Ņemot vērā lielo vakcinācijas procesu uzsākušo nodarbināto skaitu valsts pārvaldē, pašvaldībās un to kapitālsabiedrībās, kā arī privātajā sektorā, Ministru kabinets otrdien lēma precizēt nosacījumus par darba pienākumu pildīšanu, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu no 15. novembra, informēja Valsts kancelejā.

Izmaiņas paredz, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15. novembrim būs sākuši vakcinācijas kursu, taču vēl nebūs saņēmuši derīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē. Šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15. decembris.

Līdz tam nodarbinātie klātienē turpina darbu, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas ir ne vecāks par 72 stundām, turklāt testēšana jāveic par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

Tādi paši nosacījumi attiecas arī uz privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuri darba pienākumus privātajā sektorā veic klātienē un nonāk tiešā saskarsmē ar klientiem, ir pakļauti inficēšanās riskam vai nodrošina uzņēmuma darbības nepārtrauktību. Nodarbinātajiem, kurus darba devējs, izvērtējot riskus, informēja par pienākumu vakcinēties, ir jānoslēdz vakcinācijas kurss un sertifikāts jāsaņem līdz 15. decembrim, līdz tam turpinot pildīt darba uzdevumus klātienē ar testēšanas sertifikātu.

Valsts kancelejā norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsmi un sabiedrības kopējo labklājību būtiski ietekmē lielais saslimušo iedzīvotāju īpatsvars un slimības ierobežošanai noteiktie drošības pasākumi. Lielākoties ar Covid-19 slimo un slimnīcās nonāk tieši nevakcinētie iedzīvotāji, kuru liktenis izšķiras pie plaušu ventilācijas aparāta.

"Tāpēc atgādinām, ka no 15. decembra arī visi pārējie, kuri privātajā sektorā darba pienākumus veic klātienē jeb ārpus savas dzīvesvietas (arī individuāli, piemēram, mežistrādē un lauksaimniecībā nodarbinātajiem, kravas transportlīdzekļu vadītājiem, apkopējiem, sargiem), tos varēs pildīt tikai, uzrādot vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu," atzīmē Valsts kancelejā.

Vienlaikus gadījumus, kur personas objektīvu veselības iemeslu dēļ nevar pagaidām vakcinēties, izvērtē klīniskās universitātes slimnīcas speciālists vai klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsīlijs, kas nosaka vakcinācijas atlikšanas termiņu. Nodarbinātie ar atliktu vakcinācijas termiņu varēs veikt valsts apmaksātu testēšanu un turpināt darba pienākumu pildīšanu. Desmit dienu laikā pēc atliktās vakcinācijas termiņa beigām, nodarbinātajam ir jāsāk un atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai jāpabeidz vakcinācijas kurss, lai saņemtu vakcinācijas sertifikātu.

Tāpat, pandēmijai turpinoties, attālinātais darbs ir prasība visiem, kuru darba specifika ļauj pildīt darba vai amata pienākumus no savas dzīvesvietas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: