Oktobrī Ventspils Mūzikas bibliotēkas klusuma telpā var apskatīt un izmēģināt Gunta Niedoliņa jaunāko veikumu – skaņu gultu, kas, kā stāsta idejas īstenotājs, atslābina, palīdz uzlabot ķermeņa un emocionālo pašsajūtu.

Gulta vizuāli ir līdzīga masāžas galdam, zem un virs kura atrodas stīgu instruments, līdzīgs koklei, ar 37 stīgām. Guļot uz galda, pateicoties mūzikai un stīgu vibrācijām, cilvēks nomierinās. Mūsdienās tas ļoti svarīgi daudziem, jo dzīves temps ir straujš un prasa lielus enerģijas resursus.  

Skaņu gultas tiek pielietotas pašsajūtas uzlabošanā rehabilitācijas klīnikās, mūzikas terapijas kabinetos  un ir ļoti dažādas, tomēr katra meistara darinātā ir unikāla. Gunta izveidotās inovācija ir konstrukcija, kas ļauj skaņai skanēt gan zem, gan virs gultas. Maināms ir skaņu dēlis jeb deka. Atkarībā no izmantotās koka sugas skanējums iegūst dažādas nokrāsa.   

Relaksāciju Mūzikas bibliotēkā viena no pirmajām izmēģināja komponiste un mūzikas terapeite Agneta Krilova, kura stāsta, ka labprāt savā darbā šādu instrumentu izmantotu. Agnetas personīgā pieredze ļauj salīdzināt efektu, ko dod rūpnieciski ražota un Gunta darinātā gulta. Viņa atzīst, ka meistara darinātās gultas priekšrocība ir tās dabiskais, patīkamais skanējums. Mūzikas terapeite ieteica arī dažus uzlabojumus.

Viena no Jūrkalnes kokļu darbnīcas darinātajām gultām tiek izmantota Talsu Ģimeņu un bērnu attīstības centrā ''Brīnumiņš'', kuru sociālo tīklu kontā lasām: ''Skaņu gulta ir īpaši piemērota bērniem, kuri izmanto ratiņkrēslu, lai stimulētu muguras un kāju aizmugures taktilos receptorus, kas ikdienā saņem maz ārējo impulsu. Skaņu gulta lieliski palīdz veicināt vispārēju relaksāciju un spastikas mazināšanos. Bērniem ar dzirdes un redzes traucējumiem, guļot uz skaņu gultas, tiek dota iespēja skaņu pieskārienus sajust savā ķermenī. Emocionālu traucējumu gadījumos skaņu gulta palīdz atslābināties, nomierināties un noskaņoties rimtam dienas turpinājumam.''

Kā stāsta pats meistars, viņu aizrauj eksperimenti ar skaņu un koku. Pēc pirmās senās kokles atjaunošanas tapa paša darināti instrumenti. Nākamais solis bija monohorda darināšana, bet nu tapusi skaņu gulta.

Ikdienā vibroakustisko masāžu Ventspils Mūzikas bibliotēkā palīdzēs izjust bibliotekāres, bet, ja ir vēlme satikt meistaru un piedzīvot īstu skaņu peldi, tad jāzvana un jāpiesakās pa tel. 29197399.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: