Reaģējot uz Covid-19 vīrusa izplatību valstī, Ventspils dome piešķīra papildu līdzekļus koronavīrusa ierobežošanas pasākumiem pilsētā, tai skaitā – ēkas Brīvības ielā 15 pielāgošanai inficētu pacientu uzņemšanai.

Remontdarbi bijušajā skolas ēkā ir pabeigti, ir piegādāts un uzstādīts nepieciešamais aprīkojums, izveidoti medicīnas posteņi un veikti citi nepieciešamie priekšdarbi, lai gadījumā, ja radīsies tāda nepieciešamība, būtu 100% gatavība nekavējoties uzņemt ar Covid-19 inficētos pacientus, kuru ārstēšana uzsākta Infekciju slimību nodaļā un turpināma slimnīcā.

Jaunajās telpās pacienti tiks uzņemti tikai gadījumā, ja pilsētā un reģionā sāksies masveida saslimšana un būs aizpildītas visas 40 vietas Ventspils slimnīcā. Pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, informējot par ēkas pielāgošanu ar Covid-19 inficētu pacientu uzņemšanai, vienlaikus pauda cerību, ka to nebūs nepieciešams izmantot: «Šeit tagad iekārtotas vietas 60 cilvēkiem, bet, ja būs tāda nepieciešamība, vēl 25 gultas var ielikt zālē. Tā ka maksimums ir 125 vietas cilvēkiem, kuriem nav iespējams ārstēties mājās, bet kuri arī nav smagā stāvoklī un kuriem nepieciešamas plaušu ventilēšanas iekārtas, jo tādas šeit uzstādītas netiks. Ķīnas, Itālijas un citu valstu piemērs rāda, ka vienā brīdī saslimušo skaits var augt ārkārtīgi strauji, un mēs tagad laicīgi esam tam sagatavojušies. Lēmumu par šādas vietas nepieciešamību pieņēmām uzreiz pēc ārkārtas stāvokļa ieviešanas, bet, lai visu izpētītu, sagādātu, kas nebija nemaz tik vienkārši, un galu galā iekārtotu, pagāja desmit dienas.»

Jau marta sākumā, nezinot jaunā koronavīrusa iespējamo izplatīšanās ātrumu un apmērus, tika apsekotas un pārbaudītas vairākas pašvaldības ēkas, kas būtu visefektīvāk īsā laika periodā pielāgojamas potenciālai ar Covid-19 inficētu pacientu uzņemšanai. Rezultātā tika pieņemts lēmums šim mērķim pielāgot bijušo sākumskolas ēku Brīvības ielā 15. Pilsētas dome piešķīra līdzekļus 70 000 eiro apmērā būvdarbiem, kā arī nepieciešamā papildu aprīkojuma un inventāra iegādei, kas arī pēc Covid-19 vīrusa uzliesmojuma būs izmantojams Ventspils slimnīcas ikdienas darba nodrošināšanā.

Pielāgotā ēka Brīvības ielā 15 ārkārtas situācijas apstākļos būs paredzēta vieglas formas Covid-19 slimnieku pagaidu izolācijai. Katrā no izolētajām telpām atrodas 4 līdz 8 gultas, starp kurām ir ievērots 2 m attālums. Ēkā ir pieejami sanitārie mezgli un dušas, un katrā stāvā izveidots ārstnieciskā personāla postenis. Tiks nodrošināta arī apsardze, bet pacientu ēdināšanu veiks SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, piegādājot un izsniedzot ēdienu vienreizlietojamos traukos. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis skaidro, ka padomāts arī par medicīnas personāla nodrošināšanu: «Slimnīcā ir viena vāji noslogota nodaļa, un varam pārcelt šo posteni uz šejieni, bet, ja vēl būs nepieciešamība pēc darbiniekiem, apvienos Ķirurģijas un Traumatoloģijas nodaļas. Plānveida palīdzība tajās vairs netiek sniegta, tāpēc arī no tām posteni varam pārcelt.»

Jāatzīmē, ka arī Ventspils slimnīcā jau savlaicīgi tika apzinātas iespējas ar Covid-19 inficēto pacientu uzņemšanai un veikti nepieciešamie sagatavošanās darbi. Slimnīcas Infekciju slimību nodaļā ir 20 gultas, un atbilstoši slimnīcas katastrofu plānam tika pārprofilēta Paliatīvās aprūpes nodaļa. Līdz ar to slimnīcā šobrīd pieejamas 40 gultas Covid-19 slimnieku ārstēšanai. Atbilstoši valstī noteiktajam plānam Ventspils slimnīca uzņems pacientus, ja trūks kapacitāte Rīgas universitāšu slimnīcās.

Papildu informācijai:

Cilvēkiem, kuri ir atgriezušies no ārzemēm un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi, un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi, lai pieteiktos Covid-19 analīžu veikšanai, jāzvana uz numuru 8303, savukārt gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums) – jāzvana uz ārkārtas tālruni 113, lai saņemtu turpmākos norādījumus. Šobrīd, ja personai, kas ir riska grupā – ir vīrusam līdzīgi simptomi un persona ir atgriezusies no ārzemēm vai bijusi kontaktā ar inficēto, tad tā tiek ievietota Infekciju slimību nodaļā, paņemtas analīzes, un laboratoriskā izmeklējuma atbildi pacients sagaida nodaļā. Ja inficēšanās apstiprinātos, tad pacienti ar sliktu pašsajūtu tiktu pārvesti stacionēšanai Latvijas Infektoloģijas centrā, savukārt pacienti ar labu pašsajūtu atveseļošanos turpinātu mājās – ģimenes ārsta attālinātā uzraudzībā. Ja inficēšanās neapstiprinās, tad persona tiek izrakstīta no nodaļas, un tai vēl 14 dienas jāievēro pašizolācija mājās.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    i 30.03.2020, 15:37:36

    Ļoti ceru, ka šīs telpas netiks izmantotas, vismaz šīs pandēmijas laikā.

  • -1
    mernigors 30.03.2020, 18:11:29

    Vai viena no personām ir inficēta, ja staigā ar masku? Pēc valsts institūciju noteiktā uz veikalu ar masku dodas inficētās personas?

  • 0
    peace 30.03.2020, 19:58:32

    tas i stils tads sogad, kung tik nevelk

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 31.03.2020, 10:29:30

    Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām, veseliem iedzīvotājiem nav nepieciešams izmantot sejas maskas, tās nepasargā no iespējamā inficēšanās riska, bet piesardzības nolūkos, nav aizliegums tās lietot.
    Tāpat atgādinām, ka inficētās personas nedrīkst doties ārpus noteiktās obligātās karantīnas vietas (atbilstoši SPKC un mediķu noteiktajai: dzīvesvietā vai ārstniecības iestādē)), lai vīruss neizplatītos.

  • 0
    ^^—^^ 30.03.2020, 19:00:48

    Jebkurš savai aizsardzībai var lietot masku! Inficētiem ir obligāti, turklāt viņi nemaz tā nedrīkst baigi pastaigāties!

  • 0
    Latvija pāri visām! 30.03.2020, 21:11:41

    Vispār jau viņi nemaz nedrīkst pastaigāties, vnk cilvēki nezina ka ir ar vīrusu, līdz neuzzina.

  • 0
    mernigors 30.03.2020, 21:29:59

    Vīrusu 300 nanometru lielas daļiņas parastai maskai iet cauri bez aizķeršanās. Atbilstošai maskai jāaiztur vismaz 1 mikrometru sīkas daļiņas, man liekas....

  • 0
    Latvija pāri visām! 30.03.2020, 21:42:23

    Ja nu t ā konkrētā nano daļiņa aizķeras tieši uz maskas virsmas?)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: