Aizvadītais gads Ventspils sportā paliks atmiņā ne vien ar panākumiem olimpiskajās spēlēs, bet arī daudziem citiem labiem startiem un labi sarīkotām gan tradicionālām, gan agrāk nebijušās sacensībām.

Turpināja startēt un uzvarēt

Covid-19 pandēmijas un Latvijas valdības izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ sporta klubu sezonas sanākušas saraustītas, amatieriem startu bijis pavisam maz, bet arī šādos apstākļos bez panākumiem palikuši neesam. Arī visaugstākajā valsts mērogā.

Iespējams, daudziem par pārsteigumu, jau kārtējo reizi Latvijas čempionāta finālu iekaroja basketbola klubs Ventspils, šoreiz izcīnot sudraba medaļas.

Latvijas čempionātā motokrosā, kas šoreiz ne vien sākās vēlāk, bet arī tika aizvadīts īstā sprinta ritmā, jau 13. reizi par čempioniem komandu vērtējumā kļuva motokluba Rodeo sportisti. Tiešām apbrīnojama stabilitāte!

Īstu katastrofu šogad piedzīvoja Ventspils futbols, paliekot bez profesionālās komandas, bet jaunieši tāpēc savu iemīļoto nodarbi malā nemeta. Sekmīgais starts 3. līgas turnīrā jauniešu futbola klubam Ventspils ļāva pakāpties par līmeni augstāk, turklāt turpinās mērķtiecīgs darbs, lai mūsu pilsētas komanda ar laiku atgrieztos arī visaugstākajā līmenī.

Ventspils petankas sportisti Andris Padrevics un Raido Blumbergs kļuva par divkārtējiem Latvijas čempioniem, bet sievietēm bronzas medaļu izcīna Agita Puriņa un Inga Apmane.

Ventspilnieki startēja arī starptautiski. 3x3 basketbolā nebija tikai olimpiskie panākumi vien, jo komanda Rīga ar Kārli Lasmani sastāvā labi cīnījās Pasaule tūrē. Uzvara pēdējos divos posmos ļāva regulāro sezonu noslēgt līderu godā, taču finālposmā veiksmes pietrūka – zaudējums ceturtdaļfinālā ļāva ieņemt vien piekto vietu. Toties Lasmanis tika iekļauts visa turnīra simboliskajā izlasē.

Velkoņa virves vilcēji atgriezās pasaules čempionātā, kas šoreiz risinājās Spānijas pilsētā Bilbao. Svara kategorijā līdz 680 kg mūsu virves vilcēji ierindojās sestajā vietā, bet svara kategorijā līdz 720 kg – ceturtajā.

Vēl Ventspils vīriešu frisbija komanda izcīnīja otro vietu Baltijas čempionātā.

Tradīcijas aizmirstas netiek

Gada sākumā sacensību organizēšana nebija iespējama, bet turpmāk tika meklēta katra iespēja sarīkot kādus mačus, ne tikai piedāvājot iespēju jebkuram izkustēties, bet arī rūpējoties par tradīcijām. Tā maijā vairāk nekā 800 dalībnieki ar individuāliem braucieniem abos Ventas krastos atklāja vasaras velosezonu, bet mēnesi vēlāk cits tradicionāls notikums risinājās stadionā – olimpiskā čempiona Daiņa Kūlas starptautiskās sacensības Ventspils šķēpi. Sieviešu konkurencē uzvarēja Anete Kociņa (62,76 m), bet vīriešiem labākais bija Ventspils Olimpiskās vienības šķēpa metējs Jānis Svens Grīva (79,78 m).

Olimpiskā centra Ventspils tenisa kortos 84 dalībnieki no 14 valstīm cīnījās Ventspils Open by Babolat ITF Juniors U18 vecuma grupas turnīros.

Vairākas sacensības uzņēma arī Ventspils pludmales volejbola stadions, kur notika gan Latvijas čempionāta otrais posms, kurā par uzvarētājiem kļuva Tokijas olimpisko spēļu dalībnieki Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs un Tīna Laura Graudiņa/Anastasija Kravčenoka, gan jauniešu čempionāta spēles un mazāka mēroga mači. Interesanti, ka šovasar šie laukumi uzņēma arī… spēkavīru šovu, kurā piedalījās Latvijas labākie atlēti, bet par uzvarētāju kļuva titulētais Dainis Zāģeris. Pludmalē šovasar notika vēl kaut kas agrāk nebijis – Eiropas tūres posms pludmales handbolā.

Par tradīciju jau kļuvis Jaunrades namā rīkotais šaha trenera Jura Neimaņa piemiņas turnīrs, kas šogad bija arī Latvijas čempionāts ātrajā šahā. Divu dienu sacensības pulcēja gandrīz pussimtu dalībnieku no piecām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Vācijas un Francijas. Ventspils loka šaušanas sporta bāzē notika Baltijas atklātais čempionāts, kurā piedalījās astoņu sporta klubu pārstāvji, tajā skaitā deviņi no Ventspils Odiseja. Savukārt uz 3x3 basketbola laukumiem tika aizvadītas gan starptautiskās Top Gun līgas spēles, gan septītais Raita Silarāja kauss, kurā šoreiz piedalījās 39 komandas.

Piedzīvojumu parks uzņēma gan 12. Vislatvijas nūjošanas festivālu, gan BMX mačus – Latvijas kausa izcīņas 2. posmu un Ventspils sporta skolas Spars 70. gadu jubilejas kausa sacensības. Trasē devās 355 dalībnieki no Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Basketbola hallē risinājās Latvijas atklātais čempionāts kikboksā, kurā teicami startēja sporta kluba Favorīts sportisti, izcīnot 15 medaļas – 5 zelta, 7 sudraba, 3  bronzas.

Būšnieku ezera apkārtnē notika Latvijas čempionāts triatlonā olimpiskajā disciplīnā. Sacensības risinājās visas dienas garumā, bet uz starta stājās 140 dalībnieki, starp kuriem bija 12 ventspilnieki.

Ar sporta aktivitātēm ventspilnieki atzīmēja Latvijas 103. jubileju. Interesentiem bija iespējams izvēlēties skriet, soļot vai izbraukt ar velosipēdu Latvijas valsts kontūru, ko paveica vairāk nekā 100 dalībnieki.

Seniori – maz, bet produktīvi

Sporta senioriem tāpat nebija iespēju piedalīties visās ierastajās sacensībās, taču, kad mūsējie tika pie iespējām startēt, tas padevās tiešām labi. Olimpiskā centra Ventspils stadionā pirmo reizi notika Baltijas un Latvijas čempionāts vieglatlētikā senioriem. Sacensībās piedalījās 286 dalībnieki no Lietuvas, Igaunijas, Latvijas, Vācijas, Zviedrijas un Polijas. Ventspili sacensībās pārstāvēja 25 sportisti, kuri kopā izcīnīja 83 medaļas – 49 zelta, 19 sudraba, 15 bronzas. Cēsīs aizvadītas Latvijas pašvaldību sporta senioru 58. sporta spēļu finālposma sacensības, kurās piedalījās mūsu vieglatlēti, volejbolisti un futbolisti. Vieglatlētikā Ventspili pārstāvēja 17 sportisti un izcīnīja 35 medaļas (17 zelta, 9 sudraba un bronzas).

Minifutbolā Ventspils komanda izcīnīja uzvaru 50+ vecuma grupā, bet volejbolā mūsu komanda startēja 55+ vecuma grupā un ierindojās ceturtajā vietā.

Krāja spēkus jauniem panākumiem

Ventspils ir piemērota vieta ne tikai dažādām sacensībām, bet arī treniņnometnēm. Gatavojoties jaunajai sezonai, Olimpiskajā centrā treniņnometni aizvadīja 25 Latvijas junioru un pieaugušo bobsleja izlašu sportisti treneru Sanda Prūša, Jāņa Ozola un Daumanta Dreiškena vadībā. Treniņiem tika izmantotas gan centrālā kompleksa sporta bāzes, gan arī Piedzīvojumu parka kalna nogāze un Ventspils pludmale. Fiziskās sagatavotības trenēšanai tiek izmantoti dažādi vieglatlētikas un smagatlētikas elementi – speciāli svari un trenažieri. Īstenojot jau pirms vairākiem gadiem ikgadējās treniņnometnes norises laikā iedibinātu tradīciju, 14. jūlijā Piejūras brīvdabas muzejā neformālā sporta gaisotnē vārdadienā tika sumināti Latvijas bobsleja izlases sportisti Oskari.

Gatavojoties 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajām spēlēm, divas treniņnometnes aizvadījuši Latvijas kamaniņu izlases dalībnieki, kas nu jau uzsākuši sekmīgu Pasaules kausa sezonu. Vasaras periodā treniņnometnes šorttrekā kopā ar ventspilniekiem rīkoja Jelgavas sportisti, kā arī šorttrekisti no Lietuvas. Treniņus šorttrekisti aizvadīja trīs reizes dienā, izmantojot gan Ledus halli, gan stadionu, gan arī pilsētā pieejamo infrastruktūru, piemēram, veloceliņus.

Pateicoties Ventspils pludmales volejbola infrastruktūras attīstībai, jūlijā un augustā treniņnometni varēja aizvadīt Latvijas pludmales volejbola jaunatnes izlases dalībnieki un Murjāņu sporta ģimnāzijas sportisti. To vadīja pieredzējušais treneris Aigars Birzulis un Murjāņu sporta ģimnāzijas treneris Lauris Iecelnieks. Sportisti ne tikai aizvadīja treniņus, bet arī piedalījās Latvijas U18 un U20 čempionātos pludmales volejbolā.

Olimpiskā centra Ventspils bāzēs treniņnometnes aizvadīja Latvijas šķēpa mešanas junioru un pieaugušo izlases dalībnieki. Ventspilī trenējās Madara Palameika, Līna Mūze, Patriks Gailums, Zigismunds Sirmais, Anete Kociņa un citi. Tāpat vasarā pie mums trenējās 50 Lietuvas vingrotāji, Jūrmalas jauno hokejistu 22 sportistu komanda un Latvijas jauniešu paukošanas izlase deviņu dalībnieku sastāvā.

Dažādie ierobežojumi un izmaiņas noteikumos mainījuši mūsu ikdienu, likuši pārskatīt savus paradumus un no kaut kā arī atteikties. Līdzīgi noticis arī ar sporta dzīvi Ventspilī, kas kļuvusi citādāka, taču ne mazāk dažāda un piesātināta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: