mūsu darbība vērsta uz pilsētas iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanu. Reti kurš zina, ka dienas centrs cilvēkiem ar demenci Ventiņmāja 2014. gadā tika izveidots Integrācijas inkubatora un Sarkanā Krusta kopīga projekta rezultātā.

Mūsu sadarbība ar pilsētas pašvaldību sākās 2016. gadā, kad mums bija nepieciešams finansiāls atbalsts, lai realizētu starptautisko projektu Educathe+, kas vērsts uz cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem dzīves kvalitātes uzlabošanu un viņu integrāciju sabiedrībā. Kopš tā laika mums ne reizi nav bijis problēmu komunikācijā ar pašvaldību ar nosacījumu, ka ir skaidri iezīmēti projekta mērķi un pamatotas projekta izmaksas. Pašvaldība katru gadu atbalsta mūsu projektus.

Tā kā mūsu organizācijas darbības galvenais virziens ir palīdzības sniegšana cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuri nonākuši sarežģītā situācijā, 2017. gadā biedrība sāka strādāt pie projekta Mobilitātes centrs cilvēkiem ar kustību traucējumiem (MobilCentrs). Šim projektam mēs saņēmām finansiālu palīdzību no pašvaldības. Pateicoties sadarbībai ar sociālo uzņēmumu MobilCentrs, nodrošinājām tādu tūristu apskates vietu kā pilsētas pludmale un slēpošanas kalns Lemberga hūte pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kas Ventspilij ļāva kļūt par pirmo pilsētu Latvijā, kas pilnībā ir pieejama cilvēkiem ratiņkrēslā.

Ventspils seniori ir privileģēti

Mārīte Kuzmane,

pensionāru biedrības Ventspils liedags valdes priekšsēdētāja

– Mūsu organizācija ļoti cieši sadarbojas ar Ventspils Sociālo dienestu, tāpēc man bieži sanāk būt Raiņa ielā 10. Sociālais dienests ir saikne starp pensionāru biedrību un pašvaldību. Varu teikt pavisam objektīvi: Sociālā dienesta darbinieki ir savā vietā! Bet pašu Sociālo dienestu un tā darbu var raksturot īsi – tas ir glābējzvans. Ņemot vērā, cik liela cilvēku plūsma ik dienu iziet caur Sociālā dienesta kabinetiem – ļaudis ar visdažādākajām problēmām, vajadzībām, lūgumiem un prasībām –, var saprast, kādiem dzelzs nerviem jābūt sociālajiem darbiniekiem. Turklāt viņi ir toleranti, ieturēti un atsaucīgi.

Pensionāru biedrība nevarētu ne uz pusi tik aktīvi darboties bez pašvaldības atbalsta. Septembrī mēs iesniedzām kārtējo projektu konkursā, ko organizē Sociālais dienests mazaizsargātajām sabiedrības grupām, un ceram, ka saņemsim atbalstu. Mēs lūdzām finansiālu palīdzību radošajām aktivitātēm un jauna datora iegādei. Daudzi seniori, atnākot uz Ventspils liedaga telpām, vēlētos tur uz vietas apmaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus internetā.

Mēs bieži tiekamies ar saviem vienaudžiem no citām pilsētām un pārliecināmies, ka nebūt ne visur pašvaldības tā atbalsta savus seniorus, kā tas ir Ventspilī. Piemēram, ir pašvaldības, kuras pensionāru organizācijām apmaksā tikai pusi no komunālo pakalpojumu izdevumiem, vai arī, ņemot vērā resursu sadārdzinājumu, daudzas pensionāru biedrības pārceļas uz šaurākām telpām. Šajā ziņā pensionāru biedrība Ventspils liedags ir privileģētā stāvoklī. Sociālā dienesta darbinieki mums ir pieejami jebkurā laikā un ir gatavi risināt visus mūsu jautājumus un lūgumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: