Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca informē, ka Ventspilī reģistrēti pirmie gripas gadījumi, tāpēc aicinām ievērot piesardzības pasākumus un arī veikt vakcināciju pret gripu!

Vislabākā aizsardzība pret gripu ir ikgadēja vakcinācija, tomēr gripas epidēmijas laikā ārsti iesaka pēc iespējas mazāk apmeklēt cilvēku pulcēšanās vietas, regulāri vēdināt telpas, bet dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgāt rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem. Uzturā būtu jālieto daudz šķidruma. Ēdienkartē pēc iespējas vairāk jāiekļauj produkti, kas satur fitokomponentus, proti, ķiploki, lociņi, citrusaugļi un svaigi kāposti. Fitokomponenti ir bioķīmiski savienojumi, kuri palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Plašāka informācija par profilaktiskajiem pasākumiem pieejama šeit: https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/infekcijas-slimibas/gripa.

Imunitāti ir iespējams izveidot arī mākslīgi, ievadot organismā vakcīnu. Vakcīna izraisa antivielu veidošanos, bet neizraisa slimību! Gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīna tiek izstrādāta no jauna, tādēļ jāvakcinējas ir katru gadu. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 80% vakcinēto personu ar gripu nesaslimst, bet 20% izslimo gripu vieglā formā. 

Arī šobrīd Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ir pieejamas vakcīnas ar 2018./2019. gada gripas tipu. Tāpat riska grupām (skatīt tālāk tekstā) ir pieejamas valsts apmaksātas vakcīnas pie ģimenes ārstiem un aptiekās.

Vakcinācijas kārtība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pret gripas saslimšanu

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī, Inženieru ielā 60:

  • Maksas pakalpojums procedūru kabinetā (kabinets darbdienās strādā no plkst. 16.00 līdz 18.30, bet sestdienās – pēc iepriekšējas vienošanās) – iedzīvotājs, iepriekš sazinoties ar procedūru kabinetu pa tālruni 63620980, vienojas par sev ērtāku vakcīnas saņemšanas laiku.

  • Valsts apmaksāta vakcinācija riska grupām (50% un 100% apmērā, skatīt tālāk) – iedzīvotājs vēršas pie sava ģimenes ārsta, saņem nosūtījumu un recepti vakcīnas iegādei, iegādājas vakcīnu aptiekā un dodas uz Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī veikt injekciju. Iedzīvotājs slimnīcā veic apmaksu tikai par vakcīnas injicēšanu, pēc noteiktā pakalpojumu cenrāža.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiālē, Stendes ielā 1:

  • Maksas pakalpojums ambulatorās nodaļas manipulāciju kabinetā (kabinets strādā darbdienās) – iedzīvotājs, iepriekš sazinoties ar kabineta medicīnas māsu, vienojas par vakcīnas saņemšanas laiku. Sestdienās iespējams vakcināciju veikt dienas stacionārā – pēc iepriekšējas vienošanās. Sazināties ar ambulatorās nodaļas māsu var, zvanot pa tālruni 27869917.

  • Valsts apmaksāta vakcinācija riska grupām (50% un 100% apmērā, skatīt tālāk) – iedzīvotājs vēršas pie sava ģimenes ārsta, saņem nosūtījumu un recepti vakcīnas iegādei, iegādājas vakcīnu aptiekā un dodas uz Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāli veikt injekciju. Iedzīvotājs slimnīcā veic apmaksu tikai par vakcīnas injicēšanu, pēc noteiktā pakalpojumu cenrāža.

Valsts apmaksāta gripas vakcīna

Noteiktām iedzīvotāju grupām valsts apmaksā vakcināciju pret gripu. Lai veiktu vakcināciju, iedzīvotājam jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē.

Iedzīvotāju grupām, kurām ir lielāks risks saslimt un smagāk izslimot gripu, valsts vakcīnu apmaksā 100% apmērā, piemēram, bērniem vecumā no 6 līdz 24 mēnešiem. Tāpat valsts 100% apmērā vakcīnu apmaksā arī bērniem līdz 18 gadiem ar hroniskām slimībām: plaušu slimībām, sirds un asinsvadu slimībām, vielmaiņas slimībām, nieru slimībām, imūndeficītu, kā arī tiem mazajiem pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju vai terapiju ar acetilsalicilskābi.

Savukārt 50% apmērā valsts apmaksāta vakcinācija pienākas grūtniecēm, senioriem no 65 gadu vecuma un iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām: ar hroniskām plaušu slimībām, ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām (neatkarīgi no to cēloņa), ar hroniskām vielmaiņas slimībām, ar hroniskām nieru slimībām (ar imūndeficītu), ja saņem imūnsupresīvu terapiju.

SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» ir viena no septiņām Latvijas daudzprofilu reģionālajām slimnīcām ārpus Rīgas, kas nodrošina augstas kvalitātes stacionāros un ambulatoros medicīniskos pakalpojumus Ziemeļkurzemes iedzīvotājiem – Ventspils, Talsu, Dundagas un Rojas pilsētu un novadu iedzīvotājiem. Tās darbības veids ir iedzīvotāju veselības aprūpe, stacionārās, ambulatorās un neatliekamās medicīnas sniegšana.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Latvija pāri visām! 06.11.2020, 21:24:22

    Nu re.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: