Saeimas Valsts pārvaldes komisijas vairākums nobalsoja pret ieceri noteikt aizliegumu ieņemt pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu personām, kurām ar drošības līdzekli noteikts konkrētas nodarbošanās aizliegums, informēja komisijas priekšsēdētājas biedrs Uldis Budriķis.

Valsts pārvaldes komisijā pirms otrā lasījuma tika skatīts jaunais Pašvaldību likumprojekts. Likumprojektu ir sagatavojis Ministru kabinets, kas jaunajā likumā piedāvāja iestrādāt normu, kas personām ar noteiktas nodarbošanās aizliegumu liegtu iespēju ieņemt domes priekšsēdētāja un tā vietnieka amatu, kā arī liegtu tikt ievēlētam domes institūcijās un amatos.

Budriķis informēja, ka komisijas deputātu vairākums atbalstīja opozīcijas parlamentārieša Viktora Valaiņa priekšlikumus, kas paredz atteikties no attiecīgās likumprojektā iestrādātās normas.

Pēc Budriķa sniegtās informācijas, komisijā izskanējušas bažas, ka šāda norma būšot "uzbrukums vienai personai" - bijušajam Ventspils mēram un Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidātam, pašlaik ieslodzījumā esošajam Aivaram Lembergam. Pats Budriķis uzskata, "norma ir daudz plašāka", jo likumā netiek noteikts, ka ierobežojums attiecināms uz vienu personu.

Deputāta ieskatā, demokrātiskā valstī ikvienam, kam ir tiesības tikt vēlēšanu sarakstā, ir tiesības tikt ievēlētam, taču, ja procesuālā ceļā kriminālprocesa virzītājs ir uzskatījis par pietiekamu pamatu liegt kādam cilvēkam ieņemt amatus, lai process labāk virzītos, tad tas esot demokrātijas stiprināšanas jautājums.

Pēc politiķa domām, "esam nonākuši ļoti smieklīgā situācijā", kad cilvēks, kuru tiesa pirmajā instancē atzinusi par vainīgu un piemērojusi drošības līdzekli, ir tiesīga ieņemt amatus un vadīt Ventspils domes Sociālo komiteju. Budriķis uzskata, ka, balstoties uz šo precedentu, likumdevējam ir jāievieš attiecīgus grozījumus.

Politiķis akcentēja, ka darba nepārtrauktībai un iedzīvotāju interesēs būtu tikai normāli, ja likumdevējs noteiktu, ka šādi cilvēki amatos nevar tikt ievēlēti. "Tas nesašaurina to cilvēku pilnvaras, kas tiek ievēlēti. Neviens neatņem mandātu," stāstīja Budriķis, vienlaikus piebilstot, ka jāpieņem attiecīgas normas, kas neļautu šādos gadījumos personām strādāt vai ieņemt amatus, lai darbs pašvaldībā turpinātos uz priekšu.

Balsojumā par Valaiņa priekšlikumiem atcelt ieceri nobalsojuši "Saskaņas" deputāti Inga Goldberga, Sergejs Dolgopolovs un Regīna Ločmele, "Neatkarīgo" frakcijas pārstāve Karina Sprūde un Valainis, savukārt "pret" balsojis tikai Budriķis. Balsojumā atturējās Nacionālās apvienības pārstāve Janīna Kursīte-Pakule un "Attīstībai/Par!" frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Savukārt "Jaunās vienotības" deputāts balsojumā izvēlējās nepiedalīties. Lūgts komentēt sava balsojuma motivāciju, Aldis Adamovičs atzina, ka nebalsoja subjektīvu apsvērumu dēļ, jo pret viņu pašu sākts kriminālprocess.

Budriķis uzsvēra, ka "Jaunā konservatīvā partija" uzturēs prasību, lai šī norma tiktu iekļauta likumā, paužot cerību, ka plenārsēdē, balsojot par likumprojektu otrajā lasījumā, izdosies komisijā atbalstīto priekšlikumu tomēr noraidīt.

JKP politiķis uzskata, ka likumā jāiestrādā arī norma par liegumu ieņemt amatus, amatpersonai esot apcietinājumā, minot, ka to varētu izdarīt uz likumprojekta galīgo lasījumu.

Lai minētais likums un komisijas pieņemtie priekšlikumi stātos spēkā, tos divos lasījumos vēl jāskata Saeimas sēdēs.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    Skolotājs-4 03.11.2021, 16:37:29

    Žēl.Bet vajadzēja.Lembergs kā "spīdeklis" tuvojas norietam.Vēl viens celiņš palicis,skujām kaisīts.

  • -1
    tiešām suns 03.11.2021, 17:40:50

    beidzot,bet vajadzēja likumu jau 30 gadus .

  • -7
    Sigurds 04.11.2021, 13:54:29

    Ah, atkal kārtējais Bordāna centiens, paldies Dievam un lēmējiem - neizdevušais. Šādi likumiņi tik pierāda, ka te viens cilvēks mēģina visu ko ieviest, lai cits konkrēts cilvēks kaut ko nevarētu. Un labi apzinoties, ka Lembergs nav vainīgs paredz nevis "notiesāts", bet gan kam kā drošības līdzeklis piemērots ļoti specifisks aizliegums.

  • -7
    Marta P 04.11.2021, 14:32:51

    Vai šādi likumi neierobežo vēlētāju tiesības? Vēlētāji grib balsot par Lembergu, viņam uzticas. A te kundziņam tas nepatīk un grib aizliegt viņu ievēlēt, jo vēlēs, to viņš zina!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: