Šodien plkst. 16 Livonijas ordeņa pilī atklās izstādi Unikāla liecība par pirmajiem cilvēkiem Kurzemē.

Tajā varēs iepazīt pašu senāko visā Austrumbaltijā zināmo cilvēku darinātu priekšmetu.

No ziemeļbrieža raga darināto tā saukto Lingbi cirvi 2009.gadā netālu no Ventas pietekas Zaņas atradis Dibiņu māju saimnieks Ģirts Grīviņš. Pieredze arheoloģiskajos izrakumos ļāva atradējam necilo raga fragmentu novērtēt kā iespējamu senlietu un informēt par to Ventspils muzeja direktora vietnieku A.Vijupu.

Neparastā priekšmeta izpētē aktīvi iesaistījās senākā akmens laikmeta pētniece, arheoloģe I.Zagorska, kura atzina tā piederību pirmajiem ienācējiem Latvijas teritorijā pēc ledus laikmeta. Pateicoties viņai, Ķīles Universitātes laboratorijā tika veikta priekšmeta fragmenta analīze ar radioaktīvā oglekļa (C14) datēšanas metodi. Tās rezultāti apstiprināja raga priekšmeta senumu – izrādījās, ka apstrādātā raga rīks ir 10 340±45 radioaktīvā oglekļa gadus vecs. Pārvēršot šo skaitli, kalendārajos gados, var secināt, ka vienkāršais raga rīks ticis izmantots 12 500 līdz 12 047 gadus tālā pagātnē (jaunākie šie metodes precizējumi liek atvirzīt arī pirmo cilvēku ienākšanu Austrumbaltijā par apmēram 2000 gadiem).

Jāatzīmē, ka pirmo iedzīvotāju – ziemeļbriežu mednieku - ienākšanas laikā senās krasta līnijas atšķīrās no mūsdienām. Gandrīz visu Ventspils novadu klāja ūdens – senais Baltijas ledus ezers.

Ūdens piepildīja zemākās ieplakas, veidojot atsevišķus plašus baseinus – tajā skaitā arī tagadējā Usmas ezera rajonā. Virs ūdens līmeņa atradās tikai dažas neapdzīvotas salas Popes – Puzes rajonā.

No ledāja brīvajās teritorijās veidojas tundrai – aukstai stepei raksturīgā augu valsts un parādījās pirmie lielākie dzīvnieki – ziemeļbrieži. Tiem sekoja pirmie cilvēki šajās teritorijās – ziemeļbriežu mednieki. Lielo ūdenskrātuvju un seno upju krasti bija dabisks šķērslis ziemeļbriežu bariem, tieši tādēļ arī senākie ar cilvēku klātbūtni saistītie atradumi iegūti tieši tur.

Līdz šim tādi atrasti galvenokārt Daugavas senlejā, bet pie Ventas iegūti tikai neapstrādāti ziemeļbriežu ragi un to fragmenti. Atradums pie Zaņas upes, senās Ventas baseinā, ir ne tikai senākais šobrīd datētais cilvēka darināts priekšmets Austrumbaltijā, bet arī pirmais drošais atradums, kas sniedz ziņas par pirmajiem iedzīvotājiem Rietumlatvijā.

Ģ.Grīviņš atradumu dāvina Ventspils muzejam. Lingbi cirvis no 11. marta Ventspils muzejā apskatāms izstādē Unikāla liecība par pirmajiem cilvēkiem Kurzemē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: