Nākamnedēļ, 7. decembrī, sāksies parakstu vākšana referenduma rīkošanai par grozījumu Notariāta likumā atcelšanu. Grozījumi legalizē partnerību starp divām fiziskām personām. Daļa Saeimas deputātu tajā saskata faktisku viendzimuma laulību legalizāciju. 

Lai sarīkotu referendumu, nepieciešams savākt vismaz 10% vēlētāju balsu jeb aptuveni 155 000 parakstu. Mūsu lasītāji lūdz izskaidrot informāciju par parakstu vākšanu un iespējamo referendumu: kurās vietās varēs parakstīties un par ko principā tiek organizēta parakstu vākšana.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 16. novembrī nolēma veikt parakstu vākšanu referenduma organizēšanai par grozījumu Notariāta likumā atcelšanu. Parakstu vākšana norisināsies no 7. decembra līdz 2024. gada 5. janvārim. CVK lēmums ir saistīts ar 34 Saeimas deputātu parakstīto vēršanos pie Valsts prezidenta ar prasību uz diviem mēnešiem apturēt Saeimas pieņemtos grozījumus Notariāta likumā un nodot tos visas tautas nobalsošanai jeb referendumam.

Likumā par tautas nobalsošanu paredzēts, ka šādās situācijās desmit dienu laikā pēc inciatīvas iesniegšanas Valsts prezidentam ir pienākums informēt CVK par likuma apturēšanu. No tā brīža divu mēnešu laikā CVK ir jāorganizē parakstu vākšana, kas turpināsies 30 dienas. 13. novembrī iznāca Latvijas Vēstneša papildizdevums, kurā prezidents Edgars Rinkēvičs ziņoja par grozījumu Notariāta likumā publicēšanas apturēšanu. Parakstu vākšana referenduma ierosināšanai par likuma grozījumu atcelšanu notiks noteiktās vietās, kuras katrai pašvaldībai jāizvēlas savā teritorijā līdz š. g. 4. decembrim.

Kā informēja CVK, parakstu vākšanas vietu skaitam Ventspilī ir jābūt ne mazākam par trim un ne lielākam kā 12, bet Ventspils novadā – ne mazākam par vienu un ne lielākam kā 12.

Lai nodrošinātu parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturēto likumu  “Grozījumi Notariāta likumā” atcelšanu, Ventspilī izveidotas sešas parakstu vākšanas vietas:
     
     1. Ventspilī, Kuldīgas ielā 138 - Gāliņciema bibliotēka;
     2. Ventspilī, Inženieru ielā 101 - Ventspils Augstskola;
     3. Ventspilī, Kuldīgas ielā 18 - Ventspils Kultūras centrs;
     4. Ventspilī, Tārgales ielā 4 - Pārventas bibliotēka;
     5. Ventspilī, Tārgales ielā 61 - Ventspils Pārventas pamatskola;
     6.Ventspilī, Lielajā laukumā 1 - koncertzāle “Latvija”.

Mūsu lasītāji arī interesējas – par vai pret ko tiks organizēta parakstu vākšana un, iespējams, arī referendums. Grozījumi Notariāta likumā to papildina ar jaunu nodaļu D2 Notariālo aktu par partnerību vai tās izbeigšanu taisīšana. «Tā ir pilnīgi jauna lieta, ar ko nodarbosies notārs,» skaidroja Saeimas Juridiskās komisijas konsultante. Citiem vārdiem, ar grozījumiem tiek ieviesta partnerība kā jauna attiecību forma divu fizisko personu starpā.

Notariāta likuma jaunā nodaļa D2 nosaka, ka «zvērināts notārs taisa notariālo aktu par partnerību, ja divas pilngadīgas fiziskās personas kopā personīgi ierodas pie zvērināta notāra un apliecina, ka tām ir tuvas personiskas attiecības, kopīga saimniecība un nolūks rūpēties par to, kā arī gādāt un atbalstīt vienai otru. Partnerība nav pielīdzināma laulībai». Partnerību veidot nevarēs cilvēki, kuri ir laulībā, radinieki taisnā līnijā, kā arī brāļi un māsas. Partnerība izbeidzas ar personas nāvi, ar vienas vai abu personu laulību, ar abu personu gribas izteikumu notāram vai ar tiesas spriedumu.

Saeimas deputāti, kuri parakstījuši aicinājumu prezidentam, uzskata, ka šie grozījumi faktiski legalizē viendzimuma laulības, skaidroja Saeimas Juridiskās komisijas konsultante. Ja neizdosies savākt pietiekamu parakstu skaitu un sarīkot referendumu par grozījumu Notariāta likumā atcelšanu, tie stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -3
    Kriska 01.12.2023, 17:51:57

    "Taisa aktu" - pat man skrāpē ausi un aci

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 01.12.2023, 18:49:54

    Kriska kundz.
    Es varet Jums "paskrāpet" vien citt Viet,le zinat.Ja ir tād vaidzib.

  • 0
    Janis Zvejnieks 01.12.2023, 19:20:20

    Baron kung. Tu varet tos tris zz deputats no Ventspil ,jemt save muiza uz paraudzinasan,likt pie smag darb.A to viniem sibers nobraucs,vin senc dros vien,kapos uz otr san pagriezas no vin balsojumiem saime.

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 01.12.2023, 21:30:40

    Jan Zvejniek kung.
    Ekš man muiž neir nevien Vakant viet prekš tādem,le zinat.Un man Muiž Ļauž tig un tā nebūt ar mier ar viņiem kopa strādat.Ka iekš tō teicien- neies uz vien Lauk *irst...
    Es jau bij senak rakstit,ka būt makten ģeldig atjaunot Lager Kurtenhof.Tur varet pe smag Darb viss tāds pāraudzinat.

  • -4
    Kriska 01.12.2023, 21:07:44

    Baron kungs, ar visu simpātiju pret jums, bet "paskrāpēt" - tas rupji teikts

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 01.12.2023, 21:31:44

    Kriska kundz.
    Kō ir dabisk,tō neir nejēdzig.Le zinat.

  • -1
    Maris Plumins 03.12.2023, 15:12:58

    Es domāju, ka visus vajadzētu salaulāt neatkarīgi no viņu izvēlēm, jo tas popukarizētu un stiprinātu laulības, kā jēdzienu.(Joks)Cik plašam Latvijas iedzīvotāju lokam būtu saistošs jauns attiecību regulējums, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Katru gadu aptuveni 40% bērnu dzimst nereģistrētās partnerattiecībās, kas ir ievērojams skaitlis.Es pat domāju kopdzīve ir vairāk kā 50% iedzīvotāju, dažādas kombinācijās.

  • -2
    Viktors + 03.12.2023, 15:57:42

    Tieši tā.Kādreiz Latvijas Civillikumā bija nodalīti ārlaulības bērni no oficiālā laulībā dzimušiem-konkrēti- attiecībā uz mantošanas tiesībām.
    Atjaunojot šo sadaļu, varētu panākt,ka nereģistrētie pāri nopietni aizdomājas par savu bērnu materiālo nodrošinājumu tālākā nākotnē.

  • -3
    Kriska 03.12.2023, 20:47:14

    Viktor, vai var tā būt? Dzimšanas apliecībā tiek ierakstīts tēvs un māte, bet vai viņi ir laulāti vai ne - nav nozīmes. Ja nav tēvs teiksim nav ierakstīta , tad jau cita lieta

  • 0
    Kriska 05.12.2023, 10:56:39

    Baron kungs, "taisa aktu " tieši tas ko jūs sakāt

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 05.12.2023, 12:21:38

    Kriska kudz.
    Aber tō tokš ir vien fein un patīkam padarišan!Jums tād liet ne patikt?

  • 0
    Inta Putane 05.12.2023, 14:13:38

    Parakstu vākšanas vietu darba laiks ir jāpievieno!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: