Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī plkst. 15 un plkst. 18 Livonijas ordeņa pilī izskanēs komponista Valda Zilvera autorkoncerts “Ziemas pasakas”. Šajā gaišo svētku noskaņās veidotajā koncertuzvedumā piedalīsies Ventspils Kultūras centra sieviešu koris “Venda” kopā ar komponistu Valdi Zilveri, aktieri Raimondu Celmu un instrumentālo grupu, izdziedot Valda oriģinālkompozīcijas.

Koncertā skanēs jaundarbs “Ziemassvētku mistērija”, kas tapis komponistam iedvesmojoties no Ventspils Livonijas ordeņa pils akustikas un tās arhitektūras. “Unikāla akustiskā telpa, kura tiks izmantota arī kā mūzikas izteiksmes līdzeklis, izvietojot kora balsu grupas dažādās pils vietās, tā radot tikai Ventspils pilij raksturīgu skanējumu! Jaundarbā izmantoju latīņu tekstu, kas vēsta par mūžīgām garīgām vērtībām un muzikālās *alūzijas gan par viduslaikiem un mūku dziedājumiem, gan mūsdienām raksturīgas tēmas” – saka komponists Valdis Zilveris. Jaundarbs “Ziemassvētku mistērija” sastāv no trīs daļām un tas būs pirmatskaņojums kora un instrumentālās grupas izpildījumā, pašam komponistam esot pie klavierēm.

Ventspils sieviešu koris “Venda” ir daudzu nozīmīgu godalgu ieguvējs, tostarp šī gada Dziesmu svētku “Koru karos” tika saņemta Lielā balva, bet nule kā notikušajā starptautiskajā koru konkursā “Lisbon Sings 2023” Portugālē koris viendabīgo koru kategorijā un folkloras kategorijā ieguva augstāko – pirmo vietu. Jāpiemin arī nesenā pagātnē iegūto 1. vietu un zelta godalgu starptautiskajā koru un ansambļu konkursā “Golden Voices of Montserrat” Spānijā 2019. gadā. Kolektīvs dibināts 1975. gadā, tā mākslinieciskās vadītājas ir Anitra Niedre un Rudīte Tālberga. Korim Ziemassvētku koncerti Ventspils Livonijas ordeņa pilī ir jau vairāku gadu tradīcija!

Komponists, aranžētājs un mūziķis Valdis Zilveris ir Ventspils Mūzikas vidusskolas absolvents, ilggadējs Latvijas Nacionālā teātra muzikālais vadītājs, šo gadu iezīmē savas 60. jubilejas zīmē, radot jaunus kora darbus, kuru pirmatskaņojums būs dzirdams šajā koncertā.

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms un režisore Inita Pelse Ziemassvētku brīnuma vēsti palīdzēs atrast katram klausītājam.

Biļešu cena: 15 EUR (iepriekšpārdošana visās “Biļešu paradīzes” kasēs un internetāplkst.15.00 un plkst.18.00)

Koncertu atbalsta Ventspils muzejs, Ventspils Kultūras centrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds

*alūzija ir literatūrā, kinematogrāfijā vai citā mākslas veidā izmantots stilistisks paņēmiens – netieša atsauce uz kādu vispārzināmu kultūras faktu, vēsturisku notikumu, personu, pazīstamu tekstu, atsauces avotu neizskaidrojot.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: