Gada nogalē jau tradicionāli atskatāmies uz nozīmīgākajiem Ventspils sportistu sasniegumiem aizvadītajā gadā. Arī 2023. gadā ir sasniegtas jaunas virsotnes gan Ventspils sportistu individuālajos startos, gan Latvijas izlašu sastāvos.

Svētki hokeja un basketbola līdzjutējiem

Ievērojami sasniegumi šogad ir Latvijas vīriešu hokeja un basketbola izlasēm, kurās startēja arī ventspilnieki. Sporta līdzjutējiem elpu aizraujošus brīžus sagādāja Latvijas izlases sniegums pasaules hokeja čempionātā, kurā Latvijas hokeja valstsvienība izcīnīja vēsturisku uzvaru – bronzas medaļas, pagarinājumā ar 4:3 pieveicot ASV komandu. Latvijas hokeja izlases sastāvā bija arī divi ventspilnieki, kuri pirmos soļus uz ledus spēruši Ventspilī – vārtsargs Artūrs Šilovs un aizsargs Uvis Jānis Balinskis. Šilovs pasaules čempionātā aizvadīja 10 spēles, palīdzot izcīnīt septiņas uzvaras, atvairot 92,1% metienu un ielaižot vidēji 2,20 ripas. Artūrs tika atzīts par turnīra labāko vārtsargu, saņēma turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu, kā arī iekļuva visa turnīra simboliskajā izlasē. Uvis Jānis Balinskis nospēlētajās 10 spēlēs uz ledus vidēji pavadīja 21 minūti un 10 sekundes un čempionātā atdeva divas rezultatīvās piespēles.

Vēsturisks panākums šogad arī Latvijas vīriešu basketbola izlasei, kas, pirmo reizi startējot Pasaules kausā basketbolā, izcīnīja 5. vietu. Būtisku pienesumu Latvijas izlasei sniedza arī sportisti, kas savulaik spēlējuši Ventspilī. Andrejs Gražulis Pasaules kausā nospēlēja 8 spēles un vidēji 27 minūtēs guva 14,4 punktus, kā arī izcīnīja 3,8 atlecošās bumbas. Klāvs Čavars čempionātā piedalījās 7 spēlēs un labāko spēli aizvadīja pret Lietuvu, gūstot 8 punktus. Pasaules kausā nespēlēja vairāki sportisti, kuri deva nozīmīgu ieguldījumu, lai vīriešu izlase kvalificētos – tie ir Toms Leimanis, Rihards Lomažs un Jānis Strēlnieks, kuri trenējušies sporta skolā Spars, spēlējuši Basketbola kluba Ventspils un Ventspils Augstskolas komandās.

Panākumiem bagāts šis gads bijis arī mūsu olimpiskajam čempionam 3x3 basketbolā Kārlim Paulam Lasmanim, kurš Latvijas izlases sastāvā kļuva gan par Pasaules, gan Eiropas kausa bronzas medaļu ieguvēju.

Savukārt Toms Markuss Salnājs Latvijas U18 basketbola izlases sastāvā kļuva par Eiropas junioru čempionāta B divīzijas uzvarētāju un ir viens no komandas līderiem, kā arī kopā ar Jāni Censoni Eiropas U18 čempionātā 3x3 basketbolā izcīnīja 5. vietu.

Medaļas svarcēlājiem

Ventspils un Latvijas vārdu pasaulē šogad spodrināja arī Ventspils svarcēlāji. Eiropas čempionātā svarcelšanā par čempionu kļuva Ritvars Suharevs, Daniela Ivanova izcīnīja bronzas medaļu, bet Artūrs Plēsnieks kopvērtējumā izcīnīja 4. vietu un grūšanā mazo bronzas godalgu. Ritvaram pasaules čempionātā 3. vieta raušanā, bet Armandam Mežinskim 2. vieta Eiropas U23 čempionātā.

«Pirmo reizi savā karjerā izcīnīju zeltu pieaugušo Eiropas čempionātā, kas man ir ļoti patīkams sasniegums – viens no lielākajiem, kāds man ir bijis,» atzīst Ritvars Suharevs. Šobrīd viņa lielākais mērķis viennozīmīgi ir dalība Parīzes olimpiskajās spēlēs nākamgad. «Vēlos cīnīties par labām vietām un tikt top 3, nest Ventspils un Latvijas vārdu pasaulē. Es vienmēr esmu respektējis Ventspils pašvaldību par to, cik lielu atbalstu tā mums sniedz – gan sagatavošanās ziņā, gan piešķirot finansējumu treniņnometnēm u. c. Ventspilī ir ļoti labi treniņu apstākļi. Manuprāt, mūsu pašvaldība visvairāk no visām Latvijā atbalsta sportistus. Ja nebūtu Ventspils atbalsta, tad viennozīmīgi arī nebūtu iespējas tik labi sagatavoties sacensībām un olimpiskajām spēlēm,» atzīst Suharevs.

Ventspilnieki startē Eiropā un pasaulē

Jāatzīmē ventspilnieku individuālie sasniegumi dažādos sporta veidos, startējot čempionātos un sacensībās Latvijā, Eiropā un pasaulē. Veiksmīgs gada sākums bija šorttrekistam Robertam Krūzbergam, kurš pasaules čempionātā izcīnīja 10. vietu un Eiropas čempionātā – 12. vietu 1000 m distancē. Pasaules universiādē Krūzbergs izcīnīja 4. vietu 1500 m distancē. Sezonas noslēgumā Pasaules kausa kopvērtējumā 1000 m distancē Roberts ieņēma 3. vietu, bet visu distanču summā ierindojās 8. vietā.

BMX frīstaila braucējs Ernests Zēbolds Eiropas spēļu finālā savā labākajā braucienā nopelnīja 84,50 punktus un ieguva ceturto vietu.

Pasaules kausa posmā kikboksā Ventspils sporta kluba Favorīts sportists Dans Kristians Likovs K-1 disciplīnā svara kategorijā līdz 60 kg un izcīnīja bronzas medaļu, bet viņa brālis Daniels pasaules čempionātā kikboksā izcīnīja 3. vietu Kick light disciplīnā.

Trīssoļlēcēja Rūta Kate Lasmane ar 14,21 metru tālu lēcienu izcīnīja bronzas godalgu Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) sezonas noslēguma čempionātā vieglatlētikā trīssoļlēkšanas sacensībās. Tāpat Rūtai Katei Lasmanei sudraba medaļa Eiropas komandu čempionātā trīssoļlēkšanā ar rezultātu 13,86 m.

Ventspils sporta skolas Spars audzēkne Brenda Džiliana Apsīte Baltijas U16 komandu čempionātā izcīnīja divas zelta medaļas tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā, kā arī zelta medaļu Latvijas U16 čempionātā ar rezultātu 13,15 m, kas ir jauns rekords Latvijas U16 vecuma grupā.

Pasaules čempionātā galda hokejā Latvijas izlases sastāvā ventspilnieki Elvijs Siliņš un Alvis Siliņš izcīnīja zelta medaļas, bet sieviešu komandā Elēna Rācenāja – sudraba medaļu.

Pludmales volejbola kluba Bloks spēlētājas Beāte Liepājniece un Anija Ozoliņa izcīnīja 2. vietu Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas čempionātā Gruzijā.

Ventspils frisbija kluba spēlētāji Ģirts Zaķis, Ēriks Podgurskis un Laura Sāmiete Latvijas izlases sastāvā izcīnīja 6. vietu Eiropas čempionātā frisbijā jauktajā grupā.

Pasaules čempionātā praktiskajā šaušanā sporta skolas Spars šaušanas nodaļas treneris Uldis Jaunsproģis izcīnīja sudraba medaļu.

Ar panākumiem turpina priecēt arī mūsu sporta seniori. Pasaules čempionātā vieglatlētikā telpās senioriem Valdis Cela kļuva par trīskārtēju pasaules čempionu un divkārtēju sudraba medaļas ieguvēju. Eiropas čempionātā vieglatlētikā senioriem Cela izcīnīja trīs zelta un vienu sudraba medaļu. Dainis Kūla kļuva par čempionu šķēpa mešanā, bet Anija Petrovska izcīnīja sudrabu tāllēkšanā. Pasaules čempionātā svarbumbu celšanā senioriem medaļas izcīnīja Vasilijs Giņko.

Medaļas arī klubiem

Basketbola klubs Ventspils Latvijas Basketbola līgas finālsērijā izcīnīja sudraba medaļas, ar 1:4 piekāpjoties VEF Rīga. Jauniešu futbola kluba Ventspils komanda Optibet Nākotnes līgā, kas ir otrā spēcīgākā līga Latvijas futbolā, sezonu noslēdza 9. vietā. Volejbola klubs Ventspils kļuva par Latvijas Nacionālās līgas čempioniem. Pēc 15 gadu pārtraukuma Latvijas Sieviešu basketbola līgā atgriezās Ventspils sporta skolas Spars un finālturnīrā, kas notika Olimpiskā centra Ventspils Basketbola hallē, izcīnīja sudraba medaļas. Latvijas čempionātā kērlingā sievietēm sudraba medaļas izcīnīja ventspilnieces Santa Blumberga-Bērziņa, Ieva Rudzīte, Katrīna Gaidule, Tīna Siliņa, Betija Gulbe. Par Latvijas vicečempioniem motokrosā komandu vērtējumā kļuvuši motokluba Rodeo sportisti, kuri šogad svinēja motokluba 25 gadu darbības gadadienu.

Sportošana kļuvusi par pilsētas vizītkarti

Guntis Blumbergs,

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos

– Mēs Ventspilī redzam savu sūtību, lai katrs ventspilnieks, kas vēlas nodarboties ar sportu un fiziskām aktivitātēm, varētu šo savu vēlēšanos piepildīt un šāda pieeja dzīvei būtu viņa dzīves filozofija.

Šajā gadā sasniegtas jaunas virsotnes sportā. Esam lepni, ka mūsu olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Kārlis Pauls Lasmanis kopā ar Latvijas izlasi pasaulē izcīnīja godalgotās vietas, kā arī, atbalstot jaunos sportistus, ir iedibināta Lasmaņa stipendija, kas tiek piešķirta ik mēnesi sporta skolas Spars talantīgākajiem basketbolistiem. Arī mūsu svarcēlāji ir pasaules līderpozīcijās savās svara kategorijās. Lepojamies, ka ventspilnieki Uvis Jānis Balinskis un Artūrs Šilovs ir devuši izcilu pienesumu valsts izlases komandai hokejā, izcīnot pasaules čempionātā bronzas medaļu, bet basketbolā Latvijas izlases komanda, kuras sastāvā spēlēja ventspilnieki, izcīnīja 5. vietu Pasaules kausā. Gandarījums, ka pieci Latvijas basketbola talanti – Andrejs Gražulis, Rihards Lomažs, Toms Leimanis, Klāvs Čavars un Jānis Strēlnieks reiz mācījušies Ventspils sporta skolā Spars, spēlējuši Ventspils komandās, šeit sākusies ne tikai viņu mīlestība pret basketbolu, bet arī pirmie smagie un nopietnie treniņi.

Sportošana un ar to saistītie notikumi ir kļuvuši par pilsētas vizītkarti, kas liek mūsu pilsētas vārdam iemirdzēties pasaulē. Bet šādi panākumi nebūtu iespējami bez talantīgiem sportistiem, bez gudriem treneriem, bez aktīviem, sportiskiem ventspilniekiem. Paldies ikvienam!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: