Ventspils kamermūzikas dienas rudens izskaņā apvienos Ventspils Mūzikas vidusskolas izcilos pedagogus un absolventus krāšņos koncertos uz koncertzāles “Latvija” skatuves.

Ventspils Mūzikas vidusskola rīko Ventspils kamermūzikas dienas kopš 2015. gada, kad festivāls pulcēja Eiropas mūzikas augstskolās studējošos latviešu mūziķus – toreiz koncertus piepildīja jaunībai raksturīgā degsme un drosme spert soli nezināmajā.

Gadiem ritot, festivāls pārtapis par sadarbības caurstrāvotu notikumu profesionāļiem – skolotājiem un viņu partneriem kamermūzikā. Atstumti gan netiek arī skolas audzēkņi, vai vismaz daži labākie no tiem.

Ventspils kamermūzikas dienu koncertu sēriju vieno ideja par skolu, kas ir vārti uz mūzikas pasauli - Ventspils Mūzikas vidusskola ir radošuma platforma tās rīkoto festivālu, koncertu un meistarklašu dalībniekiem, pedagogiem, audzēkņiem, absolventiem un viņu senajiem un nesen iepazītajiem draugiem mūzikā.

Koncerti:

Ventspils kamermūzikas dienas – ērģēļmūzikas programma "ZEM MĒNESS" 27. novembrī, 19.00, koncertzāle "Latvija"

Piedalās: ērģelnieku duets Ilze un Aigars Reiņi; Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi: Endia Auna, Elīna Bērziņa, Līva Rozenberga, Vanesa Līga Rozentāle.

Programmā: M.Diruflē, Dž.Raters, M.Pētersone, R.Jermaks, R.Dubra u.c.

Biļetes - Biļešu Paradīzes kasēs un https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133994

Ilze Reine par šo programmu: “Nav vērts spēlēt ērģelniekiem duetā, ja ar to nevar panākt vairāk krāsu un spēka, vairāk pārsteigumu un spilgtuma – tāda ir ērģeļu dueta Ilze Reine & Aigars Reinis pārliecība, tādēļ mūziķi ļoti izsvērti izvēlas savu repertuāru un ar lielu atbildību pievēršas koncertprogrammas reģistrēšanai, tā īstenojot savu moto: Ko mums nozīmē spēlēt duetā? Tā ir divu personību satikšanās mūzikā – kopā liekot gan katram savu solista pieredzi, gan vīrišķo un sievišķo pasaules redzējumu. Katra mākslinieka individuālā meistarība palīdz atklāt spilgtas ērģeļu skanējuma un repertuāra iespējas, kādas solo ērģelniekam nav pa spēkam. Tās ir ērģeles – orķestris, kas spēlē un spēlējas, rotājas un rotaļājas, sasaucas un apvienojas, sapņo un konstruē – viss, ko vien mūziķi var darīt un vēl vairāk – dubultā!”.

Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļu klase, pateicoties labvēlīgu apstākļu radīšanai ir krāšņi uzplaukusi. Motivētie audzēkņi un skolotāji, Baltijā unikāls stabuļu instruments ar pārvietojamu spēles galdu, nozares pārstāvju un finansētāju atbalsts ļauj runāt par patiešām pozitīvu dinamiku un, Aigara Reiņa vārdiem Ventspili, kā - līdzās Rīgas Domam - Latvijas ērģeļu mūzikas centru. Šis Ventspils Kamermūzikas dienu ērģeļmūzikas koncerts kļūs par vēl vienu pakāpienu augšup – ceļā uz ērģēļmūzikas un mūzikas kultūras kopumā uzplaukumu Ventspilī un visā Latvijā.

Ventspils kamermūzikas dienas – jaunie klavierspēles meistari Olga Trubenko & Andrejs Grīnbergs 29. novembrī, 19.00, koncertzāle "Latvija"

Programmā: J.Vītols, F.Šopēns, S.Bortkevičs, A.Grīnbergs, K.Debisī.

Biļetes - Biļešu Paradīzes kasēs un https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133995

Koncertā spēlēs divi jauni un daudzsološi Ventspils Mūzikas vidusskolas klavieru nodaļas pedagogi - Olga Trubenko un Andrejs Grīnbergs. Abi pianisti šoruden ar labiem panākumiem piedalījās Jāzepa Vītola 8. Starptautiskajā pianistu konkursā, kas nozīmē, ka abi ir vislabākajā tehniskajā formā un ir ieguldījuši maksimāli daudz laika un pūļu koncertprogrammu sagatavošanā savu profesoru vadībā un atbalstā. Koncerts parādīs Ventspils pianistu sniegumu brīdī, kad viņi ir vislabāk sagatavoti.

Ventspils kamermūzikas dienas – CELLO RITMICO 06.decembrī, 19.00, koncertzāle "Latvija"

Koncerta dalībnieki: Gļebs Pišņaks (Gleb Pyšniak), čells / Lietuva; Guntars Freibergs, sitaminstrumenti; Pāvels Ginters (Pavel Giunter), sitaminstrumenti / Lietuva; Edgars Zaurs, sitaminstrumenti.

Programmā: A.Kopels, N.J.Živkovičs, A.Dormans, P.Buravickis, A.Pērts, L.H.Stīvens, G.Solima.

Biļetes - Biļešu Paradīzes kasēs un https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133996

Programma veidota kā dinamisks ceļojums cauri sitaminstrumentu pasaulei, kas gan kontrastē, gan arī rod daudz kopīga ar smeldzīgo čella skanējumu. Koncertā uz skatuves būs iespēja satikt leģendāro lietuviešu perkusionistu Pāvelu Ginteru, kurš izveidojis ilggadīgu un regulāru sadarbību ar pašmāju sitaminstrumentālistu Guntaru Freibergu. Arī šajā koncertā viņi muzicēs kopā, kur mūziķu pulkam pievienosies viens no Lietuvas vadošajiem čellistiem Gļebs Pišņaks un Latvijas jaunās paaudzes sitaminstrumentu sensācija - Ventspils Mūzikas vidusskolas 4. kursa audzēknis Edgars Zaurs, kurš savā neilgajā karjerā jau kļuvis par vairāku starptautisku konkursu laureātu un kā solists uzstājies kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

Ventspils Mūzikas vidusskolas attīstības stratēģija, kas tiek uzteikta, kā pārdomāta un laba, nosaka skolas, kā “radošuma platformas” lomu lokālā, nozares un visas sabiedrības līmeņos. Atbalsts skolas pedagogu radošai darbībai, jaunradei, sadarbības tīklojuma mūzikā veidošanai padara skolu un Ventspils pilsētu kopumā par vietu, kur cilvēki attīstās, satiekas, atgriežas kopā ar jauniem draugiem un rada jaunas vērtības. Taču dokumentā fiksētās domas, bez rīcības, ir tikai deklarācija, bez īstas nozīmes…

Koncerts Cello Ritmico iedzīvinās šīs skolas stratēģijā deklarētās vērtības. Guntars Freibergs ir atzīts par spilgtāko sitaminstrumentālistu Latvijā, tomēr mūziķa karjera pastāv nemitīgā attīstībā un meklējumos. Katrs atbalsts šajā ceļā, īpaši sniedzot māksliniekam radošu brīvību sadarbības partneru un repertuāra izvēlē, stiprina mūziķa izaugsmi un stiprina viņa lomu un nozīmi mūzikas nozarē, vienlaikus stiprinot mākslinieka pārstāvēto organizāciju un vietu, kurā norisinās tā radošā darbība. Katrs koncerts ir “pakāpiens” mūziķa izvēlētā virzienā un ieguvums: gan publikai, gan kolēģiem skolā, gan audzēkņiem. Turklāt Guntara Freiberga izvēle piesaistīt koncerta programmas iestudējumam Lietuvas izcilākos mūziķus un skolas audzēkni dod šim koncertam papildu vērtības – tas piešķir starptautisku dimensiju, vienlaikus stiprinot skolas saikni ar atzītiem mūzikas meistariem un daudzsološiem jauniem mūziķiem.

Koncertus rīko Ventspils Mūzikas vidusskola, atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: