Pašvaldības SIA “Komunālā pārvalde” izplatījusi paziņojumu, kurā pauž savu viedokli par pašreizējo situāciju mūzikas skolas un koncertzāles būvniecībā, kā arī analizē sacelto ažiotāžu ap to.

2. jūnija raidījumā „Nekā personīga” atspoguļotā sižetā par drošības pārbaudēm jaunajā Ventspils Mūzikas vidusskolā un koncertzālē „Latvija” saturs liek domāt, ka žurnālistiem nav bijis laika sagaidīt oficiālo informāciju un lēmumu pieņemšanu, tādēļ nācies improvizēt un manipulēt ar iegūtajiem faktiem.

Šobrīd mediju telpā nepamatoti tiek runāts par korupciju Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles “Latvija” projekta kontekstā kopumā, jo faktiski šis korupcijas skandāls saistīts ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) acīmredzami gadiem ilgušo koruptīvo sistēmu.

Jau sižetu piesakot, žurnālists, raidījuma vadītājs Jānis Krēvics norāda, ka „[..] Pieņemtais atzinums, ka jaunbūvē viss ir kārtībā, pēc notikušā atcelts [..]”, lai arī sižetā VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš neapgalvo, ka atzinums būtu atcelts, bet gan pauž, ka „[..] Pašlaik ir sagatavots lēmums par iepriekšējā pozitīvā atzinuma atcelšanu, un tiek gatavots atzinums, kurš nav pozitīvs [..]”. Sagatavots lēmums, lai cik svarīgi tas izklausās, tomēr nenozīmē, ka tas jau ir pieņemts. Diemžēl administratīvais juceklis no VUGD puses turpinās joprojām:

  • Pozitīvs VUGD atzinums par atbilstību ugunsdrošības prasībām tika saņemts 21. maijā.
  • “Nekā personīga” sižets par it kā pozitīvā lēmuma atcelšanu tika pārraidīts 2. jūnijā.
  • Atkārtota VUGD komisija un atzinums par veicamajiem ugunsdrošības uzlabojumiem tika saņemts vien 3. jūnijā ap plkst. 17.00, vēršam uzmanību, tas ir dienu pēc izskanējušā “Nekā personīga” sižeta.
  • Savukārt lēmums par pozitīvā atzinuma atcelšanu saņemts vien 4.jūnijā jeb 2 dienas pēc “Nekā personīga” sižeta.

Tas norāda arī uz to, ka vienlaikus bija spēkā gan pozitīvs atzinums, gan atzinums ar nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Protams, J.Krēvica ieskatā faktu interpretācija, ka: “Atkārtotā izvērtējumā secināts – būvniecībā pieļautie pārkāpumi ugunsgrēka gadījumā varētu pat maksāt cilvēku dzīvības.” bija pamatota, tomēr augstas sarežģītības objektos ir tikai normāli no VUGD saņemt informāciju par papildus veicamajiem pasākumiem, lai jau tuvākajā laikā veiktu atkārtotu VUGD pārbaudi un saņemtu pozitīvu atzinumu bez piezīmēm. Atkārtotās pārbaudes laikā no VUGD speciālistiem, tika saņemti profesionāli ieteikumi un konstruktīvi risinājumi, tādēļ šādi pieņēmumi ir vien apzināta sabiedrības viedokļa ietekmēšana.

Līdzīga situācija ir ar it kā projektam apturēto Eiropas finansējumu. J.Krēvics pārraidē apgalvo, ka „Eiropas Komisija ir apturējusi daļu finansējuma Ventspils Mūzikas vidusskolai līdz konkrēto apstākļu noskaidrošanai saistībā ar iespējamo korupciju būvobjektā.”, lai gan arī šāds lēmums līdz pārraidei nav ticis pieņemts, un arī šobrīd pasūtītājam ir pieejama tikai medijos atspoguļotā informācija. Raidījumā minētā Eiropas Komisija vispār nav slēgusi līgumu par šī projekta īstenošanu, - līgumu slēgusi Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ar Kultūras ministrijas pārraudzībā esošo Ventspils Mūzikas vidusskolu. Savukārt CFLA līdz šim brīdim finansējuma saņēmēju par šādu lēmumu nav informējusi.

Informācijas nodošana medijiem un attiecīgi tās tiražēšana vēl pirms tās apstiprināšanas un pirms lēmumu pieņemšanas, ir kritisks signāls problēmām valsts pārvaldē saistībā ar sabiedriskās domas ietekmēšanu un liek uzdot jautājumu – kam tas ir izdevīgi?

Jau laikā, kad Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāle „Latvija” bija vēl tikai kā iecere, tai likti nozīmīgi politiski šķēršļi, sākot ar to, ka principiāli apšaubīta tās nepieciešamība un pat līdz vēlmei tiesā bez argumentiem pierādīt, ka līdzekļi tik nepieciešamajai izglītības un kultūras iestādei Ventspilī piešķirti nelikumīgi un būtu atņemami. Pārvarot šķēršļus, Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles „Latvija” būvniecība jau tuvojas noslēgumam. Esam gandarīti, ka šis gadījums licis pievērst pastiprinātu uzmanību  drošības prasībām Ventspils Mūzikas vidusskolā un koncertzālē „Latvija”, kas nozīmē to, ka tiks izdarīts viss iespējamais , lai Ventspilī būtu ne tikai mūsdienīga un energoefektīva izglītības un kultūras iestāde ar unikāliem instrumentiem, bet arī maksimāli droša ēka gan Ventspils mūzikas vidusskolas skolēniem, gan koncertzāles „Latvija” apmeklētājiem. Turklāt šobrīd projekta realizētājs – Pašvaldības iestāde “Komunālā pārvalde” situācijas detalizētai noskaidrošanai vērsies pie visām projektā iesaistītājām pusēm ar pieprasījumu sniegt situācijas skaidrojumu.

Komunālā pārvalde ir aicinājusi arī „Nekā personīga” komandu kopā ar ventspilniekiem un Ventspils atbalstītājiem novērtēt iespēju mūsdienīgai izglītībai un kultūrai attīstīties arī reģionos!

Ventspils Komunālās pārvaldes vārdā, direktors Andris Kausenieks

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -2
    Jānis ... 05.06.2019, 09:57:46

    Atceros, ka pēc 2005. gada ziemas postošās vētras, viena augsta ranga Ventspils ugunsdzēsēju amatpersona vietējā televīzijā, centās ieskaidrot skatītājiem, ka nekādus draudus ventspilnieku veselībām un dzīvībām ostā strādājošie uzņēmumi nav varējuši radīt... Un ziniet kas viņam sēdēja blakus....

  • -2
    Pilsēta 05.06.2019, 10:00:20

    Kāpēc vajag uzvesties kā maziem bērniem attaisnoties par to ko kāds ie teicis un izlikties aizvainotiem.
    Sakiet ko Jūs darīsiet.
    Teiksim:
    Pirmdien atbrauks džeki un sataisīs to trubu kā nākas.
    Trešdien atbrauks komisija un visu pieņems.
    Bet piektdien visi dzersim jo šis murgs beidzies.
    Bet, te analīze ko kās un kad teicis.
    Davai dariet un labojiet feilus un katru vakaru rādiet ziņās, kas ir izdarīt.

  • -2
    ayk 05.06.2019, 10:12:34

    Pilnībā piekrītu šim komentāram.
    Visi tik cītīgi atrakstās (starp citu šī ir vislielākā Ventspils problēma), bet fokusēties vajag uz kļūdu labošanu nevis uz pakaļu piesegšanu.

  • -8
    Inspektors 05.06.2019, 12:56:25

    Nav ja viss tik vienkārši. Varētu jau rakstīt, ka salabosim to un to un tad jau viss būs kārtībā, tomēr reputācija nav tik vienkārši labojama un situācijā, kad mediju vara izplata informāciju, saistot mūzikas skolu ar korupciju, finansējuma atņemšanu utt., ir ļoti bīstama tieši tādēļ, ka tiek ļaunprātīgi manipulēts ar iedzīvotāju viedokli. Medijiem ir jābūt kaut cik objektīviem, nedrīkst būt tā, ka "piedomā" kaut ko klāt, lai ir pēc iespējas negatīvāk un pasniedz to kā faktus. Kukuļošana ir notikusi VUGD amatpersonu starpā, tad par to arī jābūt informācijai. Problēmas būtība ir kukuļošanā nevis konkrētajā objektā, tad kāda mārrutka pēc ir apzināti jāgrauj prestižs tik unikālam un Latvijai nozīmīgam projektam?

  • -12
    keda 05.06.2019, 10:33:12

    NJa, tiešām nav skaidrs, kāpēc jātaisnojas, nevis jāizklāsta situācija - jādara šis un tas, to var/nevar paveikt tādā un tādā laikā utt.

  • -11
    ilona kaķis 05.06.2019, 11:12:16

    Principā tā nav taisnošanās. Ar to tiek pierādīts, ka ar masu informācijas līdzekļu palīdzību izplata tendenciozus viedokļus ar mērķi nonicināt jebkādā veidā Ventspili un visu, kas ar to saistīts.

    VUGDa amatpersonām sekoja jau sen. Viņiem tā ir sistēma- neparakstīt neko bez kukuļa. Šoreiz bija izdevība lielajā bļaušanā par korupciju akcentu uzlikt nevis uz vainīgo iestādi ar tās amatpersonām, bet gan uz tik ļoti nīsto Ventspili.

  • -12
    Latvija pāri visām! 05.06.2019, 12:11:31

    Attiecīgie žurnaļugas, maigi izsakoties, demonstrē savas spējas manipulēt ar faktiem. Pie tam pārstāvot to it kā demokrātisko nometni. Ar to apstiprinot, ka ne jau patiesība un taisnība šos interesē, bet gan izpildīt maizes tēvu uzstādījumus cīņā par varu.

  • 0
    Solvita 05.06.2019, 13:55:26

    Ļaujiet cilvēkiem pašiem spriest un vērtēt. nav jau visi tik neizglītoti un aprobežoti, par kādiem lasītājus, šķiet, uzskata. cilvēki lasa dažādus portālu, skatās dažādu kanālu raidījumus un izdara secinājumus. Kādreiz labāk ir paklusēt. Ja drīkst.

  • -8
    Inspektors 05.06.2019, 15:09:44

    Kamēr vieni pieklājīgi klusēs, tikmēr otri čurās uz galvas. Demokrātija ir vārda brīvība. Ja kādam traucē viedokļu dažādība, tad var nepiedalīties diskusijās. Vienīgais, no kā būtu jāizvairās ir izdomātu faktu publicēšana medijos, kas sevi pozicionē kā "sabiedriskus" un vēl jo vairāk "neatkarīgus", fake news valsts medijos nav pieļaujams.

  • 0
    Cibiņš 05.06.2019, 15:16:50

    Kad padomju savienībai 41.gada 22.jūnijā izcēlās lielas ziepes, jo Ādolfs piešmauca savu līdz tam drauģeli Staļinu, tās dienas otrajā pusē vārgu runu tautai teica Molotovs. Pats tautu tēvs un skolotājs bija pazudis un savus pavalstniekus pirmo reizi, aicinot visus kauties līdz pēdējam un vēstot, ka nashe djelo pravoje, mi pobedjim, uzrunāja tikai jūlija sākumā, kad jau bija pazaudēta visa Baltija un Minska. Negribas vilkt nekādas paralēles, tikai faktu konstatējums...

  • 0
    Solvita 05.06.2019, 16:47:46

    Diskusijās var nepiedalīties tikai tie, kuri to drīkst atļauties.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: