Eiropas Parlaments (EP) prasa pilnu embargo Krievijas naftai, oglēm, kodoldegvielai un gāzei,  informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš. Paužot vislielāko sašutumu par ziņām par Krievijas bruņoto spēku pastrādātajiem nežēlīgajiem noziegumiem, EP pieprasa saukt pie atbildības tos, kas izdarījuši kara noziegumus.

Ceturtdien ar 513 balsīm par, 22 pret un 19 atturoties pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti prasa papildu sankcijas, tostarp "pilnībā ieviest Krievijas naftas, ogļu, kodoldegvielas embargo un pēc iespējas ātrāk īstenot gāzes importa embargo".

Tam jānāk kopā ar plānu, ar kuru īstermiņā nodrošināt Eiropas Savienības (ES) energoapgādi, kā arī pakāpeniskiem pasākumiem "sankciju atcelšanai gadījumā, ja Krievija veic pasākumus, lai atjaunotu Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, un pilnībā izved savu karaspēku no Ukrainas teritorijas".

Tagad prioritātei ir jābūt spēkā esošo sankciju pilnīgai un efektīvai īstenošanai visā ES un ar ES starptautisko sabiedroto palīdzību, saka EP deputāti. Viņi aicina ES vadītājus un citu valstu vadītājus izslēgt Krieviju no G20 un citām daudzpusējām sadarbības organizācijām, piemēram, ANO Cilvēktiesību padomes, Interpola, Pasaules Tirdzniecības organizācijas, UNESCO un citām, kas "būtu svarīgs apliecinājums tam, ka starptautiskā sabiedrība neatgriezīsies pie tādām attiecībām ar agresoru valsti, kādas bija ierastas".

Lai palielinātu sankciju efektivitāti, EP aicina izslēgt no SWIFT sistēmas Krievijas bankas un aizliegumu ES teritoriālajos ūdeņos ienākt un piestāt ES ostās visiem ar Krieviju saistītiem kuģiem. Viņi prasa arī aizliegt kravu autopārvadājumus no Krievijas un Baltkrievijas teritorijas un uz to un konfiscēt visus aktīvus, kas "pieder Krievijas amatpersonām vai oligarhiem, kuri saistīti ar Putina režīmu, viņu pilnvarotajiem pārstāvjiem un aizsegpersonām".

Norādot uz Baltkrievijas atbalstu karam pret Ukrainu, EP deputāti pieprasa, lai "sankcijas pret Baltkrieviju atbilstu sankcijām, kas ieviestas pret Krieviju", lai tādējādi izslēgu jebkādas nepilnības, kas ļauj Vladimiram Putinam sankciju apiešanai izmantot Aleksandra Lukašenko atbalstu.

EP deputāti norāda uz Krievijas militāro spēku pastrādātajām "šokējošajām zvērībām, kas nenoliedzami ir uzskatāmas par kara noziegumiem", jo īpaši Bučā, kā arī gandrīz pilnībā vai pilnībā iznīcinot Mariupoli, Volnovahu un citas pilsētas un ciematus. Viņi uzsver, ka kara noziegumu pastrādātāji ir jāsauc pie atbildības un prasa izveidot īpašu ANO tribunālu attiecībā uz noziegumiem Ukrainā.

EP atkārtoti norāda, ka ir jāturpina un jāpastiprina ieroču piegāde, lai Ukraina varētu sevi efektīvi aizstāvēt. Viņi atbalsta lēmumu palielināt aizsardzības palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem, ko dalībvalstis sniedz individuāli un kolektīvi ar Eiropas Miera mehānisma starpniecību.

Norādot, ka gandrīz 6,5 miljoni Ukrainas iedzīvotāju ir tikuši pārvietoti valsts iekšienē un vairāk nekā 4 miljoni ir aizbēguši no valsts, EP deputāti prasa izveidot drošus humanitāros koridorus, lai evakuētu civiliedzīvotājus, kuri bēg no bombardēšanas, un stiprināt ES humānās palīdzības tīklus Ukrainā.

Viņi stingri nosoda Krievijas retoriskos mājienus par to, ka Krievijas Federācija varētu izmantot masu iznīcināšanas ieročus, un uzsver, ka ikviena šāda izvēršana būtu nepieņemama un tai būtu vissmagākās sekas uz Krieviju.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -6
    Kriska 07.04.2022, 16:26:14

    Prasīt var visu kas ienāk prātā, bet jādomā , kā cilvēki dzīvos.

  • 0
    Pornieks 08.04.2022, 12:39:13

    Nu iznāk ka tās prasības ir saistītas ar to vietu kur viņi vairāk nedzīvo vispārībā.

  • -1
    еs 07.04.2022, 16:57:10

    Pēc taisnības šādi lēmumi bija jāpieņem jau 2014.gadā, pēc Krimas aneksijas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: