Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja, Dienvidkurzemes iecirkņa un Ziemeļkurzemes iecirkņa amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu vairākos kriminālprocesos par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgajiem un mazgadīgajiem.

Visi noziedzīgie nodarījumi notikuši Kurzemes reģionā un vērsti pret nepilngadīgām un mazgadīgām personām – tēvs veicis seksuālu vardarbību pret savu mazgadīgo meitu, kāds cits vīrietis – pret dzīvesbiedres meitu, divi nepilngadīgi jaunieši pret mazgadīgām personām un viens pilngadīgs jaunietis pret nepilngadīgu jaunieti.

Gada sākumā Valsts policijā tika saņemta informācija par iespējamu seksuālu vardarbību pret mazgadīgu meiteni no viņas tēva puses. Valsts policijā par notikušo tika uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka vīrietis ar mazgadīgo meitu veica seksuāla rakstura darbības nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar meitu, izmantojot viņas bezpalīdzības stāvokli vecuma dēļ un izmantojot uzticību un autoritāti. Turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā, tika gūti pierādījumi tam, ka pret vīrieša mazgadīgo dēlu veikta fiziska vardarbība.

Tāpat pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā pret kādu vīrieti, kurš ilgstošā laika periodā veica seksuāla rakstura darbības pret savas dzīvesbiedres meitu. Pret vīrieti tika uzsākts kriminālprocess par seksuāla rakstura darbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo un ja tas izdarīts ar nepilngadīgo.

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā ar 13 epizodēm, kur divas nepilngadīgas personas veikušas seksuālu vardarbību pret divām mazgadīgām personām. Vardarbība veikta ilgākā laika periodā un personas bija savstarpēji pazīstamas. Izmeklēšana pabeigta kriminālprocesos par tādas personas izvarošanu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, par seksuāla rakstura darbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo un ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un par anālu vai orālu aktu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu, anālu vai orālu iekļūšanu cietušā ķermenī, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo un ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu.

Tāpat izmeklēšana pabeigta kriminālprocesā pret pilngadīgu jaunieti, kurš tikšanās laikā pret nepilngadīgu jaunieti veicis seksuālu vardarbību – izvarošanu.

Visi kriminālprocesi nodoti prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai. Valsts policija norāda, ka galvenokārt bērni nerunā par lietām, kuras ar viņiem ir notikušas, taču ja bērns tomēr uzticas un pastāsta kaut vienam tuviniekam vai pazīstamajam, aicinājums šim cilvēkam reaģēt un vērsties pie speciālistiem, kuri tālāk strādās ar bērnu un pārbaudīs, ko bērns ir pārdzīvojis un kam izgājis cauri. Par šādiem gadījumiem ir svarīgi informēt speciālistus un bērnam ir būtiski saņemt psiholoģisko palīdzību.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: