Turpmāk personas ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi varēs pamest noteikto uzturēšanās vietu, lai ar personīgo vai specializēto transporta līdzekli, piemēram, sporta komandas transportu vai čarterreisu, dotos uz savu mītnes zemi, paredz spēkā stājušies grozījumi Ministru kabineta noteikumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Pēc Veselības ministrijas (VM) paustā, pie šādiem gadījumiem var minēt, piemēram, sporta komandas dalībnieku, kam noteikta Covid-19 diagnoze un persona vēlas nekavējoties doties uz mītnes zemi. Šādos gadījumos laika posms no diagnozes noteikšanas un personas izceļošanas var būt ļoti īss.

VM uzskata, ka šādā veidā citas personas netiek pakļautas inficēšanās riskam un nav pamata inficētās personas aizturēt.

Par uzturēšanās vietas pamešanu būs jāinformē ārstējošais ārsts, bet ja tāda nav, tad jāinformē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), lai varētu veikt izmaiņas inficēto personu reģistrācijā. VM akcentēja, ka minētajām personām tiešā ceļā ir jādodas uz mītnes zemi un tās nedrīkst nonākt ciešā kontaktā ar citām personām un atrasties sabiedriskās vietās.

Tāpat pašizolāciju varēs neievērot transplantoloģijas speciālisti, kas šķērso Latvijas robežu, lai operatīvi paņemtu un nogādātu ārstniecības iestādē nepieciešamo transplantātu. Pašizolāciju varēs neievērot Eiropas Savienības (ES) valstu transplantācijas centru pārstāvji, kuriem ir Nacionālā Transplantācijas koordinācijas dienesta uzaicinājums.

VM skaidroja, ka ES valstis savstarpēji sadarbojas "Eurotransplant", "Scandiatransplant" un "FOEDUS" tīklos, un nepieciešamības gadījumā apmaiņa ar donoru orgāniem starp transplantācijas centriem notiek šajos tīklos, un donoru orgāni tiek transportēti tikai uz ES valstu transplantācijas centriem.

Pašizolāciju varēs neievērot speciālisti, kas ir ES dalībvalstu pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, kuri Latvijā ir ieradušies pēc klīnisko universitāšu slimnīcu uzaicinājuma, lai sniegtu akūti nepieciešamas konsultācijas.

Pēc VM paustā, tā kā transplantātu sagatavošana notiek ārstniecības iestādēs, minētajām personām būs jāievēro ārstniecības iestādēs noteiktos piesardzības pasākumus. Tās nedrīkstēs pakļaut citas personas inficēšanās riskam un veidot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem, ja no tiem var izvairīties. Vienlaikus pakalpojumus klīniskās universitātes slimnīcā speciālists varēs sniegt, ja pirms tam tiks veikta laboratoriska Covid-19 diagnostika un izmeklējuma rezultāts būs negatīvs, kā arī tad, ja nebūs novērojamas akūtas respiratoras infekcijas pazīmes.

Tāpat pašizolāciju var neievērot jebkura persona, kas ieradusies Latvijā ar mērķi rīkot bēres vai tajās piedalīties, šķērsojot Latvijas sauszemes robežu ar citām ES valstīm. VM ieskatā, attiecināt šo izņēmumu tikai uz personām, kas šķērso sauszemes robežu nav taisnīgi, tāpēc nepieciešams veikt grozījumus, lai paredzētu šo iespēju visām personām, kas ieradušās Latvijā bēru organizēšanai un rīkošanai.

Noteikumi paredz to, ka šīs personas apmeklē tikai sabiedriskās vietas, kas saistītas ar pašu bēru rīkošanu un norisi, kā arī apmeklējot šīs sabiedriskās vietas, lieto mutes un deguna aizsegu. Tāpat paredzēts, ka šīs personas izvairās no tieša kontakta ar citiem cilvēkiem, tai skaitā neapmeklē bēru mielastu.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -3
    Eeeeeeeeee 21.10.2020, 09:19:18

    Ahahahahhahaha!

  • -4
    Latvija pāri visām! 21.10.2020, 09:56:43

    Vai tad pie baisā kovidlas, kas katru dienu Latvijā paņem tūkstošiem dzīvību, var tik bezatbildīgi izturēties?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: