Skaitīšanās, izmantojot personas kodu un pases datu tautas skaitīšanas interneta mājas lapā netiks atjaunota, apliecinājis Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšnieka vietnieks Norberts Tālers.

Lai gan sākotnēji CSP cerēja, ka izdosies izveidot kādu papildu drošības rīku, lai cilvēki tautas skaitīšanas anketas internetā varētu izpildīt, autentificējoties ar personas kodu un pases numuru, patlaban pēc dažādu iespējamo variantu izskatīšanas secināts, ka kontrolēt datu drošību šādā veidā nebūs iespējams.

Tālers atzina, ka pie autentifikācijas ar personas kodu un pases numuru CSP nevar pārliecināties, kura persona sēž pie datora monitora. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka tā ir valstiska datu drošības problēma, jo publiskajā vidē samērā brīvi ir pieejami personu dati. "Šo valstisko problēmu ar tautas skaitīšanas problēmu nespējam atrisināt," ar nožēlu sacīja Tālers, piebilstot, ka tautas skaitīšanas pirmajā dienā identifikācija ar personas kodu un pases datiem bija populārākais veids, tādējādi ir zaudēts aktivitātes līmenis internetā.

Patlaban aizpildīt tautas anketas internetā var piecu banku internetbanku lietotāji, kā arī e-paraksta lietotāji, bet pārējiem valsts iedzīvotājiem atliek gaidīt tautas skaitītājus. Tālers uzsvēra, ka CSP galvenais ir nodrošināt personas datu drošību, bet citu unikālu identifikatoru, kas spēj autentificēt personu, patlaban Latvijā nav.

Tāpat Tālers atklāja, ka CSP nebija rēķinājusies, ka būs sabiedrības daļa, kas būs gatava zagt citu personu datus, lai pretlikumīgi tos izmantotu tautas skaitīšanas anketu aizpildīšanai. Viņam šķita pārsteidzoši, ka cilvēki paši neko nedara, lai ierobežotu piekļuvi viņu personiskajiem datiem internetā.

Līdz šodienas plkst.13.40 internetā pilnībā bija aizpildītas anketas par 159 148 iedzīvotājiem. CSP atgādina, ka tautas skaitīšanas anketas aizpildīšanu var pārtraukt un turpināt aizpildīt vēlāk, turklāt anketā tiks atvērts pēdējais atbildētais jautājums.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: