Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs šo vasaru izmanto, lai dotos reģionālās vizītēs un iepazītos ar jaunievēlētajiem pašvaldību vadītājiem, kā arī vietējo uzņēmējdarbību. Pagājušās nedēļas izskaņā ministrs apmeklēja Talsu un Ventspils novadu.

«Mēs kā valsts varam sasniegt rezultātus tikai valdībai un ministrijām sadarbojoties ar pašvaldībām un uzņēmējiem. Tāpēc mans galvenais mērķis ir iepazīties ar jaunajiem pašvaldību vadītājiem, lai turpmākajā darbā nebūtu nekādu šķēršļu, kopīgi risinot aktuālus jautājumus,» īsā intervijā mūsu laikrakstam sacīja ministrs Jānis Vitenbergs.

Šo ierobežojumu mīkstināšanas laiku pēc kovida pandēmijas radītās pauzes ministrs izmanto arī tam, lai tiktos ar uzņēmējiem un izprastu viņu noskaņojumu, problēmas un vajadzības pašreizējos nebūt ne vienkāršajos apstākļos. Šajās tikšanās reizēs ministrs uzklausa viedokļus par jau esošajiem atbalsta instrumentiem un stāsta par jaunajām ražošanas atbalsta programmām un mehānismiem pandēmijas apstākļos. Patlaban finanšu līdzekļi no ES fondiem, tostarp no pēcpandēmijas atveseļošanas fonda, pieejami tik lielā apjomā kā nekad iepriekš un diezin vai būs tuvākajā nākotnē. Tomēr uzņēmējiem pašiem jāizrāda aktivitāte, norādīja ministrs. «Ja nesadzirdēsim uzņēmēju balsi tagad, ņemt vērā viņu viedokli pēc atbalsta programmu līdzekļu sadales būs jau par vēlu,» norādīja Vitenbergs.

Ventspils novadā Vitenbergs paviesojās jaunajā uzņēmumā OliRiki, kas darbību uzsāka 2018. gadā Latvijas Investīciju un attīstības biznesa inkubatorā, kā arī vienā no senākajiem novada uzņēmumiem – Užavas alus. Uzņēmumā Užavas alus ministrs uzklausīja pieredzējušā uzņēmēja, alusdarītavas īpašnieka Ulda Pumpura viedokli un padomus. Uzņēmējs runāja par nodokļiem, algām, koģenerāciju, CO2 izmešu ekonomiju, administratīvā aparāta samazināšanu valsts pārvaldē, par valsts atbalstu pandēmijas apstākļos un citiem aktuāliem jautājumiem. Ministrs apmeklēja arī vairākus tūrisma objektus – Pasiekstes dzirnavas, kur pēc restaurācijas tiek attīstīti sabiedriskās ēdināšanas un naktsmītņu pakalpojumi, un aktīvās atpūtas parku Daba Laba Ances pagastā.

Tiekoties ar Ventspils novada domi, ministrs un viņu pavadošie Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis un Saeimas deputāte no Nacionālās apvienības Ilze Indriksone apsprieda arī citus novada iedzīvotājiem svarīgus jautājumus. Viens no tiem – atbalsts mājokļu būvniecībai, ko ministrs uzskata arī par vienu no sava darba prioritārajiem virzieniem. Novada deputāti parādīja ministram divas nepabeigtas daudzdzīvokļu mājas, ko vajadzētu pabeigt. «Mēs ministrijā esam izstrādājuši speciālas programmas, kas paredzētas šādiem projektiem,» novada vadībai cerību deva ministrs. Ar šo programmu palīdzību Ekonomikas ministrija plāno atbalstīt īres dzīvojamo māju būvniecību reģionu centros, kur izteikti jūtams jaunu un mūsdienīgu mājokļu trūkums.

Otra, Ventspils novada iedzīvotājiem ne mazāk svarīga tēma – vēja elektrostaciju (VES) parku būvniecība. Pēc ministra paustās informācijas, šobrīd tiek izstrādāti grozījumi attiecīgajos likumos, kas paredz sniegt atbalstu pašvaldībām un iedzīvotājiem, kuru mājokļu tuvumā iecerēts būvēt vēja elektrostacijas. Ministrs uzskata, ka patlaban šāds atbalsts iedzīvotājiem sniegts netiek. Tajā pašā laikā Vitenbergs neslēpa: VES parku būvniecības projekti valstij ir ļoti svarīgi, īpaši tagad, kad aug dabasgāzes cena un visā Latvijā pieaugušas elektrības cenas, bet sausās vasaras un nepietiekamo jaudu dēļ Latvijas HES nespēj nodrošināt nepieciešamās elektrības saražošanu. Pēc ministra domām, vēja ģeneratoru saražotā zaļā elektroenerģija kompensēs vietējo elektroenerģijas avotu deficītu, taču nepieciešams arī ieinteresēt iedzīvotājus, lai viņi pieņemtu VES būvniecības projektus.

Daloties ar saviem iespaidiem par Ventspils novadu kopumā, Vitenbergs norādīja uz tā specifisko īpatnību – vienota centra neesamība, tā kā Ventspils ir gan pilsētas, gan novada pašvaldības centrs. Taču ministrs uzskata, ka Ventspils novadam vajadzētu palikt kā patstāvīgai pašvaldībai.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    Nah-nahs- ceturtais sivēns 11.08.2021, 16:07:38

    Vai Pumpurs ir īpašnieks ar savu 1% akciju?
    https://www.ventasbalss.lv/zinas/sabiedriba/33597-pumpurs-nodevis-99-uzavas-alus-kapitaldalu-savam-delam

  • -3
    mernigors 11.08.2021, 19:06:07

    Redzot personāžus( neviļus radās doma) var gadīties, ka top Ventas padziļināšanas projekts un uz Kuldīgu kursēs jūras transports( ar Daugavu jau bija pieredze, tikai jāiesaista vecie buki no SIA PUSES. Tad arī visi jūrniecības tradīciju saglabāšanas projekti pamatoti rullēs katrā pagastā.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 11.08.2021, 23:48:34

    Tas būtu labākais, ko 4.maija republika izdarītu savā pastāvēšanās laikā. Tik lielās upēs vardes vērot māk tikai latvieši, citur pa tādām un pavisam mazām kuģo.

  • -1
    T.Montāns 12.08.2021, 14:43:30

    Foto kā no filmas (ar tekstu) - Подайте на пропитание бывшему депутату Государственной Думы

  • 0
    The Plant Preserv-a-tron 12.08.2021, 16:34:04

    Tas ir gļuks,vai reāls foto?!
    Ministrs "apzina" Latvijas "alusbrūžus"!

  • 0
    The Plant Preserv-a-tron 12.08.2021, 16:35:31

    Komūnists Pumpurs,ar pastieptu roku?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: