Ūdens un kanalizācijas izmantošana ikdienas vajadzībām izmantojot dušu, mazgājot traukus un veļu, vai veicot dažādus saimnieciskus darbus, ir tik ierasta, tādēļ visbiežāk nemaz neaizdomājamies par to, kur mūsu radītie notekūdeņi nonāk un cik liels darbs tiek ieguldīts, lai tos apsaimniekotu.

Notekūdeņu attīrīšanas process ir sarežģīts, turklāt to nepieciešams nodrošināt nepārtraukti - 24 stundas diennaktī un 365 dienas gadā.

Efektīvi un videi draudzīgi apsaimniekoti notekūdeņi nodrošina iespēju dabai atdot tikpat tīru ūdeni, kā no tās paņemts. Izlietotais ūdens no ventspilnieku mājokļiem un uzņēmumiem nonāk kopējā kanalizācijas tīklā un ar 24 dažāda lieluma un jaudas sūkņu staciju palīdzību tiek virzīts uz PSIA “ŪDEKA” bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas ietaišu kompleksu. Notekūdeņu attīrīšanas process ir sarežģīts un tajā ir jāiegulda daudz darba. Vidējais sadzīves notekūdeņu apjoms, kas ikdienā nonāk attīrīšanas ietaisēs ir 8000 m3, bet kopējā iekārtu jauda diennaktī ir 19 600 m3. PSIA “ŪDEKA” rūpīgi kontrolē attīrīšanas procesa kvalitāti, veicot analīzes gan pirms, gan pēc attīrīšanas. Īsi ieskicējot attīrīšanas norisi, process sākas ar mehānisku piemaisījumu atdalīšanu, ar īpašiem sietiem un režģiem savācot dažādas cietās daļiņas, kas nonākušas notekūdeņos, piemēram, dažādu iepakojumu atliekas, smiltis utt. Savukārt pēc tam notekūdeņi ieplūst milzīgās tvertnēs un seko daudz sarežģītāks attīrīšanas posms – bioloģiskā attīrīšana, kas notiek ar mikroorganismu palīdzību. Baktērijām “apēdot” piesārņojumu kā barību, netīrumi atdalās no notekūdeņiem kā dūņas, un ūdens kļūst tik tīrs, lai to varētu atkal atdot dabai. Pēc attīrīšanas, kas aizņem vairākas stundas, ūdeni izvada jūrā – aptuveni 1,8 km attālumā no krasta līnijas. Baltijas jūrā nonāk tīrs ūdens, kas atbilst visiem standartiem un Eiropas Savienības un Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām. Savukārt notekūdeņu attīrīšanas procesā radušās dūņas, tiek speciāli apstrādātas un pēc tam nodotas lauksaimniekam, iestrādāšanai lauksaimniecības zemēs.

Attīrīšanas ietaišu teritorijā atrodas arī īpašs konteiners, caur kuru notiek notekūdeņu pieņemšana no decentralizēto kanalizācijas sistēmu lietotāju īpašumiem. Tas aprīkots ar dažādām ierīcēm, kas ļauj ne tikai piefiksēt katra klienta piegādāto notekūdeņu daudzumu, bet arī kontrolēt piesārņojuma līmeni.

Jāņem vērā, jo lielāks ir ķīmisko vielu īpatsvars notekūdeņos, jo sarežģītāks un ilgāks ir notekūdeņu attīrīšanas process. PSIA “ŪDEKA” aicina iedzīvotājus būt apzinīgiem un atcerēties, ka kanalizācija nav paredzēta dažādu ķīmisku vielu, piemēram, dzīvsudraba vai medikamentu utilizācijai. Īpaši spēcīgas ķīmiskās vielas ietekmē un var pat bojāt mikroorganismus, kas nodrošina attīrīšanas procesu notekūdeņu attīrīšanas ietaisēs. Tāpat ķīmiskais elements, ko satur liela daļa sadzīves ķīmijas un, ar kuru attīrīšanas ietaisēm visgrūtāk cīnīties, ir fosfors. Tādēļ, arī izvēloties ķīmiskos līdzekļus mājsaimniecību ikdienas vajadzībām, ikviens aicināts izvēlēties videi draudzīgākus un tādus mazgāšanas līdzekļus, uz kuru iepakojuma norādīts, ka tie nesatur fosfātus.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Lielais Kretīns 02.02.2021, 12:19:00

    Šādus rakstus vajadzētu vairāk

  • -1
    Angriff 02.02.2021, 16:00:15

    Ja reiz tik labi attīrīts ūdens,tad kāpēc laist jūrā?
    Atpakaļ ūdensvadā!

  • 0
    mernigors 02.02.2021, 21:59:14

    Ja dūņas tiek nodotas lauksaimniekiem iestrādāšanai zemē, tad noteikti tiek veiktas analīzes. Derētu redzēt tās dabā - uz papīra vai digitāli kādā vietnē. Katrai partijai tās tiek veiktas atsevišķi?

  • -1
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 03.02.2021, 13:08:57

    Labdien,
    Dūņas pārbaudām trīs reizes gadā Valsts zinātniskā institūta "BIOR" laboratorijā, nosakot dūņu agroķīmisko sastāvu un smago metālu koncentrāciju. Tāpat katru mēnesi tiek veiktas dūņu sausnas analīzes. Pārbaudēm ir ieviests speciāls uzskaites žurnāls un ar testēšanas rezultātiem iepazīstinām arī lauksaimnieku. Tālākās rīcības ar dūņām, to kontrole un atbilstība izmantošanai lauksaimniecības vajadzībām ir pašu lauksaimnieku kompetence.

  • 0
    Pipars 03.02.2021, 05:52:25

    Un kā Ventspilī ar Covid 19 notekūdeņos???
    ------
    "Jelgavā Covid-19 notekūdeņos parādījies piecas dienas pirms saslimstības pieauguma.
    Jelgavā Covid-19 notekūdeņos bija konstatējams piecas dienas pirms šajā teritorijā novērots saslimstības pieaugums, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē par pilsētā veiktu pētījumu pastāstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.
    Šī pētījuma rezultāti parāda, ka uzliesmojumus var paredzēt, veicot analīzes notekūdeņos, un izvērtēt intervenču efektivitāti," skaidroja infektologs.

    Šādi pētījumi ir notikuši Kuldīgā un Jūrmalā, kur vīrusa RNS kopiju skaits notekūdenī norādījis uz Covid-19 infekciju skaitu. Pētījumā secināts, ka RNS kopiju skaits notekūdenī sakritis ar aktīvo slimnieku skaitu.

    Tāpat sēdē prezentētajā materiālā tika atzīmēts, ka, izmantojot oficiālo statistiku, notekūdeņu dati var liecināt par atveseļošanos, kas vēl nav medicīniski diagnosticēta.

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 03.02.2021, 13:47:22

    Labdien,
    Jūsu minētais gadījums ir atklājies īpašā, valsts īstenotā zinātniskā pētījuma ietvaros. Pētījuma veicēji paši lemj, kurās pilsētās veikt šādas analīzes, pamatā izvēloties pilsētas, kurās ir lielāks saslimušo īpatsvars. Šobrīd šādas specifiskas analīzes paši ūdensapgādes uzņēmumi, tajā skaitā PSIA “ŪDEKA”, neveic.

  • -2
    Kriska 03.02.2021, 10:14:46

    Pipar, kad jūs gulāt , ka plkst 6 jau klāt?
    Ja ticēt tam ko rakstāt, sanāk , ka visas teorijas par covidu blefs- ka viņš dzīvo tikai cilvēka organismā ( notekūdeņu temperatūra ziemas laikā daudz zemāk), ka jādezinficē rokas - notekūdeņos ķīmijas ojojoj un t.t.

  • 0
    Pipars 03.02.2021, 12:31:14

    Normāl ir celties agri no rita.
    Es neko nerakstu,es parpublicēju Uga Dumpja teikto!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: