Ņemot vērā augstos Covid-19 saslimstības rādītājus Ventspils pilsētā un novadā, operatīvi sasaukta un šorīt notikusi Krīzes vadības darba grupas sēde tiešsaistes režīmā.

Situācija - nopietna

Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš, atklājot sēdi, pauda, ka pirmo reizi pilsētā piedzīvojam tik augstus saslimstības rādītājus. SPKC Kurzemes reģionālās nodaļas vecākā epidemioloģe Jeļena Mundeciema apstiprināja, ka pilsētā un novadā tie šobrīd ir 100 cilvēki dienā. Kurzemes reģionālajai nodaļai kopā tie ir aptuveni 200 saslimušie dienā. Mundeciema ziņoja, ka jauda visu saslimušo apzvanīšanai un izvaicāšanai par kontaktpersonām – nav, tāpēc ir ieviesta šķirošana. Netiek izvaicāti pensijas vecuma cilvēki un skolnieki, jo par viņiem informācija ir izglītības iestādēs. Pirmo reizi esot situācija, kad epidemiologi nevar noteikt kādu vienu vai vairākus konkrētus slimības perēkļu, taču ir skaidrs, ka galvenokārt šobrīd slimība izplatās ražošanas uzņēmumos. Lēkājoša saslimušo statistika ir pirmsskolas izglītības iestādēs. Kā ziņoja Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane, šobrīd bērnudārzus apmeklē 579 no 1600 audzēkņiem, tātad – aptuveni trešā daļa.

Neapzinīgas kontaktpersonas

Ražošanā nodarbināto skaits ir daudzkārt lielāks, vairākos pilsētas uzņēmumos situācija ir nopietna. Vienā saslimuši pat 50 % darbinieku. Mundeciemai ir pieņēmums, ka slimību galvenokārt izplata neapzinīgas kontaktpersonas - vienā konkrētā gadījumā tie bijuši pat 17 jauni saslimšanas gadījumi. Vakar, pateicoties apzinīgiem līdzpilsoņiem, Valsts policija saņēmusi informāciju par vienu Covid-19 saslimušo, kurš, izmantojot sabiedrisko transportu Piltene-Ventspils, vēlējies doties uz rentgena izmeklējumu. Policija, pārliecinoties SPKC, ka saslimušais ar konkrēto vārdu un uzvārdu, patiešām eksistē, operatīvi iesaistījās un situāciju atrisināja.

Plānā - Pārventa

Mundeciemas prāt vajadzētu meklēt risinājumu, kā pilsētas Pārventas daļā ierīkot Covid-19 analīžu pieņemšanas punktu, lai varbūtēji saslimušajiem nav ar sabiedrisko transportu jāmēro ceļš uz kreiso krastu. Epidemiloģe arī norādīja uz kādu kliedzošu gadījumu, kur darba devējs ieteicis saslimušajam ņemt slimības lapu, bet naktsstundās ierasties darbā un turpināt veikt savus pienākumus. Tādos gadījumos jāvēršas ar iesniegumu policijā, cita ceļa nav.

Situācija slimnīcā

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis norādīja, ka būtiski vairāk slimo nevakcinēti cilvēki un vakcinētajām personām slimības gaita ir daudz vieglāka. Sakarā ar valdības lēmumiem, oktobrī iedzīvotāju interese par vakcinēšanos būtiski pieaugusi – uzskaitītas 7500 vakcinācijas epizodes. Ikvienam vakcinēties gribētājam šobrīd esot iespēja pierakstīties uz procedūru ne vēlāk kā aiznākamajā dienā, ja interese pieaugs – slimnīca ir gatava atvērt jaunus vakcinācijas punktus. Šobrīd Ventspilī slimnīcā esot 45 pacienti, pieejamas 70 gultas vietas. Kovid pacientus uzņem arī Talsu un Kuldīgas slimnīcas. “Ja saglabāsies tā, kā šobrīd, ne bez pūlēm, bet tiksim galā,” norādīja Lācis. Slimnīcas galvenais ārsts Edijs Ilziņš pauda, ka kopumā mūspusē uzskaitītas 60 000 vakcinācijas epizodes, tātad, ja visi vakcinētie būtu bijuši Ventspils pilsētas vai novada iedzīvotāji, vakcinācijas aptvere būtu jau būtiski augstāka. Tādējādi secināms, ka vakcinēties Ventspilī izvēlējušies gana daudz iedzīvotāju arī no citām Latvijas vietām.

Ģimenes ārstiem piedāvāta palīdzība

Savukārt Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis informēja par senioru vakcinācijas aptveres procentu ģimenes ārstu praksēs. Īpaši uzteicamas ir Leldes Zviedrītes un Armanda Bebra ārstu prakses, jo tajās, aicinot vakcinēties, apzvanīti visi pacienti. Likumsakarīgi, ka abās praksēs ir augsta senioru vakcinācijas aptvere – 74%. Zemākie rādītāji – 56%. Pēc pilsētas vadības lūguma, domes pārstāvji jau sazinājušies un piedāvājuši ārstiem palīdzību pacientu apzvanīšanā. Pagaidām palīdzību labprāt pieņēmusi tikai viena ģimenes ārste, taču interese esot no vēl vismaz dažiem.

Osta

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Andris Purmalis informēja par saslimstību un vakcinācijas rādītājiem brīvostas pārvaldē un ostas termināļos. Viņa vadītajā iestādē tiekot praktizēta visu darbinieku bezmaksas testēšana ātrajiem kovid testiem.

Policijas ziņas

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Ansis Zanders informēja, ka valstī noteikto ierobežojumu ievērošanu katru dienu uzrauga 4 ekipāžas. Apsekoti tiek veikali, sabiedriskais transports, arī frizieru un skaistumkopšanas prakses. Pēc viņa teiktā – brīdinājumu laiks ir pagājis, diennaktī šobrīd tiekot ierosinātas vidēji 15 lietvedības ar naudas sodiem.

Pašvaldības policijas pārstāve Dace Andersone pauda, ka viņu pastiprinātas uzmanības lokā ik dienu ir tirgus, autoosta un bērnu pilsētiņas. Rūpju bērns esot autoosta, jo tur regulāri pulcējas bezpajumtnieki. Nakts stundās tiekot pārbaudītas 30-40 personas, no tām attaisnojoša iemesla mājsēdes neievērošanai neesot aptuveni 10%.

Ziņo ātrie un sociālais dienests

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Anita Fišere norādīja, ka izsaukumu skaits nav būtiski palielinājies. Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Una Lapskalna informēja, ka aprūpes namā “Selga” šobrīd ir tikai viens saslimušais. Viņas vadītās iestādes rūpju bērns šobrīd ir neapzinīgie klienti, kuri vieglprātīgi attiecas pret drošības noteikumu ievērošanu.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -12
    sranskis 05.11.2021, 13:29:46

    Varbūt vienkārši vajag mazāk testēt? Un kurš runāja, ka testi ir stipri kļudaini- Pāvpļūts, Kakiņš vai kāds cits pianists?

  • -5
    Vadims Kevrelis 05.11.2021, 13:46:42

    Varbūt Domes pr-js, vietnieks un deputāti varētu aicināt un iedrošināt pilsētas iedzīvotājus veikt vakcināciju.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: