Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija atbalstīja virzīšanai izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā, kas paredz ieviest naudas sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskās vietās, kur to lietošanu prasa normatīvie akti.

Tāpat komisijas deputāti vienbalsīgi atbalstīja likumprojekta izskatīšanu steidzamības kārtībā.

Komisijas deputāti diskusijās gan uzsvēra, ka nepieciešams domāt par iespējām apgādāt maznodrošinātos iedzīvotājus ar bezmaksas maskām, uz ko Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece Laila Medina atbildēja, ka likumprojekta otrajam lasījumam tiek gatavoti priekšlikumi, kas paredzēs iespējas izdalīt maskas trūcīgajiem iedzīvotājiem. Tie paredzēs, kādā veidā valsts centralizēti iegādātās maskas ar pašvaldību starpniecību nonāks pie maznodrošinātajiem.

Deputāte Vita Tērauda (AP) sacīja, ka grozījumu mērķis ir panākt, lai visi iedzīvotāji likumā noteiktajās vietās ir ar sejas maskām, tāpēc jādomā, kā panākt, lai cilvēks arī pēc saskarsmes ar policistu aizietu ne tikai ar sodu, bet arī ar masku. Tērauda rosināja, ka arī Valsts un pašvaldību policijas darbinieki pēc skaidrojošas sarunas un brīdinājuma izteikšanas varētu izsniegt sejas masku.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš sacīja, ka šo priekšlikumu pārrunās ministrijas vadības līmenī. Vītoliņš norādīja, ka tiesībsargājošajām struktūrām būtu jāpiešķir līdzekļi, lai to darbinieki varētu bez maksas izsniegt maskas. Arī Medina piebilda, ka par šo jautājumu tiks diskutēts.

Vītoliņš arī informēja, ka policija negrasās automātiski sodīt visus, kas ir bez maskām. "Vispirms ir jāsaprot, kā persona šajā situācijā nonākusi, vai tā ir ļaunprātīga rīcība, vai arī ir citi apstākļi. Protams, ka sākumā būs skaidrojoša saruna, iespējams, mutisks vai rakstveida brīdinājums un tikai pēc tam sods," sacīja Vītoliņš.

Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Viktorija Blaua informēja deputātus, ka patlaban nav atrisinātas problēmas attiecībā uz masku pieejamību ilgstošās aprūpes iestādēs - individuālie aizsardzības līdzekļi ir pieejami praktiski līdz gada beigām.

"Ikdienā komunicējot ar aprūpes iestādēm, ir informācija, ka visa pagaidām pietiek. Ir bažas, par situāciju, ja būs saslimšanas gadījumi, tostarp masveida saslimšanas gadījumi. Attiecībā par maznodrošināto, trūcīgo un krīzes centros, patversmēs esošu cilvēku nodrošināšanu ar maskām, LM pirms divām dienām ir apkopojusi svaigākos datus, nepieciešami 217 000 masku, lai katram no šīs grupas pārstāvjiem iedotu divas maskas," skaidroja Blaua.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusevičs informēja komisiju, ka visi atbildīgie tirgotāju izvietojuši brīdinājumus par masku lietošanu, tostarp ir audio brīdinājumi. "Jāatzīst, ka nelielos veikalos brīdinājums cilvēkiem bez maskas - galvenokārt vecākiem cilvēkiem - aizrādījums nereti izsauc emocionālo sprādzienu, kad dusmas pret valdības lēmumu tiek izgāztas uz veikalu darbiniekiem. Esam pateicīgi, ka policija sāks risināt šos jautājumus, noņemot spriedzi no tirgotāja," skaidroja Danusevičs

Arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš informēja, ka LPS atbalsta šī likumprojekta virzību, kā arī centralizēto aizsargmasku piegādi, lai tās izdalītu trūcīgajiem iedzīvotājiem.

Valdībā iepriekš atbalstītos grozījumus sagatavojusi TM un tie paredzēs, ka par mutes un deguna aizsega nelietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu 10 līdz 50 eiro apmērā.

Naudas soda apmērs tiks noteikts, ievērojot individuāla pārkāpuma bīstamību un nepieciešamību noteikt samērīgu sodu, salīdzinot ar atbildību par izolācijas, karantīnas un pašizolācijas ierobežojumu pārkāpšanu. Soda apmēru noteiks pašvaldības policija vai Valsts policija (VP).

Ministrija uzsver, ka likumprojekts izstrādāts straujās Covid-19 infekcijas izplatības dēļ, kā rezultātā epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ir nepieciešams pieņemt arvien stingrākus ierobežojumus, lai mazinātu sabiedrības inficēšanās riskus.

Pašlaik MK ir noteicis prasību lietot mutes un deguna aizsegus pasažieriem sabiedriskajā transportlīdzeklī, izņemot bērnus līdz 13 gadu vecumam, noteiktās pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietās, kā arī atsevišķu administratīvo teritoriju publiskajās telpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distanci.

Tāpat iecerēts papildināts Covid-19 likuma 12.1.pantu, kas noteiks, ka epidemioloģiskās drošības mērķu sasniegšanai ieslodzīto lietas tiesās primāri izskatīs videokonferences režīmā, izņemot lietas, kas satur valsts noslēpuma objektu.

Ministrijā uzskata, ka paaugstināta Covid-19 inficēšanās riska situācijā ieslodzīto konvojēšana uz tiesu ievērojami palielina risku Covid-19 infekcijas nonākšanai ieslodzījuma vietās. Atbilstoši Covid-19 likuma pārejas noteikumu 10.punktam Covid-19 likums būs spēkā tik ilgi, kamēr pastāvēs epidemioloģiskās drošības draudi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -8
    Nah Nahs XIII 23.10.2020, 14:21:21

    Nevis līdz 50,bet ne mazāk kā 50!
    Alternatīva tiem,kuriem naudas nav-miesas sods.

  • -10
    Larijs Kukarans 23.10.2020, 14:26:56

    Ja valsts ir tik gudra,lai pati apmaksā maskas,un tad kaut ko prasa no iedzīvotājiem!Paši zina,ka tās maskas ne no kadā vīrusa nepasargā!Kartējais veids,kā no normāli domājošiem iedzīvotājiem noslaukt šmeli!

  • 0
    Krišs Daugulis 27.10.2020, 20:45:49

    Skotija ir pirmā valsts pasaulē, kurā sievietes, bez maksas, var saņemt sieviešu fizioloģijas pirmās nepieciešamības preces.
    Neierobežotā daudzumā...

  • -4
    Aivars Berzins 23.10.2020, 15:19:24

    Ko tad teikt katram sanāk par 2 maskām un tad ko pēc 4 stundām darīt tam maznodrošināto iedzīvotāju vai tad arī ir jāvāra un jasterelize kā tad tur īsti ir

  • -5
    Eeeeeeeeee 23.10.2020, 18:19:26

    PSC!

  • -16
    Latvija pāri visām! 23.10.2020, 20:24:28

    Šiem kovidlas fašistiem nepietiek ar līdzšinējo ļaužu irsināšanu ar savu afēru,
    vēlas vēl nelikumīgi apzagt tos iedzīvotājus, kas rūpējas par savu veselību un nenēsā miklas lupatiņas uz sejas. Cik tipiski.
    Maskavā šis jau bija pavasarī, bet atnesa tikai papildu naidu pret varnešiem.

  • -15
    Latvija pāri visām! 23.10.2020, 22:01:52

    Katru dienu tie morālie kr*pļi izdomā jaunus aizliegumus.
    It kā cilvēki nebūtu jau pavasarī iepazinuši, ka tas viss ir fufelis.
    No vasaras neesmu sastapis nevienu, kas vairs ņemtu pa pilnu viņu izdarības.
    Viņi tiešām cilvēkus tur par muļķiem, kas neredz viņu melus un liekulību?
    Cik ilgi var ņirgāties par cilvēkiem?

  • -1
    Ivars T. 27.10.2020, 18:57:40

    Bez maskām aptiekās, veikalos nav atļauts ieiet. Sava pirmā maska jāiegūst godīgā cīņā uz ielas...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: