Lielās pašvaldības atzinīgi vērtē Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto regulējumu Ukrainas bēgļu uzņemšanai, atzina aptaujātie lielo pilsētu vadītāji.

Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš norādīja, ka šāds plāns pašvaldībai ļaus laikus sagatavoties vairākiem iespējamajiem scenārijiem.

Līdz otrdienai Ventspilī pašvaldības izmitināšanas vietās ir izmitināti 294 Ukrainas civiliedzīvotāji, tajā skaitā Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā apmetušies 224, Olimpiskā centra dienesta viesnīcā - 28 un kempingā - 42. Pie radiem, draugiem vai paziņām pilsētā apmetušies 177 Ukrainas bēgļi. Savukārt Ventspils novadā ir izmitināti 55 cilvēki.

Pašvaldības vadītājs stāstīja, ka nevienam Ukrainas iedzīvotājam uzņemšana nav atteikta, katram ir atrasta dzīvesvieta. "Cilvēki labprātāk izvēlas dzīvi pilsētā, jo te saskata plašākas darba un izglītības iespējas sev un bērniem. Pagājušajā nedēļā Ventspilī piedzima divi ukraiņu bērniņi, kuriem mēs nodrošināsim jaundzimušā pabalstu," informēja Vītoliņš.

Lai arī pēdējās dienās Ukrainas bēgļu straume ir mazāka, vakar ieradušās vien divas ģimenes ar četriem cilvēkiem, pašvaldība domā, kā turpmāk uzņemt bēgļus. Ir izsludināta otrā cenu aptauja komersantiem par izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu, jo pirmajā pieteikumi nebija atbilstoši noformēti. Pēc Lieldienām pieteikumus atvērs un varēs zināt, kuri komersanti ir gatavi uzņemt savās viesnīcās, viesu mājās, apartamentos bēgļus, stāstīja Vītoliņš.

Runājot par izglītības pakalpojumiem, mērs norādīja, ka skolas vecuma bērni mācās piecās Ventspils skolās un gadījumā, ja viņu skaits palielināsies, tad skolās vietas būs, taču lielāks izaicinājums ir nodrošinājums ar vietām bērnudārzos, kur pašlaik ir nokomplektētas divas grupas ar 38 bērniem. Ja būs vajadzīgs vairāk vietu, tad pašvaldība veicot papildu ieguldījumus triju nedēļu laikā var sagatavot vēl 20 vietas. izglītības iestādēs strādā arī 16 Ukrainas sievietes, kuras palīdz bērniem mācībās.

Pēc Nodarbinātības valsts dienesta Ventspils filiāles datiem deviņos uzņēmumos vai iestādēs darbā iekārtojušies 20 ukraiņu bēgļi.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis informēja, ka līdz otrdienai Liepājā un Dienvidkurzemes novadā ieradušies 1100 kara bēgļi no Ukrainas, tajā skaitā 830 ir apmetušies pilsētā. Deksnis skaidro, ka Liepājā, atšķirībā no citām pašvaldībām, lielāko daļu bēgļu ir izmitinājuši radi, draugi, paziņas un tikai 78 Ukrainas civiliedzīvotāji dzīvo viesnīcās "Europa City Amrita Hotel" un "Hotel Kolumbs" ar ko pašvaldībai ir noslēgts līgums.

Deksnis skaidroja, ka Liepājas pašvaldībai nav tādu dienesta viesnīcu, kurās pašlaik būtu brīvas vietas un tajās varētu uzņemt bēgļus, tādēļ pašvaldība ir apņēmības pilna meklēt sadarbības iespējas ar dzīvokļu īpašniekiem, jo, sākoties tūrisma sezonai, arī viesnīcas un apartamenti būs noslogoti. "Tas ir ļoti labi, ka valdība jau tagad paziņoja par bēgļu skaitu, kas jāuzņem, jo tā varēsim laikus sagatavoties," uzsvēra domes priekšsēdētāja vietnieks.

Liepājas lielākais izaicinājums ir vietas bērnudārzos, jo pilsēta ir viena no tām pašvaldībām, kurā ir rindas uz vietām bērnudārzos. Pašlaik ir atrasta iespēja 42 bērniem apmeklēt bērnudārzu. Ir iestrādes, lai atvērtu jaunu grupu 20 bērniem privātajā bērnudārzā "Pikucis", kur tiek komplektēti darbinieki. Skolās mācās 63 bērni un tajās ir iespējas uzņemt arī lielāku skaitu bērnu. Iepriekšējās dienās ir ieradušies vēl 24 bērni no kuriem desmit ir pirmsskolas vecumā un 14 ir skolas vecumā.

Deksnis stāstīja, ka pašlaik 500 eiro pabalstu ir saņēmuši 36 Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri ir sākuši strādāt, taču viņam esot zināms, ka kā pašnodarbinātas personas strādā arī vairākas sievietes skaistumkopšanas jomā, taču pašnodarbinātām personām šāds pabalsts pašlaik netiek izmaksāts.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) uzsvēra, ka, ja valstij būs nepieciešams pašvaldības atbalsts kara bēgļu izmitināšanā, tad pašvaldība ir gatava to nodrošināt. Pašlaik ar pašvaldības atbalstu Ogrē ieradušies 250 Ukrainas civiliedzīvotāji, taču arī radi, draugi un paziņas ir uzņēmuši Ukrainas cilvēkus savās mājās.

Otrdien valdībā pieņemtie noteikumi "Pašvaldībās izmitināmo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits", kurus sagatavoja Iekšlietu ministrija (IeM), paredz, ka Latvijā ierodoties 30 000 Ukrainas bēgļu, septiņām valstspilsētām vajadzētu uzņemt kopumā 14 876 cilvēkus, no kuriem vairāk nekā puse būtu jāuzņem Rīgai.

Regulējums paredz, ka pie 30 000 ukraiņu bēgļu skaita visām septiņām valstspilsētām nāktos kopumā proporcionālam sadalījumam uzņemt 14 876 cilvēkus. Ukraiņu bēgļu skaitam sasniedzot 30 000, Rīgai būtu jāuzņem 9794 bēgļi, Daugavpilij - 1300, Liepājai - 1097, Jelgavai - 870, Jūrmalai - 85, Ventspilij - 533, bet Rēzeknei - 431.

Savukārt pie 40 000 ukraiņu bēgļu šis sadalījums starp valstspilsētām būtu kopumā 19 834 cilvēki. Rīgai šis sadalījums būtu 13 058 bēgļi, Daugavpilij - 1733, Liepājai - 1463, Jelgavai - 1160, Jūrmalai - 1134, Ventspilij - 711, bet Rēzeknei - 575.

Sadalījumā starp novadiem pie 40 000 bēgļu proporcionāli mazākais bēgļu skaits būtu paredzēts Varakļānu un Valkas novadiem - attiecīgi 60 un 166.

Tāpat ir izstrādāts sadalījums, ja kopējais bēgļu skaits Latvijā sasniegtu 35 000.

IeM noskaidroja, ka līdz šim kopš kara sākuma Ukrainā Latvijā 15 017 bēgļiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību bijusi nepieciešama 9215 personām.

No 15 017 civiliedzīvotājiem 12 187 izsniegta humānā vīza, bet 2830 - termiņuzturēšanās atļaujas.

Līdz pirmdienai kopumā Civilās aizsardzības komisijās pēc dažāda veida palīdzības ukraiņu bēgļi vērsušies 20 344 reizes.

Lielākā daļa bēgļu ir sievietes un bērni.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -1
    Lea 13.04.2022, 10:18:11

    Aizmirsuši latvieši 1969.gadu, kad Latviju piegāza pilnu ar ukraiņu gucuļiem... Tie bija latviešiem nesaprotami un smagi pārkrievošanās gadi.
    Vēsture atkārtojas?

  • -3
    ventspilnieks 36,7 13.04.2022, 10:44:21

    Nevajag jaukt 3 atšķirīgas lietas. Tagad Ukrainā ir karš. Beigsies, šo tēmu varēs turpināt.

  • -1
    Kriska 13.04.2022, 12:18:17

    1969 gadā bija citādāk. Cik latviešu meitu tika pie guculu vīriem!! Šoreiz citādāk - savu sieviešu ir vairāk ka vajag

  • 0
    Heinrich 13.04.2022, 13:36:05

    Bēgļiem var un arī līdz zināmai robežai vajag palīdzēt,jo viņi nav vainīgi pie sava pašreizējā stāvokļa.
    Bet ar vienu stingru noteikumu-lai pēc tam,kad vairs nebūs bīstami atgriezties viņu dzimtajā pusē,NEVIENS,pilnīgi NEVIENS nepaliktu uz dzīvi mūsu zemē!
    LATVIJU-LATVIEŠIEM!

  • -4
    _āmen_ 13.04.2022, 14:13:16

    Tas viss ir saprotams, taču kādu nākotni tu saskati latviešu tautai? Paanalizējot iedzīvotaju skaita izmaiņas pa gadiem, mirstību un dzimstību tur nav jābūt ģēnijam, lai saprastu, ka esam lielā pakaļā. Un , ja ņemam vērā, ka iedz. skaits nav pieaudzis pēdējos 30 gadus , kāpēc lai pēkšņi kaut kas mainītos?

  • 0
    Heinrich 13.04.2022, 17:32:51

    āmenam
    Tā jau gan ir,ka latviešu nāciju drīz varēs ierakstīt Sarkanajā grāmatā,bet tamdēļ jau nevajadzētu šeit ielaist uz palikšanu vēl tik lielu daudzumu svešinieku.Jo tas neglābjami draud ar vēl lielāku sajaukšanos.Internacionālisms un multikulturālisms pie laba gala nenovedīs.

  • -4
    Kļumpats 13.04.2022, 14:14:32

    Kas ar to pirmo teikumu ir mēģināts pateikt? Par ko ir šaubas un kas nav skaidrs?

  • -2
    Larijs Kukarans 13.04.2022, 15:10:19

    Vītoliņš,dižais runātājs,tad paņem kādu pie sevis un visi pārējie domes priekšnieciņi,pēterīt,tu taču arī varēji paņemt.Vēl labāk,visi kas te atbalsta šo,lai ņem pie sevis,rādat piemēru,mūldēt arī es māku,pierādi ar darbiem.Kas Latvija ir gumijas bezizmēra maiss,kur var bāzst bēgļus cik uziet?Nu cik vēl?Es vēlreiz saku,palīdzēt var,un karš tas ir briesmīgi,bet Latvija ir maza,un nabadzīga valstiņa,nu nevar pārpludināt ar svešiniekiem jau tā pārpludināto zemīti!

  • -5
    Kļumpats 13.04.2022, 15:40:02

    Larucīt,bet varbūt aicini pie sevis uz labāku vietu un apstākļiem? Par mani neuztraucies, es iespēju robežās palīdzu. Gribētos vairāk, bet cik nu varu. Vītoliņš un pašvaldība kopumā, dažādas iestādes ieskaitot, ir izdarījis ļoti daudz un ļoti operatīvi, lai varētu šiem cilvēkiem palīdzēt. Lai kā tu centies rādīt, ka baigi tevi uztrauc Latvija, tu parādi tikai to, ka tev ir absolūti vienalga pa citiem. Palikušu pie sava, ka tev kremt, ka palīdz citiem, bet tev savulaik nepalīdzēja :) Man tava ieņirģšana domas mainīt neliks - cilvēkiem ir jāpalīdz un nav jāskaita, vai tik kaut kas nav izdarīts par daudz. Protams, laiks visu saliks pa vietām, bet šis nav brīdis, kad pirms griešanas būt 7x jāmēra. Nav tam laika.

  • -4
    Kļumpats 13.04.2022, 15:40:45

    Par naudu runājot - ES piešķīra, ja nemaldos 3,8 miljardus palīdzībai bēgļiem

  • -4
    Aigars G. 13.04.2022, 16:59:01

    Ņeimaņ..šorīt paklausījos kā Liepājspuss tiem bēgļiem i. SPS pa velt,kino pa velt,dzīvokl pa velt,kamēr savējie daudzi bez darb i arī un pustukš ledskap i. Personīg man nav pret tiem kar bēgļiem tacu jābūt mēra sajūtai a ko ? Viņ ne a ko nav labāk un ja kar rimsies ta viņiem nav viet Latvijā.Cik es zin katr trešais ukrains par to tik sapņo kā tikt prom uz ārzem kaut kur,jo viņiem tur i lielak bardak nekā te Latvijzemītē.Tagad viņ būs apčubināt saks sav notiekum dziedāt un būs uz palikšamn lielākā daļ.Un ko a dziedāšān uzreiz varēj palīdzēt karam rimties? Kur ta uzreiz kovids noplēnēj un izzud ? Uzreiz ta pēkšņ- kā kariņ ta koivids pazūd.Laikam gudrs bacils i arī bails palik ja? A tos miljards ko atkal iedev ES piepildīd prezdentam kabat,atdos mūs mazmazbēr un notiekt ka nevares atdot tad paŗadvietā aotdos ostas un tamlīdzīg svarīg objekt.

  • -5
    Kļumpats 13.04.2022, 17:30:19

    Aiagr G. , zini , kā mēs izdarīsim? Tev derētu izveidot jaunu kontu, piereģistrējoties ar sociālajiem tīkliem, un tad ar savu īsto vārdu un uzvārdu tik pat droši izrādīt savu attieksmi pret dažādām dzīves situācijām? Labi?

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) 14.04.2022, 05:29:29

    Neumann
    Es nezin,kā būt pereģistereties iekš tō Zocial tīkl,vai tur vaidziks caur Internett-Bank?
    Tur tokš katers varet saukties,kā gribet?

  • -3
    Larijs Kukarans 13.04.2022, 17:06:24

    pēcīt,tas ko tu raksti, viss ir pasakas:) Ne es kādam latvijā palīdzību esmu prasījis (es par valsts iestādēm),nekā,to tik tu vari izdomāt savā galviņā:).Tev peksīt varu to pašu pateikt,es savas domas arī nemainīšu.Nav ko strīēties,kā A.n.i.t.a. rakstīja laiks visu noliks pa savām vietām,tikai tad tu sapratīsi,ka man bija taisnība,ne tikai man,bet visi kas draudzējas ar galvu,kam neviens nemaksā par to,ko viņi raksta,tā lūk dēliņ:)

  • -5
    Kļumpats 13.04.2022, 17:17:02

    Tad nestrīdies un nepiesienies man ar savu dziļo domu. :D Tu runā, ka laiks visu saliks pa vietām, bet pat nepieļauj iespēju, ka tas parādīs, ka kļūdies tu :D

  • -2
    Larijs Kukarans 13.04.2022, 17:59:13

    Nekļūdos,jo nav jābūt gaišreģim,vajag paskatīties apkārt sev,un neliekiļojot pateikt pašam sev,ka multikulturālisms ir ceļš uz nekurieni,un ar to visas problēmas sākas.It sevišķi,ja iebraucējs jūtas kā kungs un saimnieks svešā zemē!Un negrib saprast,ka viņš ir ciemiņš,un jāuzvedas atbilstoši tās zemes likumiem un tradīcijām uz kuras es ļoti ceru,ka īslaicīgi(daudzi uz mūžu) atrodies!

  • 0
    Kriska 13.04.2022, 21:14:52

    Neimani, vai Jums , kā redaktoram, nav redzams mans e-pasts un tur klāt arī vārds-uzvārds? Es šo sakarā ar Aigaru G.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: