Sākot ar 2019./2020. mācību gadu Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās plānots ieviest vienaudžu savstarpējās vardarbības problēmu risināšanas programmu - “Lielā dzīves skola”, kura paredzēta darbam ar bērniem no 4 līdz 8 gadiem.

Ventspils pilsētas Sociālā dienesta sociālās pedagoģes – Kristīne Ļeščenko un Marija Davidovska ir šīs programmas ieviešanas iniciatores, realizējot jauniegūtās zināšanas pēc nodibinājuma “Centrs Dardedze” organizētajām apmācībām - “Lielā dzīves skola”.

Apmācībās tika apgūtas jaunas darba metodes kā veiksmīgi risināt vienaudžu savstarpējo vardarbību jeb mobingu. Šīs programmas izstrādes pamatā ir pārliecība, ka sociālemocionālo prasmju un pozitīvas uzvedības iemaņu apguve mazina vienaudžu savstarpējas vardarbības risku. Sociālemocionālās prasmes ir emocionālo un sociālo prasmju kopums, kas palīdz bērnam veiksmīgi risināt dažādas dzīves situācijas un pilnvērtīgi attīstīties gan akadēmiskajā, gan sociālajā vidē. Tieši šīs prasmes ir kā atslēga mobinga mazināšanai skolā.

Empātijas, emociju regulēšana, problēmu risināšanas, attiecību veidošanas un pašnoteikšanās prasmes ir tās, kurām jāpievērš uzmanība ikdienas bērnu socializēšanās procesā savā klasē vai pirmsskolas izglītības iestādes grupiņā. Pievēršot pastiprinātu uzmanību šo prasmju apguvei, bērni būs ne tikai laimīgāki un veselāki, bet arī spēs labāk mācīties un tiks radīta drošāka izglītības iestādes vide.

Antimobinga programma “Lielā dzīves skola” ir nodarbību cikls, kuras laikā bērni kopā ar pedagogu izstrādā savas klases/grupas noteikumus, un mācās atšķirt mobingu no konflikta un sūdzēšanos no palīdzības lūgšanas, pārrunā, kā katrs bērns jūtas un ko var kopīgi darīt, lai palīdzētu viens otram ikdienas situācijās. Bērni mācās arī novērtēt viens otra stiprās puses un saprast, ka mēs katrs esam īpašs.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Larijs Kukarans 16.05.2019, 22:43:09

    mobingu,sociālemocionālo,akadēmiska vide,Empātijas,socializēšanās procesā,Antimobinga.Vienkārši,nokopēju tos vārdus tāpēc cits ir ar lielo,cits ar mazo burtu.Jūs vispār esat tur latvijā prātu izkūkojušui?Kādā valodā jūs runājat?Kas tie par vārdiem?Jūs paši saprotat,ko jūs tur murgojat?Smieklīgi būtu,ja nebūtu tik skumīgi!Attopieties,kur skatās valsts valodas komisija?

  • 0
    Pelēkais akmens 17.05.2019, 08:58:21

    Es Tev pilnībā piekrītu, Larij! Drausmīga, murgaina valoda! Svešvārdu savārstījums.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: