Ventspils Augstskolas (VeA) Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, kā arī pasniedzēja Inta Ozola devusies studēt uz Ameriku, lai apgūtu jaunākās pasniegšanas metodes ar plašu digitālo tehnoloģiju pielietojumu.

Viena semestra jeb aptuveni četru mēnešu laikā Latvijas augstskolu pasniedzēji, kuriem ir doktora vai maģistra grāds, iziet digitālo tehnoloģiju prasmju apmācību augstā līmenī Bufalo universitātē Ņujorkas štatā Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Atgriežoties no ASV, apmācībā bijušajiem pasniedzējiem iegūtās zināšanas un prasmes jānodod savu augstskolu studentiem. Tostarp arī Inta Ozola, atgriežoties no ASV, sāks pasniegt jaunu izstrādātu digitālo tehnoloģiju apmācības kursu VeA studentiem, kuri nav saistīti ar datorzinātņu specialitātēm. Tās specializācija – digitālā komunikācija, mārketings, vizualizācija, datu analīze.

Augstskolu pasniedzēju apmācības programmas koordinatore ir Rīgas Biznesa skola sadarbībā ar Bufalo universitāti. Programma startēja 2019. gadā un noslēdzas šajā mācību gadā. Kā pastāstīja viens no programmas iniciatoriem – Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš, programmas darbības laikā ASV studēs 74 Latvijas augstskolu pasniedzēji, kas nav saistīti ar datorzinātņu pasniegšanu. To skaitā – arī trīs Ventspils Augstskolas pasniedzēji. 2019. gadā studēja Raita Rollande, 2021. gadā – Zinātņu un attīstības nodaļas projekta koordinatore Kristiāna Balode, šogad – Inta Ozola. Pretendentus studijām atlasa pati Bufalo universitāte, kandidātiem nepieciešams kārtot eksāmenu. Visus mācību izdevumus sedz Izglītības ministrija no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem un daļēji no valsts budžeta.

Ventspils var lepoties, ka trīs VeA pasniedzēji ieguvuši iespēju studēt prestižajā ASV universitātē, iegūstot digitālo tehnoloģiju prasmes visaugstākajā pasaules līmenī. Diemžēl ne visi ir gatavi to novērtēt godam un priecāties. Kādā pilsētas portālā parādījās anonīma publikācija, izplatot nepatiesu informāciju, ka Inta Ozola it kā devusies studēt uz ASV, saņemot balvu Gada pasniedzējs Ekonomikas un pārvaldības fakultātē. Anonīmajā komentārā apšaubīta gan balsojuma objektivitāte, izvirzot gada pasniedzēju, gan Ozolas nopelni, pateicoties kuriem viņa devusies studēt pāri okeānam.

Minētajai balvai nav nekāda sakara ar studijām ASV. VeA Studiju nodaļas vadītāja Kate Zonberga pastāstīja, ka gada titulu piešķiršana dažādās nominācijās ir Studentu padomes iniciatīva. Balsojumā par labākajiem pasniedzējiem, administrācijas darbiniekiem, studentiem, gada pasākumu piedalās tikai studenti. Gada balvas tiek pasniegtas svētku pasākumā gada izskaņā.

Informācija VeA mājaslapā liecina, ka 2022. gadā Ekonomikas un pārvaldības fakultātes Gada pasniedzēja titulu ieguva pašreizējais rektors Kārlis Krēsliņš. VeA pārstāve skaidroja, ka balva katrā nominācijā ir tīri simboliska – kaut kāda zīme, emblēma vai konfekšu kārba, nekas vairāk. Sociālajos tīklos pavīdējušo nepatieso informāciju Zonberga nosauca par pilnīgu komunikācijas pārpratumu un pat aplamību. «VeA nekad neorganizē līdzīgus braucienus, neveic studiju pretendentu atlasi, nesponsorē pasniedzēju dalību līdzīgos projektos un vispār augstskolai nav ar to nekāda sakara,» piebilda Zonberga.

Digitālās tehnoloģijas ienāk visās jomās

Jānis Grēviņš, RTU Rīgas Biznesa skolas direktors

– Pašlaik visā pasaulē un īpaši Eiropā liels uzsvars likts uz digitālo prasmju apguvi augstā līmenī. Tas saistīts ar to, ka digitalizācija šodien ir nepieciešama jebkuras jomas speciālistiem viņu profesionālajā darbībā. No šauras datorzinību jomas digitālās tehnoloģijas kļuvušas par teju jebkuras jomas nepieciešamu sastāvdaļu. Tādēļ Ekonomikas ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte uzsākušas Latvijas augstskolu pasniedzēju apmācības projektu digitālo tehnoloģiju prasmēm Bufalo universitātē ASV. Pirmkārt, mēs secinājām, ka Eiropa ievērojami atpaliek no ASV un Lielbritānijas plašas digitālo tehnoloģiju iekļaušanas dažādu profilu speciālistu sagatavošanas programmās. Vienlaikus pēdējo gadu laikā, īpaši pandēmijas periodā, strauju attīstību guvušas pedagoģiskās metodes, izmantojot datortehnoloģijas. Kļuvis acīmredzams, ka efektīvākai pasniegšanai pedagogiem jāizmanto visas pieejamās tehnoloģijas. Tas palīdz sasniegt augstu efektivitāti zināšanu pārnesē, studentu ieinteresētībā un sniedz nozīmīgu pienesumu ekonomikā. Tāpēc Ekonomikas ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija vairāku gadu garumā no ES fondiem finansē studijas Bufalo universitātē ASV Latvijas augstskolu pasniedzējiem plašas digitālo tehnoloģiju pielietošanas apguvei. Pašreizējais semestris šajā programmā ir pēdējais. Projekta īstenošanas laikā, kas iesākās 2019. gadā, Bufalo universitātē tiks apmācīti 74 pasniedzēji no Latvijas. To skaitā arī Ventspils Augstskolas pasniedzēji.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Arnoldinš 02.03.2023, 17:28:10

    Lai Intai veicas,un ja tiešām kādam skauž....ir uz ko tiekties ...

  • 0
    sneidze 03.03.2023, 10:05:17

    Vai VeA varētu sniegt komentāru par to vai apmaiņas laikā persona saņem arī algu vai tikai stipendiju?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: