Piektdien, 18. maijā, plkst. 10:10 pilsētas Attīstības komisijā tiks izskatīts Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja daudzfunkcionālās ēkas būvprojekts minimālajā sastāvā.

Lai nodrošinātu efektīvu Piejūras brīvdabas muzeja darbību, tiek projektēta jauna, daudzfunkcionāla muzeja ēka, kuras projekta risinājumi nodrošina muzeja priekšmetu glabāšanu, restaurāciju un pastāvīgās ekspozīcijas izveidi. Projekta risinājumi paredz arī Piejūras brīvdabas muzeja teritorijas labiekārtošanu.

Piejūras brīvdabas muzeja daudzfunkcionālās ēkas arhitektoniskais veidols projektēts tā, lai tas organiski un tematiski iekļautos muzeja kopējā tēlā, radot asociācijas ar kuģa piestāšanu pie mola, ko paspilgtina dekoratīvie koka apdares elementi, kas izgaismoti rada vieglu ņirboņu, imitējot jūras ūdeni. Galveno ieeju plānots akcentēt ar stiklojumu visas ieejas un izejas halles garumā, kas asociējas ar jūras ūdens dzidrumu. Ar apjomīgo stiklojumu ēkas ieejā apmeklētājam tiks radīts pārskatāms iespaids par brīvdabas ekspozīcijas turpinājumu.

Esošo muzeja ēku paredzēts nojaukt.

Būvapjoma telpu plānojumā paredzēts:

1. stāvā – stiklots iekšpagalms – ieeja un izeja uz brīvdabas muzeju, kā arī kase, suvenīru kiosks, ģērbtuves, WC. No iekšpagalma plānota nokļūšana pamatekspozīcijas telpās, mainīgajā un dabas ekspozīcijā, kā arī pasākumu zonā.

2. stāvā – pastāvīgā un mainīgā ekspozīcija, kas aptver 2 līmeņus, arī ēkas darbības nodrošināšanai nepieciešamās tehniskās telpas.

3. stāvā – muzeja krājuma telpas, restaurācijas darbnīcas, darbinieku telpas, tehniskās telpas.

Piejūras brīvdabas muzeja daudzfunkcionālās ēkas projektēšana un izbūve tiek realizēta Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta Nr.5.5.1.0/I/17/003 „Ziemeļkurzemes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšana, eksponēšana un tūrisma piedāvājuma attīstība” ietvaros.

Projekts tiek realizēts kopā ar sadarbības partneriem - Ventspils novada pašvaldību, Jūrkalnes Romas katoļu draudzi, Dundagas novada pašvaldību.

Projekta mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgus kultūras un dabas mantojuma objektus Ziemeļkurzemē, vienlaikus radot priekšnoteikumus tūrisma plūsmas pieaugumam Ziemeļkurzemē.

Projektu plānots īstenot līdz 2020. gada rudenim.

Tiešraide pieejama ŠEIT

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    asd. 18.05.2018, 13:39:42

    Kāpēc nojaukt esošo ēku?Vai tik sliktā stāvoklī,ka draud sagrūt?
    Būtu vismaz pagaidījuši,kamēr apmirst tā ventspilnieku paaudze,kas dzīvojusi 20.gadsimta 50.-60.-70.- tajos gados un labi atceras muzeja pirmsākumus.
    Makten nadzīgi uz nostjaukšanu.

  • -6
    domāju 18.05.2018, 18:40:40

    Tajā ēkā vienkārši nav vietas: ne darbiniekiem, ne ekspozīcijai, ne krājumiem...

  • -1
    Skuja,Vilis 18.05.2018, 19:53:09

    domāju
    Labi,vajag jaunu ēku,var celt,bet arī veco saglabāt,lai ir ko apskatīt un atcerēties.

  • -1
    aga 18.05.2018, 16:09:06

    Kruta fasāde ar entajiem caurumiem kur uzkrāties lapām, gružiem putekļiem un citai drazai, kas veicinās netīrību un koka elementu ātru sapūšanu. Galvenais ka arhitektam un visai pārējai milzīgajai liekēžu ķēdei kāposts nāk. Varēs uzvārīt nodokļu maksātāju piķi gan uzsākot celtniecību, gan visai bieži periodiskajos remontos.

  • -5
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 25.05.2018, 11:26:54

    Atbild Ventspils muzejs:
    Muzeja vecā ēka, kurā izvietota daļa no Piejūras muzeja krājuma, darbinieku, saimnieciskās un nelielas ekspozīcijas telpas, šobrīd nespēj sekmīgi pildīt mūsdienīgam muzejam nepieciešamās funkcijas. Ēka ir novecojusi estētiski un tehniski, tās saglabāšanai nav praktiska pamatojuma. Ēkas demontāža saistīta arī ar muzeja plānojumu – tā atrodas vienīgajā apmeklētājiem ērti pieejamā vietā, kurā loģiski iespējams uzsākt muzeja apskati, līdz ar to arī jaunās ēkas atrašanās vieta ir tā pati un likumsakarīgi tās celtniecība saistīta ar vecās ēkas nojaukšanu.

    Apspriežot jaunās Piejūras brīvdabas ēkas būvprojekta minimālo sastāvu, fasādes risinājumam saistībā ar lapu, zaru u.c. gružu uzkrāšanās iespēju un koka būvdetaļu novecošanai tika pievērsta īpaša uzmanība. Fasādes risinājums saistībā ar šiem jautājumiem vēl tiks precizēts.

  • -1
    Dzērvene 19.05.2019, 16:52:08

    Tā būs muzeja ēka,tiešām?
    Nu pilnīgi ne ar ko neatšķiras no terminaļu,noliktavu un citu saimniecību ēkām.
    Arhitektonikas kronis,kura valsts tagad izcels bauru piķīti ?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: