Rakstnieka Herberta Dorbes muzeja ''Senču putekļi'' vadītāja un muzejpedagoģe Inese Aide sagatavojusi attālināto lekciju ''Kultūras dzīve Ventspilī Otrā pasaules kara beigu posmā 1944.-1945.g.'', kas pieejama Zoom platformā.

Lekcijā varēs uzzināt par kultūras dzīvi sarežģītā laika posmā, kad cilvēki ir noguruši no kara un tā izraisītām sekām, kad Ventspilī sabrauca bēgļi no pārējās Latvijas. Lielākai daļai mērķis bija doties bēgļu gaitās pāri jūrai. Viņu vidū bija daudz Latvijai nozīmīgu kultūras un mākslas darbinieku un tas ietekmēja vietējo kultūras dzīvi. Pārsteidzoši, ka šajā ne tik vieglajā gaidīšanas laikā notika kultūras pasākumi, piemēram, dzejas rīti. Ventspilī savu patvērumu bija raduši dramaturgs Mārtiņš Zīverts, Kārlis Skalbe, Kurts Fridrihsons, Rūdolfs Pinnis, Egons Cēsnieks, topošā rakstniece Dagnija Zigmonte, u.c.

Lekcijā varēs iepazīties ar Gunāra Priedes lugu ''Centrifūga'', Dagnijas Zigmontes atmiņām par Ventspili kara beigās un būs iespēja noklausīties dzejnieces Skaidrītes Kaldupes pirmo dzejoli, kas publicēts Ventspils laikrakstā ''Ventas Balss'' 1945. gada 8. maijā. Lekcijas noslēgumā varēs parunāt un padiskutēt, jo arī šobrīd dzīvojam ne tik vienkāršā pasaulē.

Lekcija lieti noderēs pamatskolas un vidusskolas klasēm, apgūstot vēsturi, novadpētniecību, literatūru, iepazīstot dažādas personības.

Pieteikšanās pie muzeja vadītājas Ineses Aides pa tālruni 29999653, vai e-pastā: inese.aide@ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: