Valstī noteiktās ārkārtas situācijas dēļ pašlaik ir neiespējami veikt obligātās veselības pārbaudes, tāpēc darba devējs ir tiesīgs nodarbināt personu bez obligātās veselības pārbaudes, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Samazinoties veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai, rodas situācijas, kad ne jaunais, ne esošais darbinieks nevar savam darba devējam iesniegt izziņu par šādu pārbaudi. LM skaidro, ka saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu, darba devējs šādā ārkārtējās situācijas laikā ir tiesīgs nodarbināt personu bez obligātās veselības pārbaudes.

Tomēr izņēmumi par obligātās veselības pārbaudes veikšanu neattieksies uz personām, kuras ir paredzēts nodarbināt bīstamos darbos, kur pastāv augsts nelaimes gadījumu risks pašam nodarbinātajam vai apkārtējiem, piemēram, darbs augstumā, kravas celtņa vadīšana vai darbs ar bīstamām iekārtām.

Taču, ja šādiem darbiniekiem jau ir izsniegta obligātās veselības pārbaudes izziņa, kas būtu jāatjauno, tad viņi var turpināt darbu bez atjaunotās izziņas.

Tad, kad veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana būs atjaunota, veselības pārbaudes būs jāveic ne ilgāk kā trīs mēnešu laikā, bet pirmreizējā vai ārpuskārtas veselības pārbaude - ne vēlāk kā viena mēneša laikā no veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas atjaunošanas brīža.

Jaunajam darbiniekam ir pienākums pēc darba devēja pieprasījuma sniegt informāciju darba devējam par savu veselības stāvokli, ja tam būtiska nozīme paredzētā darba veikšanā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    krustmateflorence 30.03.2020, 18:30:43

    valstī kur valda nepareizi likumi un nav domāti visiem, ne tas vien būs jālasa un jādzird.

  • 0
    peace 30.03.2020, 19:44:04

    zašebis, slimie jāliek pie darba!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: