Ventspils Kamermūzikas dienu koncertu sērija notiks jau sesto reizi. Festivāls aizsākās, kā jaunu mūziķu sadarbības platforma. Laikam ritot, festivāls ir transformējies par profesionālās mākslas pasākumu sēriju, koncertiem piesaistot Latvijas mūzikas kultūras skanīgāko vārdu īpašniekus.

2021. gada koncerti apvienos pieredzējušu un slavenu mākslinieku sniegumu ar jaunībai raksturīgu aizrautību un jūsmu par mūziku.

Ventspils Kamermūzikas dienas – Dāvis Sliecāns, Aleksandrs Kalējs

Pārventas bibliotēka, 18. oktobris, 19.00

18. oktobrī koncertu sērija tiks atklāta Pārventas bibliotēkā, kuras brīnišķīgā aura un nepiespiestā, patiesā atmosfēra ļaus visā pilnībā izpaust jauno mūziķu talantus. Festivālu atklās Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventa, altista Dāvja Sliecāna un pianista Aleksandra Kalēja saspēle duetā un solo.

Koncerta programma

Volfgangs Amadejs Mocarts (1756–1791) Sonāte Domažorā K. 14

Johans Sebastiāns Bahs (1685–1750) Prelūdija no Svītas dominorā BWV 1011/ BWV 995

Djego Ortiss (Diego Ortiz, ap 1510–1576) Recercada tercera sobre tenores Italianos

Ludvigs van Bēthovens (1770–1827) Noktirne altam un klavierēm op. 42

Marcia

Adagio

Menuetto, Allegreto - Trio

Adagio - Allegro molto, Scherzo

Allegretto, alla Polacca

Andante quasi Allegretto (Tēma un variācijas)

Sergejs Prokofjevs (1891–1953) Svīta no baleta Romeo un Džuljeta

Merkucio

Atvadu skats un Džuljetas nāve

Dāvis Sliecāns par koncerta ideju raksta: “Mūsu duets radās 2016. gadā pēc uzvaras konkursā “JVLMA labākais studentu kameransamblis”. Mūsu aizraušanās ir, veidot vēl nebijušas koncertprogrammas, kurās mēs īpašu uzmanību pievēršam vēsturiskām tradīcijām. Esam koncertējuši Amerikas Savienotajās Valstīs, Vācijā, Igaunijā un Latvijā. Esam priecīgi par panākumiem Melngalvju Brālības konkursā, kur saņēmām Gran Prix, JVLMA koncertprogrammu konkursā un Briseles starptautiskajā video ierakstu konkursā Grand Prize Virtuoso. Duetam ir izveidojusies skaista sadarbība ar komponistiem Madaru Pētersoni, Imantu Zemzari, Artūru Maskatu, Aivaru Kalēju un Agitu Reķi. Šo programmu esam sagatavojuši veltot īpašu uzmanību senajai mūzikai, tās tradīciju pētīšanai, kura attīstījusies cauri gadsimtiem līdz pat romantismam”.

Personificētos ielūgumus var saņemt Pārventas bibliotēkā.

Ventspils Kamermūzikas dienas – Pjacolla

Koncertzāle “Latvija”, 20. oktobris, 19.00

20. oktobrī, festivāla otrais koncerts pieskandinās koncertzāli “Latvija”. Koncerts solās būt izteikti vīrišķīgs, gan mūziķu sastāva, gan izvēlētā repertuāra ziņā – skanēs Astora Pjacollas skaņdarbi; uzstāsies Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs, pianists Endijs Renemanis; Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertmeistars, vijolnieks Raimonds Ozols; Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētājs, čellists Ēriks Kiršfelds; koncertā tiks iesaistīts arī talantīgais skolas absolvents, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš; par skatuves krāšņumu gādās Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēknis un darbinieks, skatuves gaismu speciālists Ģirts Vjaters. Tomēr neizpaliks arī dāmas – saksofonu spēlēs Ventspils Mūzikas vidusskolas absolvente, tagad arī skolotāja Daiga Solovjova; koncertu vadīs skolas mācību pārzine, komponiste un muzikoloģe Maija Solovjova.

Koncerta programma

Astors Pjacolla (Astor Piazzolla, 1921–1992)

Svīta Tango vēsture (saksofonam, klavierēm un sitaminstrumentiem)

Bordelis 1900

Kafejnīca 1930

Naktsklubs 1960

Mūsdienu koncerts

Daiga Solovjova (saksofons), Endijs Renemanis (klavieres), Reinis Tomiņš (sitaminstrumenti).

Četri gadalaiki Hosē Bragato aranžijā (vijolei, čellam un klavierēm)

Ieejas biļetes var iegādāties: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/102302

Ventspils Kamermūzikas dienas – Bahs. Dambis. Grīnbergs.

Koncertzāle “Latvija”, 21. oktobris, 19.00

Šī programma tapusi Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu Kristīnes Adamaites (ērģeles) un Ilonas Meijas (flauta) sadarbībā ar izcilo latviešu dziedātāju Ievu Paršu. Blakus lielmeistaru Baha un Dambja mūzikai, programmā iekļauti arī Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventa un tagad jau skolotāja, mūsu lielās cerības - Andreja Grīnberga darbi. Kristīne Adamaite, kā allaž, veidojusi rūpīgi pārdomātu, ar iekšējo dinamiku apveltītu mūzikas stāstu “par skaisto, zudīgo, nebeidzamo. Par nemainīgi pārvērtīgo”. Šis, iespējams, būs visakadēmiskākais Ventspils Kamermūzikas dienu koncerts, tomēr publikai nebūtu jābaidās no garlaicības, sastopoties ar nopietnu mūzikas saturu – mūziķu pieredze un neapstrīdamā profesionalitāte garantē to, ka muzikāls piedzīvojums būs skaidri jaušams un aizraujošs katram. Koncerts solās būt īpaši krāšņs, Kristīnei Adamaitei niansēti pārvaldot visas koncertzāles “Latvija” ērģeļu izteiksmes iespējas.

Koncerta programma

Pauls Dambis (1936) Toccata alla fantasia

Johans Sebastiāns Bahs (1685-1750) Sonāte siminorā flautai un ērģelēm BWV 1030

Pauls Dambis Balāde balsij un ērģelēm

Andrejs Grīnbergs (2001) Undae maris / Jūras viļņi

Pauls Dambis Ballata no cikla Šekspīra mūzika

Johans Sebastiāns Bahs Ārija no kantātes Ich habe genug BWV 82

Johans Sebastiāns Bahs An Wasserflüssen Babylon BWV 653

Andrejs Grīnbergs Triptihs balsij, flautai un ērģelēm

Kristīne Adamaite par izvēlēto programmu izsakās šādi: “Flauta, ērģeles un balss jau izsenis ir bijusi saderīga vienība. Toties Bahs, Dambis un Grīnbergs laikam satiksies pirmoreiz. Un pirmoreiz skatuvi dalīs atskaņotāju trio Ieva Parša, Ilona Meija un Kristīne Adamaite, kuru dzīvesgaitās ir daudz paralēlu līniju, tādēļ beidzot pienācis brīdis arī kopīgai koncertprogrammai.

Izvēlētā komponistu trijotne pārstāv dažādus laikmetus - klausītājiem būs iespēja veldzēties Johana Sebastiāna Baha harmonijā, ieklausīties Paula Dambja mūsdienīgajā valodā un kopīgi piedzīvot ventspilnieka Andreja Grīnberga jaundarba dzimšanu.

Pauls Dambis savu Tokātu ērģelēm raksturo kā spēli ar baroka formām un stilistiku. Spēle un saspēle varētu būt šīs programmas vadmotīvs. Trīs komponisti un trīs atskaņotāji kopīgā skatuves telpā runās par skaisto, zudīgo, nebeidzamo. Par nemainīgi pārvērtīgo. Lai kopīgi nonāktu pie Baha kantātes vēstījuma: Ich habe genug - man ir gana.”.

Biļetes var iegādāties: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/102315

Ventspils Kamermūzikas dienas 2021 – Bernšteins. Krams. Amerika.

Koncertzāle “Latvija”, 22. oktobris, 19.00

22. oktobrī, festivāla noslēguma koncerts solās būt sevišķi spilgts gan ansambļa sastāva, gan programmas ziņā. Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs ir izveidojis izcilu mūziķu komandu, kuras sastāvā bez viņa paša ir starptautiski atzītais ķīniešu pianists Čengs Čangs (Cheng Zhang), Berlīnē strādājošs sitaminstrumentālists Juris Āzers un Ženēvas Mūzikas augstskolas absolvente, pianiste Elīna Bērtiņa. Četru mūziķu apvienība klausītajam dos iespēju doties muzikālā ceļojumā uz 20. gadsimta Amerikas Savienotajām Valstīm.

Programma
I
Krists Auzenieks (1992)

Smaržīgais laikrādis

Leonards Bernsteins Leonard Bernstein (1918–1991)

Simfoniskās dejas no mūzikla Vestsaidas stāsts / Symphonic Dances from “West Side Story” aranžējis Peters Sadlo Peter Sadlo

II

Džordžs Krams George Crumb (1929)

Mūzika vasaras novakarei / Music for the Summer Evening

  1. Nocturnal Sounds (The Awakening)

  2. Wanderer Fantasy

  3. The Advent

  4. Myth

  5. Music of a Starry Night

Programmu atklās un koncerta 1. daļu ievadīs jaundarbs sitaminstrumentiem un divām klavierēm, kura autors ir viens no daudzsološākajiem jaunās paaudzes latviešu komponistiem, Lielās mūzikas balvas 2017 laureāts Krists Auznieks, kurš jau 10 gadus par savu dzīvesvietu sauc Ņujorku un šobrīd studē doktorantūrā Jēlas Mūzikas Universitātē.

Tas izskanēs kā prelūde apjomīgajam un nu jau par ikonisku kļuvušajam Leonarda Bernšteina mūziklam West Side Story, kas klausītājus izvadās cauri multikulturālajām Ņujorkas ielām, izspēlējot mūžīgi aktuālo Romeo un Džuljetas mīlas stāstu.

Koncerta 2. daļu aizpildīs Džordža Krama piecdaļīgais opuss Music for the Summer Evening (Mūzika vasaras novakarei), kurš veido trešo daļu no apjomīgā komponista daiļrades cikla “Makrokosmos”. Music for the Summer Evening klātesošās labākās Krama individuālā stila pazīmes - muzikāla superizsmalcinātība, fenomenāls talants spilgta muzikālā tematisma radīšanā, filigrāna stilizācija un paplašināto tehniku izmantošana, bagātīgs kultūratsauču un alūziju klāsts: daļu nosaukumos Krams atsaucas uz sicīliešu dzejnieku Salvatori Kvazimodo, Rilki un Paskālu. Šajā skaņdarbā klavieres un sitaminstrumenti ir līdzvērtīgi muzikālā vēstījuma paudēji. Music for the Summer Evening pamatoti var uzskatīt par vienu no Krama izcilākajiem, 20. gs. mūzikai nozīmīgiem darbiem.

Biļetes var iegādāties: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/102376

Ieeja ar derīgu Covid19 sertifikātu (dzeltenais līmenis: vakcinēti, pārslimojuši vai testēti), uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Pasākuma laikā apmeklētājiem jālieto sejas maskas.

Rīkotāji rūpīgi seko valdības norādījumiem un izziņos apmeklējuma nosacījumu izmaiņas, ja tādas būs nepieciešamas.

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ventspils pilsētas dome.

Par Ventspils Kamermūzikas dienām

Vairākus gadus Ventspilī ir notikušas Ventspils Kamermūzikas dienas, kuru laikā krāšņus koncertus spēlējuši talantīgie, ārpus Latvijas studējošie latviešu mūziķi; pieaicinātie mūzikas profesionāļi - vijolniece no Somijas Minna Pensola, dāņu čellists Jakobs Kūlbergs un Parīzē strādājošā latviešu vijolniece Magdalēna Geka; Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventi pedagogi un audzēkņi.

Šī, mūsuprāt, ir lieliska izdevība Latvijas mērogā demonstrēt Ventspils un Ventspils Mūzikas vidusskolas radošo potenciālu, ar skolas izcilo pedagogu – profesionālu, koncertējošu mūziķu sniegumu. Šobrīd Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu komandā ir: Lielās mūzikas balvas laureāte ērģelniece Kristīne Adamaite; lieliskais klavieru duets - Sana Villeruša un Francis Gaiļus; neskaitāmu starptautisko konkursu laureāts, Parīzē izglītību guvušais pianists Endijs Renemanis; lieliskais klarnetists Anrijs Pitens, talantīgie metālpūšaminstrumentalisti Rūdolfs Kūlbergs un Jānis Pusplatais, jaunā profesionāle, vijolniece Dita Immermane, Lielās mūzikas balvas nominants, dziedātājs Rinalds Kandalincevs, agrāko gadu balvas nominats, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un daudzi citi.

Šogad Ventspils Kamermūzikas dienas koncentrēsies uz pašmāju izcilībām, lepojoties ar to, ko spējam paši un mūsu draugi – te Ventspilī, Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: