Saeima konceptuāli atbalstīja Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1. oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu.

Par likumprojektu balsoja 45 deputāti, un pret bija 20 parlamentārieši.

Kā priekšlikumu iesniegšanas termiņš uz otro, galīgo, lasījumu noteikts 18. augusts.

Ja vēlāk augustā vai septembrī likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad opozīcijas pārstāvji plāno vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku apturētu likuma izsludināšanu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.

Likumprojekta autori norādījuši, ka grozījumi likumā paredz jaunu pieeju Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai un katra indivīda veselības aizsardzībai, nosakot pienākumu valsts institūcijām sniegt epidemioloģiski drošus pakalpojumus, darba devēja pienākumu nodrošināt epidemioloģiski drošu darba vidi.

Likumprojekts paredz, ka darba devējam būs jānosaka amatu un darbinieku kategorijas, kurām jābūt ar Covid-19 sertifikātu, un jāinformē par to darbinieki, lai tie zinātu, vai to darba vai amata pienākumi ir saistīti ar prasību par sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta esamību.

Tāpat likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Vienlaikus likumprojektā paredzēts, ka situācijā, kad darbinieks nav ieguvis sadarbspējīgu sertifikātu, kas nepieciešams darba pienākumu izpildei, tas ir pietiekams pamats uzskatīt, ka šī persona neatbilst veicamajam darbam vai ieņemamam amatam, kas saistīts ar epidemioloģiski droša pakalpojuma nodrošināšanu. Tajā pašā laikā likumprojekts paredz darba devēja un darba ņēmēja tiesības vienoties par darbinieka bez Covid-19 sertifikāta nodarbināšanu, veicot citus pienākumus.

Gadījumos, ja personai ir objektīvi attaisnojoši iemesli, kāpēc tā nav ieguvusi Covid-19 sertifikātu, darba devējam nav tiesību izbeigt darba vai dienesta attiecības un situācija risināma atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē darba vai dienesta attiecības.

Tāpat likumprojekts paredz, ka darba devējam būs aizliegts uzteikt darba līgumu vai izbeigt dienesta attiecības ar Covid-19 sertifikātu neieguvušu grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, - visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam.

Vienlaikus likumprojekts paredz, ka, uzliekot pienākumu vakcinēties savu darba vai amata pienākumu veikšanai, valsts uzņemas atbildību par personai vakcinācijas rezultātā radīto kaitējumu veselībai. Patlaban normatīvajos aktos nav noteikti atlīdzības nosacījumi, ja vakcinācijas izraisīto komplikāciju rezultātā tiek nodarīts kaitējums veselībai vai dzīvībai.

Izmaiņas paredz, ka gadījumā, ja personai nav sadarbspējīga sertifikāta, pakalpojumu klātienē tā varēs saņemt tikai tad, ja to nebūs iespējams izdarīt attālināti vai arī attālināta pakalpojuma sniegšana rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai. Vienlaikus netiks izslēgta iespēja atsevišķos gadījumos arī personām bez sadarbspējīga sertifikāta, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, saņemt pakalpojumu klātienē.

Likuma grozījumi paredz Covid-19 sertifikāta prasību visām amatpersonām. Likumprojektā ar jēdzienu "amatpersona" tiek saprasta jebkura amatpersona valsts pārvaldē (gan tiešajā, gan pastarpinātajā), tajā skaitā arī amatpersonas, kurām ir speciālā dienesta pakāpe, un valsts drošības iestāžu amatpersonas.

Tāpat regulējums paredz normu, kas ļauj darba devējiem jau darbinieku atlases procesā pārliecināties, vai kandidātam ir sadarbspējīgs sertifikāts, īpaši, ja atlase notiek uz amatiem, kurus var veikt tikai šādu sertifikātu īpašnieki.

Pakalpojuma sniedzējam ir tiesības lūgt pakalpojuma saņēmēju apliecināt, ka tā ir persona, kurai ir sadarbspējīgs sertifikāts.

Attiecībā uz tiesu varu likumprojekts paredz, ka uz tiesu varas un tiesu sistēmai piederīgo profesiju amatpersonām nav pamats attiecināt prasību par sertifikātu, bet šīm personām ir paredzama iespēja sniegt pakalpojumus arī tad, ja tiesnesis, notārs vai tiesu izpildītājs ir veicis Covid-19 testu un tas ir negatīvs.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts iepriekš valdības sēdē informēja, personai, kurai darba pienākumu veikšanai vakcinācija ir noteikta kā priekšnoteikums, taču tā medicīnisku apsvērumu dēļ kādu laiku to nevar veikt, valsts šajā laika periodā varētu segt Covid-19 testu izmaksas.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka šajos grozījumos iekļauts punkts, ka personām pēc vakcinācijas nevēlamu seku gadījumā tiktu nodrošināta kompensācija.

Pēc 14. jūlija valdības sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš preses konferencē skaidroja, ka valdība nepieņem lēmumus ar vieglu sirdi, tomēr Covid-19 pandēmijas apstākļos ir jādomā, kā maksimāli pasargāt valsts iedzīvotāju veselību un dzīvības.

Kariņš uzsvēra, ka sabiedrību iespējams pasargāt no Covid-19 ar vakcināciju, tāpēc valdība turpinās izmantot visus līdzekļus, lai zināmās profesijās strādājošajiem vakcinācija pret Covid-19 būtu pienākums.

Lasi vēl

Komentāri (49)

  • -16
    Eeeeeeeeee 05.08.2021, 10:14:49

    Viens vārds-dirsā!

  • -15
    covid-21 Ventspils 05.08.2021, 10:34:36

    *irsā būs tiem,kas līdz šim nav vakcinējušies un nedomā to darīt.
    Uz sekciju galdu morgā!

  • -4
    Lustiņš 05.08.2021, 13:51:18

    > Eeeeeeeee
    Domāju ka Tu jau esi tuvu atverei :D

  • -17
    Pritchetts 05.08.2021, 10:23:05

    Ļoti pareizi, nu jau bija laiks savakcinēties un turpināt normāli dzīvot. Lai tie kas baidās no špricītes iet dziedāt ramtairidirīdi ar Gobzemu priekšgalā un tiek galā kā paši grib.

  • -11
    Heinrich 05.08.2021, 10:32:49

    Būtu labi,ja gudri ļaudis izstrādātu mehānismu,kā vakcīnu ievadīt ne vien plecā,kā dara tagad,bet jebkurā atklātā ķermeņa daļā,arī no attāluma.
    Tad varētu vakcinēt kaut vai uz ielas visus tos,kas nevarētu uzrādīt derīgu sertifikātu.Bez šādiem ekstremāliem pasākumiem pie daudzmaz laba rezultāta netiksim.

  • -15
    Pritchetts 05.08.2021, 10:26:16

    Pietiek ar vienu slimo skolotaju, lai to draņķi nodotu mūsu bērniem! Bērnus arī vajadzētu sākt potēt un to varētu darīt skolās jo ir jādomā, kā maksimāli pasargāt valsts iedzīvotāju veselību un dzīvības.

  • -13
    Vadims LV 05.08.2021, 13:03:17

    Kurš ar to indi mēģinās tuvoties manam bērnam ,var rēķināties ar letālām sekām sev!Tev idiņ laikam bērnu nav?Tas ir labi,jo nevajag stulbeņiem vairoties.Un pēc potītes diez vai jūs fakcinētie to maz varēsiet!

  • -8
    Lustiņš 05.08.2021, 13:46:39

    > Vadims LV
    Domāju Tev ar steigu jākāpj atpakaļ kokā, varbūt tad spēsi paglābties :D.

  • -7
    Pritchetts 05.08.2021, 15:15:33

    Nu tad jau dižie brīvības cīnītāji, izcīniet arī lai var iet strādāt ar ar tuberkulozi, dizentēriju, salminelozi, tas jau bērnam nekaitēs, ne?

    Un jā, man ir divi bērni, pusaudži kas arī ir vakcinēti - iedomājies, ka 16 gadniekam ir vairāk poņas par vakcīnas nepieciešamību kā Tev

  • -5
    Vadims LV 06.08.2021, 10:33:12

    Apsveicami ka pusaudzim tāda ,,poņa,,par lietām,kurām joprojām zinātnieki strīdas.Tai poņai iespējami vairāki iemesli-1-attālināta apmācība,pasaules jaunā valdība cenšas salauzt izglītības sistēmu visā pasaulē.Viņiem nevajag gudru jaunatni.Vajag trulus,paklausīgus vergus.-2-Ir dzirdēts ka interneta ietekmē starp jauniešiem augot šizofrēniski paranoidāla tieksme uz pašnāvību,-3-iespējams nelabvēlīga vide ģimenē.Kas izdarīts izdarīts.Mēs nepotētie atriebsim par jums.))

  • -3
    Gunārs Pētersons 06.08.2021, 12:39:21

    Vadim, Tev gan kā augstas raudzes zinātniekam devenēs sēžot par visu tāds kremliski agresīvs viedokļa izstrādājums :) Vismaz prieks, ka rūpējies par saviem bērniem. Viņiem vismaz 3 paaudzēs būs par ko kaunēties :D Labi, ka vismaz zini kā bērnus taisīt - līdz amēbas intelektam esi ticis!

  • -11
    .Skolotājs. 05.08.2021, 10:26:38

    Sen bija laiks.

  • -8
    Latvija pāri visām! 05.08.2021, 12:19:10

    Ikviens no šiem korumpētajiem pseidomedicīniskā fašisma atbalstītājiem, nonākot saskarē ar normāliem cilvēkiem,
    var rēķināties ar sekām.
    Nerunājot nemaz par to, ka dos norēķinu Visaugstā tiesas priekšā un tur bigfarmas kukuļi neko nenozīmē.
    ZZS maitas - nodevēji.

  • -12
    Latvija pāri visām! 05.08.2021, 12:27:56

    Interesanti, ka Saeimas morālie kropļi paši nemaz nekoļījas.

    Pritchetts,Heinrich ir masu slepkavības atbalstītāji.
    Jo kāda "vakcinācija" var būt pret kaiti, kas bērnus skar daudz mazāk nekā gripa? Toties blaknes, arī letālas, garantētas.
    Iespējams, arī kāds no tiem taisa naudu ar to. Parasti tie ir tie lielākie potes fanātiķi.
    Cerība gan, ka paši ir nokoļījušies ar visām no tā izrietošajām sekām...

    Jādomā, kā maksimāli pasargāt mūsu bērnus no šādas potes!
    Un pričetveidīgiem fašisma atbalstītājiem.

  • -6
    Anna16454 05.08.2021, 15:31:34

    Tie ākst i akl un dumj.Kapēc nekad neprotestē ,piemēram,pret encefaļīt vakcīn?Vai tuberkoloz vakcīn? Vai pret bak ar? Kapē pretestē pret šo tie ākstekļ nesaprot.Viņ sāv panorām skatas un tic visām TV un tvnet ziņām ,kuri melo vislaik,jo i uzpirkt.Ziņs jau vakar meloj ar par to saiešam Rīg.Par cilvēk skait.Tur bij daudz vairek .Tie ākst ar nesaprot,ka to ko sol ,ka būs atkal atpakaļ dzīvē i meli.Nebūs tā.Būs i tresā i cetuirta vakcīn kamēr apsprāgs vel vairak cilvīk.Lai jau viņ fakcinējs.un liek mier tiem kuriem vel ir sav domašen un neskatas uzpirkt valsts TV ar melīg ziņ izlaidum un melīg cipar.īstenībā daudz mirst no blaksefekt no to žļur kur i eksperiment stadijā.Tik pato netiek stāstits un tiek pagaidām lab noklusēts un arād to pavisam savadak.

  • -12
    Latvija pāri visām! 05.08.2021, 12:32:37

    Risinājums darba vietās, kur uzbāžas ar šī fašisma elementiem, ir ģenerālstreiks un boikots.
    Labus darbiniekus atrast nemaz nav viegli.
    Varēs ņemt nošpricetos ar visām blaknēm:)

  • -13
    Vadims LV 05.08.2021, 13:09:47

    Vēl viens risinājums-darbinieki sametas tāda bossa ,,vieglai pārmācīšanai,,vai paši uztaisa tam ,,tjomku,,.

  • -12
    Eeeeeeeeee 05.08.2021, 12:38:12

    Tas ir pilnīgs idiotisms! Tagad katrs, kas ir sava aroda meistars, varēs tikt atlaists, jo negrib sevī laist to sūdu! Ļoti sakarīgi!

  • -14
    Vadims LV 05.08.2021, 13:05:57

    Tak neatlaidīs nevienu-kas tad strādās?Noxombētie/nopototie?Nu kādu laiciņu vēl varbūt...

  • -10
    Lustiņš 05.08.2021, 13:49:09

    Tu taču esi viens tups zābaks. Ne Tu klausies, līdz galam ne lasi. Vienīgais ko Tu māki ir pusteikumā pārtraukt un baurēt savu baurējamo!

  • -10
    Latvija pāri visām! 05.08.2021, 13:19:47

    Zinu vismaz vienu avāriju kur nopotetais tupi

  • -10
    Latvija pāri visām! 05.08.2021, 13:21:57

    iebrauca citam autiņam sānos.
    Nabags bija galīgi apdolbīts.

  • -10
    Vadims LV 05.08.2021, 14:10:05

    Lustiņ,nopirdies?Vairāk neko jau Tu stulbais trolli nespēj kā slēpjoties aiz feikas bildītes uzdirst kādam.Būtu tas pats jāpasaka ar īsto seju,būtu mēle tur kur praidistiem niez..)))

  • -6
    Lustiņš 05.08.2021, 14:51:31

    Nu esi tups. Pārlasi savus tekstus un sapratīsi ;)

  • -9
    Vadims LV 05.08.2021, 15:12:00

    Tomēr sanāk ka tups esi Tu,ja reiz nevari sagremot pāris teikumu jēgu.Es ko domāju ,to saku.Un daru.Atšķirībā no tāda dīvānpirdēja kā tu!

  • -10
    yolo 05.08.2021, 15:36:05

    Eu, dīvānānepirdēj. Ko tu te dari? Kāpēc neesi kopā ar sev līdzīgajiem dauņiem pie Saeimas? Varētu dvuļu pabuhāt un aldim roku paspiest

  • -3
    Aigars G. 06.08.2021, 12:44:17

    jolūdeņgalv,tu jau pats i dīvāndeldis .Pie reizs arī valsts un iedzīvotāju nodevējs.Jābūt pilnīg dumim ,lai ticētu ka tas kas notiek pasaulē ir pareiz.Pēc tav dom tad sanak ka lielākā daļ pasaul iedzīvotaj ir dauņ.Tu viens tikai gudrs i palicis.Tad parad sav izcilgudrīb argumentejot.Noteikti ka stuksčs un izbijušais ziņu oienesis arī psrs laikos.

  • -6
    tery 05.08.2021, 16:00:37

    To, ko domā cilvēki, varēja ļoti labi redzēt vakar vakarā, tikai diez kāpec oficiālās televīzijas kanāli to informāciju nerādīja. Vakcinēto loteriju jau izgāza cauri, tālāk arī tā būs.

  • -4
    Kriska 05.08.2021, 16:21:35

    Vajdzētu pieņemt likumu - Lai jau nepotējas kas negrib, bet ja saslimst un jāārstējas slimnīcā - lai par to paši maksā. Mans kaimiņš jau mēnesi un 8 dienas guļ slimnīcā. Ārstēšana bez maksas.

  • -5
    qwerty 05.08.2021, 20:41:02

    Medicīna tiek uzturēta no nodokļu maksātāju naudas.Visu maksātāju! Ne no vakcinēto tikai. Ja izvēlos nevakcinēties,tad tā ir mana izvēle.
    p.s. Vai kaimiņš bija pilnīgi vesels,bez ielaistām kaitēm? Man māsa izslimoja trīs dienās mājās,nekādas slimnīcas.

  • -8
    nomaļnieks 05.08.2021, 17:09:49

    Es konceptuāli atbalstu Saeimas atlaišanu. Sanāk tā, ka man gandrīz vai jākauna, ka esmu vesels. Ik mīļu brīdi karina tos statistikas makaronus uz ausīm. Traki jau ir, - dabū caurvējā puņķus, un uzreiz jāskrien vakcinēties.

  • -7
    Latvija pāri visām! 05.08.2021, 22:20:02

    Ikviens, kas nedur t o sevī,
    iedzen naglu režīma zārkā.
    Viņš rūpējas par Latvijas un bērnu nākotni.

  • -6
    Janis Zvejnieks 05.08.2021, 22:31:31

    Jaaa, kotik neizdoma lai to zlurgu dabutu cilvekos ieksa.Tagad grib ar likumu,bet ka teica mans fateris,augstak par dirsu neuzleksi. Ierakstam google 2361-2021 parliament assembly,skatamies punktu 7.3. Kopejam anglisko versiju un tulkojam latviski.Unn,sutam visus tris majas talak ar savu zlurgu

  • -6
    A.n.i.t.a 06.08.2021, 05:55:18

    Lasu un brīnos, vai tiešām sanāk , ka lielākā tautas daļa( tā kura NAV potējuies) ir tik dumja ne tikai Latvijā ,bet visā pasaulē? Vai par velti sākas un iet vairumā protesti pret šo nopotēšanas afēru? Katrs pats ir tiesīgs izlemt par savu veselību un nevajag te gāzt samazgas uz nepotētajiem , jo POTĒTIE taču sevi ir ar poti pasargājuši. Ja kāds kādu apdraud , tad tikai nepotētais nepotēto. Un no bērniem - rokas nost!!! Tie vairuma gadījumos ir jau nemanot izslimojuši un ieguvuši dabīgu imunitāti. Jo vairāk laika paiet, jo skaidrāk redzami potēšanās rezultāti- čiks vien ir , tas labākā gadījumā, ja nav daudz sliktāku rezultātu kā nepotējoties . Tā kā , ļautiņi mīļie, dzīvosim savu dzīvi katrs pats un neskriesim baram līdzi , nezinot , vai tas bars nedomā mesties aizā.Veselību un izturību ikvienam un visiem kopā!!!

  • -3
    Kriska 06.08.2021, 07:21:55

    Gwerty, jūsu māsa droši vien jaunā sieviete, bet manam kaimiņam drīz būs 80. Viņš nepīpēja, pa retam iedzēra kādus 200 gr. pēc pensijas - alus pudeli. Visu laiku pavada dārzā. Viss sākas ar temperatūru. Paracetemols un antibiotiki nelīdzēja. Atbrauca dēls un izsauca ātros. Tā viņš kopš 28'06. slimnīcā.

  • -3
    sranskis 06.08.2021, 09:11:34

    Kriška- tik ilgi slimnīcā vairs nevienu netur- vai nu izmet piederīgajiem vai pieslēdz mākslīgajai plaušai, lai ātrāk atdod galus!
    P.S. Un diagnozi var uzrakstīt vai piederīgajiem pateikt, ko vien vēlas!

  • -4
    peteronkuls 06.08.2021, 09:33:17

    Tiem, kam histēriski ir bail no potēm, ir paredzēta izslimošanas opcija lai iegūtu to sertifikātu. 1. Izdomā, kur inficēties. 2.dabū pozitīvu testu. 3. Pamēģina izārstēties. 4.izprintē sedtifikātu. Viss. Vienkārši tak. Kāpēc tāds naids?

  • -2
    Eeeeeeeeee 06.08.2021, 09:46:13

    Es pārgulēju ar sievieti, kam bija kovids! Visa veida kontakti! Man nesūda nebija. Ne iesnu mazumiņš!

  • -3
    Vadims LV 06.08.2021, 10:23:47

    Ir vēl opcija nopirkt to suņu pasi.Ļoti daudzi tā jau ir ,,fakcinējušies,,par 300+ eirorubļiem.Iespējams vispareizākā pieeja.

  • -2
    Skuja ,Vilis 08.08.2021, 18:39:46

    Vadims LV
    Nopērc labāk dimedrolu aptiekā.
    Mierīgāk gulēsi.Tikai nepārdozē.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: