Ik gadu novembrī vīrieši dažādās pasaules valstīs lemj piedalīties izaicinājumā, audzējot ūsas. Bet vai zini, kas slēpjas zem šī izaicinājuma?

“No-Shave November” (latv. val. – “Novembris bez skūšanās”) un “Movember” (latv. val. – “Ūsu novembris”) ir divas starptautiskas kustības, kuru uzmanības centrā ir rūpes par vīrieša veselību – sabiedrības izglītošana par ļaundabīgu audzēju veidiem, ar ko sirgst vīrieši, tāpat uzsvars tiek likts uz vīrieša mentālo veselību.

Prostatas jeb priekšdziedzera vēzis ir Latvijā visizplatītākā onkoloģiskā saslimšana, ar ko sirgst vīrieši. Vairumā gadījumu šo ļaundabīgo audzēju atklāj vīriešiem, kas vecāki par 65 gadiem, bet saslimšanas risks palielinās, sasniedzot 50 gadu vecumu. Savukārt sēklinieku vēzi lielākoties atklāj gados jaunākiem vīriešiem – sākot no pusaudža vecuma.

Lai sekmētu agrīnu diagnostiku, kopš 2021. gada Latvijā ir ieviests valsts apmaksāts prostatas vēža skrīnings – PSA noteikšana asins analīzēs, kas tiek nodrošināts divām iedzīvotāju grupām – vīriešiem vecumā no 50 gadiem līdz 75 gadiem, kā arī vīriešiem no 45 gadu vecuma līdz 50 gadu vecumam, ja vīrieša asinsradiniekam ir diagnosticēts prostatas vēzis.

Urologs Dr. Sandis Laizāns: “Gadījumos, kad PSA analīžu rādītājs ir paaugstināts – virs normas – , ir jāvēršas pie urologa. Tāpat jārīkojas, ja parādās izmaiņas sēkliniekos, tie kļūst asimetriski, vai tajos sataustāmas kādas izmaiņas.”

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas speciālisti atgādina, ka vislabākais veids, kā izvairīties no veselības sarežģījumiem, ir veikt regulāras pārbaudes – vieglāk un ar labākiem rezultātiem radušos sarežģījumus izdodas ārstēt tad, ja tie ir atklāti savlaicīgi.

Aicinām neatlikt profilaktiskas pārbaudes uz vēlāku laiku – urologa konsultācijas ir pieejamas mūsu filiālēs Ventspilī, Talsos un Kuldīgā. Tāpat Kurzemes Rehabilitācijas centrā pieejamas psihologa konsultācijas.

Pieteikties konsultācijām iespējams, zvanot uz attiecīgās filiāles reģistratūru:

Ventspils slimnīca: 636 24665 (pieņem urologi Dr. Laizāns un Dr. Kurmiņa)

Kurzemes Rehabilitācijas centrs: 636 24727 (pieņem klīniskās un veselības psiholoģes Sokola-Nazarenko un Bindere)

Talsu filiāle: 632 59997 (pieņem urologs Dr. Laizāns)

Kuldīgas Ambulatorais centrs: 628 03788 (pieņem uroloģe Dr. Siliņa)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: