Koncertzāle Latvija pirmssvētku laikā sarūpējusi koncertus dažādām gaumēm, kā arī gatavojas koncertzāles piecu gadu jubilejai, kas tiks svinēta nākamgad. Ieskandinot jubilejas gadu, interesenti jau janvārī un februārī tiek aicināti uz dažādiem pasākumiem.

Šī gada izskaņā koncertzāle Latvija aizvadīs vairākus nozīmīgus kultūras pasākumus. Viens no vērienīgākajiem būs Eiroradio Ziemassvētku koncerts, kas notiks 17. decembrī plkst. 16. Ar Latvijas Radio 3 Klasika tiešraides starpniecību tas izskanēs daudzās pasaules valstīs, savukārt koncertzāles apmeklētājiem būs unikāla iespēja šo notikumu baudīt klātienē. Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, pianists Daumants Liepiņš un ērģelniece Liene Andreta Kalnciema diriģenta Normunda Šnē vadībā izpildīs Georga Frīdriha Hendeļa, Ferenca Lista, Alfrēda Kalniņa un Riharda Dubras skaņdarbus. Koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Guntis Cimiņš norāda, ka tas ir ikgadējs pasākums, kura programma izskan Eiroradio dalībvalstīs. «Neilgi pirms Ziemassvētkiem tiek svinēta skaista tradīcija – Eiroradio Ziemassvētku diena, kuras laikā izskan koncertu tiešraides. Kopš 1995. gada tas ir viens no gada skaistākajiem notikumiem Eiroradio sezonas piedāvājumā – koncertu tiešraidēm seko līdzi ne tikai mūzikas cienītāji no Eiropas, bet arī Ziemeļamerikas un citām valstīm,» stāsta mākslinieciskais vadītājs.

Kamerorķestrī Sinfonietta Rīga muzicē radošām idejām apveltīti mākslinieki, kuri aizrautīgi turpina izzināt baroka un Vīnes klasicisma muzikālo mantojumu, kā arī meklē spilgtas izpausmes mūsdienu mūzikas pasaulē. «Koncertā uzstāsies brīnišķīgi mākslinieki – Liene Andreta Kalnciema un Daumants Liepiņš. Liene Andreta ir viena no spilgtākajām savas paaudzes latviešu ērģelniecēm, kura guvusi starptautisku atzinību. Viņa dzīvo Vācijā. Savukārt Daumants Liepiņš, kurš mācās un dzīvo Spānijā, klaviermūzikas pasaulē ir uzlecošā zvaigzne. Izcils pianists. Abi mākslinieki ir gatavi ierasties Ventspilī, lai piedalītos svētku pasākumā. Tāpat ir jāpiemin Rihards Dubra – koncertā izskanēs viņa jaundarba klavierēm un kamerorķestrim Concertino di Natale pirmatskaņojums. Programma solās būt krāšņa un dzirkstoša, dāvājot klātesošajiem iespēju caur mūzikas skaņām izbaudīt Ziemassvētku noskaņas,» turpina Cimiņš.

Stundu pirms tiešraides koncertzāles Greenroom telpā interesenti aicināti būt klāt pirmskoncerta sarunās, kurās piedalīsies komponists Rihards Dubra, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente Baiba Kurpniece un Latvijas Radio 3 Klasika Eiroradio mūzikas projektu koordinatore Zane Prēdele. Pasākumu vadīs Latvijas Radio 3 Klasika direktore Gunda Vaivode. Sarunas iespējams apmeklēt bez maksas. «Svarīga informācija – ieeja koncertā būs atļauta tikai līdz plkst. 15.55. Aicinu koncerta apmeklētājus būt vērīgus un nekavēt pasākumu, jo precīzi plkst. 16 sāksies tiešraide, kas tiks pārraidīta visā Eiropā,» uzsver mākslinieciskais vadītājs.

26. decembrī plkst. 13 koncertzāle aicina visus interesentus apmeklēt koncertu Ērģeļmūzika Ziemassvētkos. Tas būs ceturtais koncerts no ērģeļmūzikas koncertu cikla svētdienās. Pasākumā piedalīsies ērģelniece Larisa Carjkova un mecosoprāns Baiba Renerte. Koncertā skanēs gan latviešu komponistu, gan ārzemju autoru skaņdarbi, izgaismojot šos gada skaistākos svētkus. «Koncerts notiks Otrajos Ziemassvētkos – 26. decembrī. Dodoties svētku pastaigā, aicinām nepaiet garām koncertzālei – ērģeļmūzikas koncertprogrammā skanēs skaista mūzika. Visi mīļi aicināti!» saka Cimiņš, piebilstot, ka ērģeļmūzikas koncertu cikls tiks turpināts arī nākamajā gadā, ņemot vērā skatītāju izrādīto interesi par to.

Koncertzāle Latvija pavisam drīz svinēs piecu gadu jubileju. Sagaidot šo zīmīgo datumu nākamā gada jūlijā, tiek gatavota jubilejas koncertu sarūpējot klausītājiem vērienīgu koncertprogrammu. Jubileju aizsāks koncerts Trīs Osokini, kas notiks 13. janvārī plkst. 17. Pianisti Sergejs, Andrejs un Georgijs Osokini mūzikas pasaulē ienākuši ar savu unikālo klavieru skanējumu. Tēvs un dēli Osokini katrs pats par sevi ir spoža un talantīga personība, kuriem spēlēt kopā ir radošs izaicinājums. «Tas būs liels notikums – mūziķu grafiks ir saspringts, esam gandarīti, ka viņiem ir izdevies saskaņot laiku un sarīkot koncertu Ventspilī, atskaņojot klaviermūzikas zelta repertuāru un klasiskās mūzikas pērles. Uz skatuves būs trīs flīģeļi. Būt kopā ir Osokinu radošais izaicinājums – viņi spēlēs gan solo, gan duetā, gan visi trīs,» atzīmē Cimiņš.

Turpinot jubilejas pasākumu ciklu, 27. janvārī plkst. 17 izskanēs Ludviga van Bēthovena Piektā simfonija, kuru izpildīs Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Murata Cema Orhana (Turcija) vadībā, klausītājiem piedāvājot kopīgu koncertprogrammu ar sitaminstrumentu virtuozu Guntaru Freibergu, Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēju. Ludviga van Bēthovena Piektā simfonija ir viens no pazīstamākajiem un biežāk atskaņotajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem pasaulē.

Bet jau 17. februārī plkst. 17 ērģelniece Iveta Apkalna, Valsts Akadēmiskais koris Latvija un diriģents Māris Sirmais koncertzāles piecu gadu jubilejas koncertu sērijā piedāvās ilgi lolotu, unikālu un stilistiski daudzveidīgu koncertprogrammu ar angļu, šveiciešu un franču komponistu mūzikas šedevriem ērģelēm un jauktajam korim. «Šī koncertprogramma, kas izskanēs Ventspilī, tiks vēlāk spēlēta arī Cīrihē. Koncertzāle savu jubilejas gadu iesāk vērienīgi, piedāvājot skatītājiem sastapšanos ar pasaulslaveniem māksliniekiem un skaņdarbiem. Tuvojas Ziemassvētki, dāvanu laiks. Biļete koncerta apmeklējumam, manuprāt, vienmēr ir laba izvēle dāvanai. Ja ir vēlme iepriecināt sev tuvu cilvēku, jāsteidz pirkt biļetes, lai piedzīvotu satikšanos ar iemīļotajiem māksliniekiem un atklātu ko jaunu,» saka mākslinieciskais vadītājs Cimiņš.

Koncertu biļetes iegādājamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, vairāk informācijas par repertuāru var lasīt koncertzāles mājaslapā www.koncertzalelatvija.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: