Aizvadītajās dienās informatīvajos preses medijos tika izplatīta dezinformācija, manipulējot ar faktiem, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) korupcijā saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles ''Latvija'' ēku ir iesaistīta Ventspils pašvaldība un ģenerāluzņēmējs ''Merks-Ostas celtnieks''.

Jau 2019. gada 4. jūnijā tika ziņots, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) aizdomās par kukuļa pieņemšanu no būvniekiem - apakšuzņēmējiem, saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām aizturēja VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas..

IDB veicot izmeklēšanu, secināja, ka kukuļdošanas skandālā netika iesaistīta nedz Ventspils pašvaldība, ne Ventspils p.i. ''Komunālā pārvalde'' kā pasūtītājs, ne arī ģenerāluzņēmējs ''Merks-Ostas celtnieks'', līdz ar to Ventspils pašvaldība un iestādes, un pat ne atbildīgie būvfirmas darbinieki nebija pat aizdomās turamo statusā. Korupcijas skandāls tika saistīts tikai un vienīgi ar VUGD amatpersonām acīmredzami gadiem ilgušo koruptīvo sistēmu. Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles ''Latvija'' ēka noslēdza šo gadiem ilgušo afēru, tādēļ Ventspils ir nonākusi arī to nelabvēļu redzeslokā.

Medijos minēts, ka VUGD nekavējoties veica atkārtotu pārbaudi ēkā un atklāja 26 pārkāpumus. Daži no tiem bija īpaši smagi, piemēram, neatbilda dūmvadu novadīšanas ailes attālums, kas nozīmē dūmi ugunsgrēka gadījumā neizklīstu pietiekami ātri un pastāvētu risks saindēties. Tikai krietni vēlāk celtniecības darbu veicējs šos pārkāpumus novērsa.

Šāda minētā informācija nav pareiza. Tā nav detalizēti skaidrota, tikai tendenciozi pagriezta kā pārkāpumi, tāpēc tiek sniegta patiesā informāciju.

Pēc VUGD apsekojuma tika saņems atzinums ar sarakstu, kas pēc VUGD objekta apsekojuma laikā tika piefiksēts, taču pēc šā saraksta saņemšanas būvprojekta autori daudzas lietas skaidroja un atspēkoja. Šāda prakse ir Latvijā visos objektos, kad VUGD veic apsekojumu pirms objekta pieņemšanas ekspluatācijā un sastāda sarakstu ar jautājumiem - konstatētiem pārkāpumiem, kas ir vai nu būvprojekta autoriem jāskaidro, jeb jāatspēko, vai arī jānovērš.

Konkrētajā gadījumā pēc VUGD atzinuma saņemšanas būvprojekta autori lielāko daļu no VUGD sarakstītajiem punktiem skaidroja, tādējādi noņēma vairums VUGD minētos punktus no atzinuma. Arī medijos minētais pārkāpums par neatbilstošu dūmvadu novadīšanas ailes attālumu tika skaidrots un atspēkots.
Bija daži uzlabojumi, kas tika veikti objektā pēc VUGD atzinuma saņemšanas, taču tie nav saistīti ar mēdijos minēto informāciju. Lielākie uzlabojumi, kas veikti objektā pēc VUGD apsekojuma, bija sekojoši - Lielajā zālē tika uzstādīti papildu dūmu detektori, un vienā no evakuācijas kāpņu telpām ventilācijas gaisa vads tika apšūts ar ugunsdrošu materiālu.

Pēc Ventspils pašvaldības uzaicinājuma un pēc atkārtotas ugunsdrošības pārbaudes nedēļas laikā tika veikti visi nepieciešamie papildus uzlabojumi, un 2019. gada 17. jūnijā tika saņemts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atzinums, ka Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles ''Latvija'' ēka atbilst visām augstākajām ugunsdrošības prasībām. Ēka tika uzcelta savlaicīgi bez termiņa kavējumiem, tika ievēroti visi projektā noteiktie būvniecības termiņi, kā arī ēkas nodošanas ekspluatācijā tika piesaistīta Būvniecības valsts kontroles biroja būvekspertīze.

Ventspils pašvaldība ir gandarīta, ka šī VUGD gadiem ilgusī korupcija tika atmaskota, jo šis gadījums ir licis pievērst pastiprinātu uzmanību drošības prasībām Ventspils Mūzikas vidusskolā un koncertzālē ''Latvija'', kas nozīmē to, ka Ventspilij tagad ir ne tikai mūsdienīga un energoefektīva izglītības un kultūras iestāde ar unikāliem instrumentiem, bet arī maksimāli droša ēka gan Ventspils mūzikas vidusskolas skolēniem, gan koncertzāles ''Latvija'' apmeklētājiem.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • -2
    Die Fahne hoch! 28.01.2021, 15:30:36

    Re,kā nu taisnojas!

  • -2
    Alberts koks 28.01.2021, 16:27:28

    No rakstiņa izriet, ka VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonām kāds garāmgājējs ielicis naudiņu kabatā. Jo neviens kuram ēku vajadzēja nodot neko nav devis. Neviens neko nedeva, viņi tikai ņēma - apmēram tā.

  • -13
    Kristiāna 29.01.2021, 08:57:52

    Bet izlasi, Albert, izlasi! Jau pirmajos teikumos skaidrots, ka apakšuzņēmējs. Ne Pašvaldība, ne Komunālā pārvalde, ne ģenerālbūvnieks, bet gan apakšuzņēmējs. Jo tas bija izdomājis kaut kādu, nevienam neizskaidrotu iemeslu dēl dot kukuli.

  • -1
    Alberts koks 31.01.2021, 14:15:45

    >Kristiāna
    Jūs domājat kāds no špaktelētājiem vai betona jaucējiem? Viņi kad ierauga kādu augstākstāvošu uzreiz tiem dod naudiņu...

  • -3
    еs 28.01.2021, 19:21:18

    ''tikai tendenciozi pagriezta kā pārkāpumi''

    Tendencioza šī informācija šķiet tikai Kausenieka pārstāvētajai partijai.

  • -1
    Lielais Kretīns 29.01.2021, 06:59:19

    hahahahha....

    Labo dezinformāciju tikai tad, ka kādam krēslā sēdētājam tas ir par labu.
    Ja šo rakstu tā vispār var nosaukt. Fui.

  • -13
    Kristiāna 29.01.2021, 09:07:52

    Ir svarīgi informēt par notiekošo. Ir svarīgi, ka vainīgais ir atrasts. Un ir svarīgi saprast kas, kur, ko un kā! Dezinformācija ir nepatiesas informācijas izplatīšana ar mērķi maldināt - piemēram, teikt, ka Ventspils pašvaldība vai Komunālā pārvalde deva kukuli, JO TĀ NEBIJA. Vai nepateiklt, ka viņi tā būtu darījuši! Un arī galvenais būvnieks to nedarija un nezināja, ka kas tāds notiek - ARĪ TAS IR SVARĪGI. Ja to nepasaka medijs, tad tā ir dezinformēšana.

  • -1
    Lielais Kretīns 29.01.2021, 12:03:48

    Ja māk lasīt, tad var saprast, ka komentārā tiek komentēts fakts, ka tikai īpašos gadījumos tiek labota dezinformācija, nevis ziņas patiesums.

    Vēl tajā komentārā tiek kritizēts, ka nav norādīts, kurš tad deva to kukuli. Ja jau kāds ņēma, tad arī kāds deva.

  • -15
    Kristiāna 29.01.2021, 14:29:25

    Tiek iedoti fakti un cilvēks var spriest pēc faktiem. Protams, ar nosacījumu, ka tos izlasa! Bet vieglāk jau sapņot pēc tā, ko pa ausu galam dzird uz ielas.
    Korupcijas skandāls tika saistīts tikai un vienīgi ar VUGD amatpersonām acīmredzami gadiem ilgušo koruptīvo sistēmu - te arī pateikts, kas ir vainīgais!

  • -1
    Lielais Kretīns 30.01.2021, 07:54:58

    Hahahahha,

    Laikam mazas smadzenes, ja nevar saprast vienkāršu lietu. Ja jau kāds ņēma kukuli, tad jau kāds arī deva. Diez vai tas kukulis no zila gaisa parādījās.

    Gan ņemšana, gan došana ir sodāma.

  • -12
    Kristiāna 30.01.2021, 09:13:25

    Bija informācija, ka šīs valsts amatpersonas jau ilgstoši darbojas šādā formā - pieprasot kukuļus. Vai nu bija tā sauktais "kontrolpirkums" vai arī tas, kuram izspieda kukuli par to arī uzreiz ziņoja, tādējādi apstiprinot esošās aizdomas un pats paliekot bez vainas. Šī nianse izmeklētājiem būtu jāskaidro! Sodāmai jau ir jābūt šantāžai, ne pakļaušanās tai!

  • -3
    Kriska 30.01.2021, 12:10:27

    Avīzē "Ventspilnieks" pieminēts Eiropas finansējuma termiņi , kuros būvniecība nevarēja beigties. Tā ka pašvaldība ir pričom . ES ieteiktu cietušiem neklusēt un pastāstīt , kurš viņus piespieda ( tas attiecās arī uz projekta autoru ).

  • -3
    ^^—^^ 01.02.2021, 11:37:54

    Avīze "Ventspilnieks" noteikti ir bijusi iesaistīta visā no sākuma līdz beigām un zina, ka termiņus mainīt nav iespējams un vispār ir visa visuma centrs!

  • -3
    Andris Lapukoks 01.02.2021, 13:42:12

    Protams, ka Meroni/ Kristovska lapelē saka taisnību ( sarkasms) . Tur katru mazāko iespēju izmantos , lai pateiktu ko sliktu par esošās domes darbu . Tīrākā propaganda !

  • -3
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 01.02.2021, 15:48:43

    Labdien!
    Kā jau rakstā tika minēts, būvniecības termiņi netika kavēti un projekts tika nodots savlaicīgi, iekļaujoties visos Eiropas Savienības finansējuma termiņos. Lūdzam iedzīvotājus nepakļauties dezinformācijai, ko izplata “Ventspilnieks”.

  • 0
    macro-x 31.01.2021, 15:11:54

    kadam kuram neiedeva ari nopludinaja

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: