Šī gada pirmo mēnesi Ventspils pašvaldība dzīvo vēl bez budžeta. Pašvaldības iestādēs, kapitālsabiedrībās un pilsētas domes komisijās turpinās skrupuloza analīze par iespējām samazināt budžeta izdevumu daļu, lai, ņemot vērā reālo ieņēmumu samazinājumu un inflāciju, paliktu pie izdevumiem iepriekšējo gadu līmenī.

Pilsētas domē jauno budžetu cer pieņemt līdz janvāra beigām.

Pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisija izskata jau trešo 2024. gada budžeta projekta variantu. «Tas, ka budžets jaunajam gadam vēl nav pieņemts, nenozīmē, ka dzīve ir apstājusies. Pašvaldība strādā, sniedzot paredzētos pakalpojumus iedzīvotājiem,» apliecināja pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Pašvaldības vadītājs pastāstīja, ka visas pašvaldības struktūrvienības savus budžeta priekšlikumus iesniedza savlaicīgi. «Tomēr šīs prognozes ievērojami pārsniedza mūsu reālās iespējas, un piedāvātos izdevumus nācās samazināt par 11 miljoniem eiro,» pastāstīja pilsētas mērs. Taču arī ar šiem 11 miljoniem eiro izrādījās nepietiekami. «Mums ir jāpieņem budžets ar brīvo naudas līdzekļu rezervi gada beigās vismaz trīs, četru miljonu eiro apmērā,» skaidro Vītoliņš. Tāpēc pilsētas iestādēm un kapitālsabiedrībām tika piedāvāts vēlreiz pārskatīt 2024. gadā paredzētos izdevumus.

Pilsētas domes vadītājs atzīst, ka iestādēm un kapitālsabiedrībām tas nav viegls uzdevums – sabalansēt savu budžetu izdevumu daļu 2019. – 2023. gadu vidējā gada līmenī. Turklāt pagājušais gads pilsētas budžetam izrādījies neraksturīgs saistībā ar ievērojamo izdevumu pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Vītoliņš min objektīvus iemeslus pērnā gada izdevumu pieaugumam – nevaldāma inflācija, gandrīz četrkārtīgs elektroenerģijas sadārdzinājums, minimālās algas palielināšana par 17% u. c.

Jaunajā gadā finansiālā situācija pašvaldību optimismu nevairo. Nesen Jānis Vītoliņš mūsu laikrakstam stāstīja par valdības pieņemto lēmumu un citu faktoru negatīvo ietekmi uz pašvaldības budžeta izdevumu daļu – kārtējo minimālās algas palielināšanu un pedagogu algu palielināšanu, jaunu minimālo sociālo pakalpojumu grozu, papildu pašvaldības funkcijām bez papildu finansējuma, EURIBOR likmes pieaugumu. Te jāmin arī pašvaldības papildu izdevumi jauno pilsētas infrastruktūras objektu, piemēram, jaunās Gāliņciema bibliotēkas, uzturēšanai. Izdevumi aug, ko nevar teikt par ieņēmumiem. Turpinās darbavietu samazināšana Ventspils ostā, kas negatīvi ietekmē pilsētas budžeta ieņēmumu daļu. Tikai pēdējo divu gadu laikā vien, pēc Vītoliņa teiktā, osta zaudējusi 200 labi apmaksātu darbavietu. Visdrīzāk, tā nav pēdējā štatu samazināšana, jo ostā turpina kristies kravu apgrozījums. Tajā pat laikā Ventspils brīvostas pārvalde no prioritāšu saraksta ir izslēgusi industriālās zonas, kur tika radītas jaunas darbavietas, attīstību.

«Pašvaldības kopējie ienākumi nepalielinās, tāpēc mēs nevaram pieļaut arī būtisku izdevumu pieaugumu,» rezumē Vītoliņš. Pildot pilsētas domes rekomendācijas, iestādes un kapitālsabiedrības meklē iespējas sabalansēt savus izdevumus šim gadam. Viens no risinājumiem var būt ilgstošo vakanču, kas saglabājušās daudzu gadu garumā, likvidēšana. Vēl viens iespējamais risinājums – bēnudārzu darblaika saīsināšana. «To jau dara citas pašvaldības,» zināja teikt Vītoliņš.

Plānojot izdevumus šim gadam, dome rūpīgi analizē investīcijas. «Mēs nevaram atļauties projektus, kas tiek finansēti tikai no pašvaldības līdzekļiem,» saka Vītoliņš. Pilsētai svarīgs ir Industriālā parka projekts. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir lēmusi atbalstīt Ventspils projektu, piešķirot 10 miljonus eiro no Eiropas fondiem. Par šiem līdzekļiem dome plāno izbūvēt Celtnieku ielas pagarinājumu, visu nepieciešamo infrastruktūru un pirmo ražošanas ēku 4000 kvadrātmetru platībā. Pēc Vītoliņa domām, projekts ir ārkārtīgi nozīmīgs ar to, ka tas paredz jaunu darbavietu izveidi un papildu ienākumus pilsētas budžetā. Pilsētas pašvaldībai tas nozīmē izpildīt konkrētus kritērijus un paredzēt noteiktus izdevumus no pilsētas budžeta. Tāpēc, pēc Vītoliņa domām, ir nepieciešams rūpīgi izsvērt visus iespējamos riskus. Līdz janvāra beigām domei ir jāpieņem lēmums un jāparaksta līgums ar CFLA.

Ne mazāk svarīgs lēmums būs jāpieņem arī par pirmā īres daudzdzīvokļu dzīvojamā nama ar 72 dzīvokļiem būvniecību. Projekts ir iekļauts finanšu līgumu aģentūras ALTUM kreditēšanas atbalsta programmā. Projekta izmaksas ir 9 miljoni eiro, no tām pašvaldības izmaksas – 500 tūkstoši eiro divu gadu laikā. Ir jāatrod investors, kurš gatavs īstenot projektu. No nepabeigtajiem projektiem, kuriem paredzēti izdevumi šī gada budžetā, Vītoliņš minēja Piejūras brīvdabas muzeja administratīvo un ekspozīcijas ēku un publisko autostāvvietu Krustkalna ielā.
«Turpmāko pilsētas attīstību šajā periodā mēs saredzam maksimālo finanšu līdzekļu piesaistē no Eiropas fondiem. Tāpēc svarīgi, lai mums ir pietiekami daudz brīvo līdzekļu šādu projektu līdzfinansēšanai,» ar pilsētas budžetu saistītos jautājumus rezumēja Jānis Vītoliņš.

Partijas Latvijai un Ventspilij valdes priekšsēdētāja Aivara Lemberga komentārs par situāciju ar pilsētas 2024. gada budžetu.

– Domes priekšsēdētājam ir 2 visatbildīgākie darbības virzieni – nauda jeb budžets un personālijas. Ja apkārt nav spēcīgu atslēgas cilvēku – pirmkārt, jau nodaļu, pārvalžu un pašvaldības kapitālsabiedrību vadītāju, tad neko nevar izdarīt. Protams, ir otrs aspekts – domes priekšsēdētājs var atslēgas cilvēku respektēt pārāk maz un var respektēt pārāk daudz. Tur ir labi jāpazīst cilvēki! Atceros, kad Izglītības pārvaldi vadīja Aldis Slavinskis, ja viņš lūdza papildus naudu, to varēja praktiski nepārbaudīt, viņš bija ļoti taupīgs. Kopš viņa nav, lai viņam vieglas smiltis, šobrīd ir pilnīgi pretējs virziens.

Es kā domes priekšsēdētājs arvien ieturēju pozīciju – naudas nav. Kāds signāls valsts pārvaldei bija Kariņa teiktais, ka naudas ir tik daudz kā vēl nekad?! Ka vajag prasīt un jums iedos! Pirmajai personai būtībā ir ļoti nepatīkams darbs. Jāprot no malas paskatīties – varbūt to nevajag, varbūt vajag savādāk. Varbūt vajag likvidēt, varbūt apvienot. Runa ir par efektīvu resursu izmantošanu. Tas ir smags izvēles ceļš, kas jādara katru dienu. Tas pēc būtības attiecas arī uz katru ģimeni. Vai ir jāpērk otrs skapis, ja esošais ir pilns ar drēbēm?

Lasi vēl

Komentāri (56)

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 09.01.2024, 10:46:52

    Viens projekts,no kura obligāti vajadzētu atteikties ir Reņķa dārza izkropļošana,izbūvējot velotrasi.

  • -11
    Kristiāna 09.01.2024, 14:39:24

    Nepiekrītu, ka tā būtu izkropļošana vai nevajadzīga lieta. Mūsdienās ir nepieciešamas vietas, kur aktīvi atpūsties, drošas vietas, kur to darīt!
    Un reņķa dārzs ir vieta, kas tam ir piemērota - tas nav aizsargājams dabas parks, tas ir urbāns parks, kura mērķis ir nodrošināt pilsētas iedzīvotājiem vietu pilsētā, kur dažādi atpūsties aktīvi labiekārtotā zaļajā zonā.
    Reņķa dārzs nav mežs, tas ir parks, parks pilsētā. Jāsaprot, ka tur ir atšķirība.

  • -6
    Zirgam jāsmejas 09.01.2024, 14:51:41

    Ieciklēšanās var liecināt par noturīgām vecum problēmēm, bet veciem ļaužiem jau tā gadās.

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 09.01.2024, 16:53:35

    Kristiānai-domes algotai vaukšķei.
    Vietu kur aktīvi atpūsties var atrast jebkur citur!
    Un vispār-kuč,būdā!

  • 0
    edmundos 09.01.2024, 17:15:27

    Tiešām tā Kristiāna ar prātu nedraudzējas! Ja reiz pilsētai pagrūti ar budžetu, kā var atbalstīt tādu projektu? Tā nebūt nav prioritāte. Ceru, ka veselais saprāts uzvarēs.
    Ļoti žēl, ka tāda saimniekošana ir novedusi pie tādām sekām. Neko gaiša tā rītdiena mums nav redzama.

  • 0
    Lielais Kretīns 10.01.2024, 15:30:00

    Varbūt dome var ietaupit naudu atlaižot šis Kristiānas no darba? Neiznāk viņai pārliecināt publiku par "vajadzīgajiem projektiem"

  • 0
    ventspilnieks 36,7 09.01.2024, 10:52:45

    Atslēgas vārdi - ... minimālās algas palielināšana par 17% ...
    Ja tāds sīkums grauj pilsētas budžetu, tad var iedomāties, cik dāsni pelna domes padotie. Tās jau ir valdes priekšēdētāja daudzu gadu iestrādes, kad ar brīvostas naudu lāpīja visu ko var. Tās ir sekas monopolizācijai, kad pilsēta ir viens liels SIA un budžetā IIN veidā ieplūst tur strādājošo iemaksas no minimālajām algām, nav pietiekami iemaksu no spēcīgiem privātuzņēmējiem.
    Piekrist var Aivaram, ka kādi ir aizsēdējušies aiz viņa platajiem pleciem un īstenībā nav nemaz tik spējīgi un radoši vai arī aplami radoši :D

  • -6
    Zirgam jāsmejas 09.01.2024, 14:52:46

    Gan jau pašvaldība ir lielākais darba devējs pilsētā un alga jāceļ visiem. Skaidrs ka tur savākties.

  • 0
    Elviss22 10.01.2024, 07:30:10

    Pašvaldības uzņēmumos strādājošajiem strādniekiem (vergiem) algas nemaz netiek palielinātas, tas attiecas tikai uz kafijas krūzīšu cilātājiem. Vajag tās labi apmaksātās padomes likvidēt, jo tiem tāpat nav sajēga par tās nozares darbu, kurās viņi skaitās.

  • -5
    Ilze88 09.01.2024, 12:00:19

    Precīzi Lemberga teiktais par Izglītības pārvaldi.Tur tik aug štati !

  • 0
    Skeptiķis no malas 09.01.2024, 14:52:19

    No šī visa visvairāk aizkaitināja vārdi :"Vēl viens iespējamais risinājums – bēnudārzu darblaika saīsināšana. .. zināja teikt Vītoliņš ". Atcerējos , ka gadus 3-4 atpakaļ viens mazs komunists-pensionārs vietējā presē siekalainu muti stāstīja , ka pilsēta nevar atļauties apmaksāt 100% pusdienas skolēniem, jo ne visiem tādas vajag , citi nemaz neēdot u.t.t. - kāpēc tad jātērē nauda. Tai pat laikā viņam par Brīvostas naudu nopirka dienesta AUDI par 100 000 EUR, Domāju , ka ar to bērniem pusdienām būtu pieticis. Šoreiz, lai bērnudārziem pietiktu nauda , ierosinu atbrīvoties no kāda "dārga " vietnieka. Piemēram ,Blumberga. Kas mums svarīgāks - viens Blumbergs vai desmitiem audzinātāju un auklīšu ? P.S. Gan jau Blumbergs bez iztikas nepaliks ,droši vien arī var doties pelnītā atpūtā - pensijā.

  • 0
    žurka 09.01.2024, 15:44:05

    Precīzi. Cik sagrāba nodokļu maksātāju naudas, glaunus auto sapirka, nenormālas naudas slauca ārā!

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 09.01.2024, 16:25:48

    Tas varēs pensijā doties vien 2028.gadā.Ja pa to laiku pensionēšanās vecumu nepaaugstinās...

  • 0
    Skeptiķis no malas 09.01.2024, 19:08:27

    Tad, kā cilvēks parastais , lai aiziet uz bezdarbniekiem , tad kādu laiku Maxima pie pašapkalpošanās kasēm pastrādā un tad jau varēs doties priekšlaicīgā pensijā.

  • -1
    Optika 09.01.2024, 15:22:38

    Cik īpašumu, kapitāldaļu un citu lietu vērtība nolasot tiesas spriedumu tika aprakstīta naudas izteiksmē A.Lembergam? Aptuveni puse miljarda? 500 000 000 eur?
    Vēl varam paskatīties glauno pašvaldības autoparku. Kāpēc mums ir 3x bibliotēkas pilsētā? Vai tiešām to Gāliņciema bibliotēku vajadzēja? Godīgi sakot jāpaska paldies JKP, ka neatbalstīja naudas piešķiršanu tam plānotajam peldbaseinam, kas tagad arī būtu uz pilsētas budžeta kakla.
    Runājot par ostas kravu kritumu - tas nav nekas unikāls - kravu daudzums krīt jau pēdējos vismaz 10 gadus, ja ne vairāk jau.
    Reņķa dārza tā velo trase izmaksāšot ap 800 000 eur - tiešām to vajag?
    Cik naudu saņem BK Ventspils šosezon no pašvaldības budžeta - 600 000 - 700 000 eur?
    Valsts paceļ minimālo algu līdz 700 eur pirms nodokļu nomaksas tā izrādās pašvaldībai naudas nav.
    Savulaik būtu ļāvuši privātajiem komenrsantiem ienākt pilsētā, tad arī nodokļi pilsētas kasē būtu lielāki, bet nu pret DEPO, MAXIMA utt. turējās pretī ar zobenu un uguni.

  • 0
    Virsliga 09.01.2024, 15:43:11

    Domāju, ka Gāliņciema bibliotēka ir tāds kā piemineklis nepārdomātai un netālredzīgai rīcībai, kur galvenais ir kaut ko celt, lai nopelnītu būvnieki (attiecīgie), un lai domes deputātiem ir ko ierakstīt atskaitēs. Smuka ēka, bet viens no absolūti nevajadzīgajiem objektiem pilsētā.

    Piedāvājums samazināt bērnudārzu darba laiku (un līdz ar to audzinātāju algu tak laikam, jo citādi jau nerodas ietaupījums) skan vienkārši ciniski laikā, kad no pašvaldības budžeta tiek uzturētas daudzas izklaides vietas (akvaparki, Lemberga hūte, Vizium, kempings utt) un profesionāls basketbola klubs.

  • 0
    Skeptiķis no malas 09.01.2024, 15:57:15

    Ja samazinās bērnudārza darba laiku , tad tas izsauks vēl virkni problēmu, jo bērnus arī agrāk tad būs jāizņem no dārziņa. lai to izdarītu , strādājošiem vecākiem būs agrāk jābeidz darbs . Citiem ,varbūt , pat jāpamet darbs . Protams , bārnudārzu darbiniekiem samazinās algas ( laikā , kad tā jau trūkst pedagogu ).

  • 0
    ventspilnieks 36,7 09.01.2024, 16:59:00

    Gāliņciema stikla būrītis ir vajadzīgs (skaistums katram subjektīvs). Tad jau 3 koncertzāles, 3 veloparki drīzāk ir zu viel.
    Tur apkārt tajās pļavās pa šiem gadiem visam bija jābūt apbūvētam, iedzīvotāju skaitam vismaz 50K :|

  • -9
    Kristiāna 10.01.2024, 16:47:37

    Var redzēt, ka jūs neesat apmeklējuši nevienu no Ventspils bibliotēkām, un jums nav ne jausmas, ka tas nav tikai grāmatu apmaiņas punkts.
    Tas attiecīgo rajonu iedzīvotājiem ir pakalpojumu centrs, bērniem tā ir vieta, kur saturiski pavadīt laiku, tajās notiek apmācības, lekcijas, semināri, arī izstādes. Tas nodrošina, ka arī iedzīvotāji ar kustību traucējumiem var viegli nokļūt šādos sabiedriskos centros.
    Jā, dārziņu darba laika saīsināšana ir visu ietekmējošs faktors, bet kamēr nav konkrēti darba laiki, tikmēr ir par agru spriest, cik ļoti tas traucēs.
    Pie mums dārziņš atveras jau 7. Citviet tas veras vien 7:30. Joprojām pietiekami, lai pagūtu uz darbu 8.00.
    Pus stunda Ventspilī ir pietiekami, lai pagūtu no darba līdz dārziņam un otrādi, ja darbs ir Ventspilī.
    Iespējams būs vēl kāds risinājums, piemēram, dežūrgrupa,kas strādā līdzšinējo laiku tiem vecākiem, kam darbs ārpus pilsētas, un pārējais dārziņš ierasto laiku..Vēl jau nav konkrēta lēmuma, lai jūs varētu te tā spriedelēt.

  • 0
    Virsliga 11.01.2024, 08:12:08

    Runāju, Kristiāna, tieši tāpēc, ka bibliotēku regulāri apmeklēju. Gāliņciema bibliotēkā gan neesmu bijusi, jo neredzu vajadzību, bet centrā un Pārventā eju gan pēc grāmatām, gan uz pasākumiem. Nav tā, ka tās bibliotēkas būtu pārslogotas, lai vajadzētu vēl vienu. Ja nemaldos, Galvenajā bibliotēkā arī var iekļūt ar ratiņkrēsliem. Cilvēki no Gāliņciema netiek uz centru? Nesmīdiniet. Gāliņciems vispār tagad ir turīgo cilvēku guļamrajons, kuri no mājas ar kājām reti kad iziet. Ja ir nauda, var jau celt da jebko, bet, ja naudas nav, un turklāt neviens nav parēķinājis, ka tādas ēkas uzturēšana arī ir dārga, nu tad ir baigi skumji.

  • -7
    Kristiāna 11.01.2024, 11:43:01

    Jēziņ, it kā inteliģents cilvēks teikuma sākumā, un tad tomēr kaut kāds error.
    Kā var salikt kopā to, ka Galvenajā bibliotēkā var iekļūt ar ratiņkrēsliem un Gāliņciems ir bagāto cilvēku rajons, tāpēc nevajag tur sabiedrisko centru ar bibliotēku!?
    Jūs neesat bijusi Gālinciema sabiedriskajā centrā un bibliotēkā, jo jums tas nav ērti maršrutā, bet citiem būtu jāpielāgojas, jo redziet kāds tur uzcēlis māju?
    Gāliņciemā dzīvo ļoti daudz seniori, kurus nu par turīgiem būtu grūti nosaukt. Jā, var nokļūt uz centru, bet ērtāk un drošāk ir tuvāk mājām.
    Tā nav tikai bibliotēka, tas ir sabiedriskais centrs, kas ir pārņēmis arī neredzīgo biedrības un atbalsta funkcijas, kuri arī līdz šim ir pulcējušies Gāliņciemā. Bet jums liekas, ka tā ir lieka, jo jūs neesat tur bijusi, jo jums nav pa ceļam..

  • 0
    Virsliga 11.01.2024, 13:42:23

    Kristiāna, kas tā jums domes troļļiem ir par modi - tā vietā, lai normāli diskutētu, mētāties ar personīgiem apvainojumiem? To jums kādos kursos māca?
    Es neteicu, ka Gāliņciema bibliotēka man nav pa ceļam, īstenībā tieši ir :D , katrā ziņā daudz vairāk pa ceļam nekā Pārventas bibliotēka. Tas, ko es, manuprāt, skaidri un gaiši uzrakstīju - pilsētā ar esošajām bibliotēkām pilnīgi pietiek un pāri paliek. Arī visur citur tiek ar ratiņiem. Varbūt tikai Mūzikas bibliotēkā ne. Kurš teicis, ka neredzīgajiem obligāti jātusē Gāliņciemā? Neviens taču neapstrīd, ka bibliotēkas ir sabiedriskais centrs, un ka bibliotēkas kopumā ir labas. Tas, kas tiek pateikts ir - mums šo "sabiedrisko centru" ir vairāk nekā mēs varam atļauties.

  • 0
    Vadims Kevrelis 09.01.2024, 16:14:14

    Nekā personīga: bet ja aizgājušais bija tik ļoti taupīgs kāpēc tad viņš lūdza papildus naudu.

  • 0
    Kriska 09.01.2024, 16:46:44

    Un cik izmaksā Latvijas uzturēšana ar visiem siltuma sūkņiem? Var būt tos atslēgs kā fasāžu izgaismojumus?

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 09.01.2024, 16:56:36

    Ja runa ir par Puzes pundura koncertzāli,tad tur esot diezgan biežas dažādas tehniskas problēmas.

  • 0
    edmundos 09.01.2024, 17:20:57

    Ķerties pie bērnu dārza būtu pēdējais. Drīzāk parevidēt tās padomes, kuras ar domes lēmumu ir apstiprinātas.
    Šis ir labs signāls vēlētājiem, kuri atbalstīja šos neapdomīgos pārstāvjus, kas noveļ vainu uz inflāciju utt.

  • -9
    Kristiāna 10.01.2024, 16:51:02

    jā...jo pie šī lēmuma noveda valdības lēmums, nerēķinoties ar pašvaldību budžetiem. Šāda situācija ir ja ne visās, tad absolūtajā vairākumā pašvaldību - tiek pieņemti ar vien jauni noteikumi un lēmumi, pārliekot dažādu lietu nodrošinājumu no valsts budžeta uz pašvaldību, bet nekas netiek darīts, lai nodrošinātu, ka pašvaldībām budžeti pieaugtu, atbilstoši pieaugušajam slogam uz tiem!
    Pašvaldībai ir dažādas funkcijas, kas ir jānodrošina. tā nav tikai izglītība, arī bibliotēkas, arī tūrisma attīstība ir pašvaldības funkcijas..

  • 0
    aga 09.01.2024, 18:28:39

    Nu ko, jākurbulē traktors, jāuzkrauj kakuhins un uz Jūras ielu. Nu tā kā Vācijā patlaban.

  • -1
    edmundos 10.01.2024, 19:38:53

    To Zirgveidīgajam un Kristiānai
    Ko Jūs te ņematies kā mušas pa tūti. Laikam jau šō projektiņu apstādināšana novedīs pie Jūsu bankrota. Man pa lielam ir po! Strādāju ārzemēs un zinu kā nauda ir jāpelna. Mans boss ir miljonārs, priekšsēdētājs, valdes un padomes loceklis un zvejnieks vienā personā. Sākts bizness no 0, kur tagad jau ir flote ar kuģiem. Kompanijā liekežus netur.
    Varat tajās bibliotēkās vēl veļas mazgātuvi atklāt, lai būtu pilnīgs multi centrs. Ko noveļat vainu uz valsti, ar budžetu ir jāstrādā nepārtraukti nevis beigās jābrīnās, kad izdevumi pārsniedz ieņēmumus. Visi tie visiumi un koncertzāles nespēj sevi pavilkt. Kuri īstenoti tikai kādam kura ambīcijas kompensē auguma nepilnības. Nebūt negaidu, kad pašvaldība nobankrotēs. Tikai nevaru saprast vienu acīm redzamu lietu.
    Vai viss ir ok?

  • -9
    Zirgam jāsmejas 10.01.2024, 12:43:01

    ei tu nost, kas te par pilsētas vadīšanas un ekanomikas guru savākušies. je neko neceltu un nelabo, dzīvotu mēs visi zaļi un nekāda grūtības neizjustu, hahaha. Galvenais lai nav to izklaiž viet! Gāliņciema māju vajadzēja atstāt pusratā, arī muzeja māju un vispār jāatstāj tikai visādi rimi un maksimas, bet neko no tā ,kur pašvaldībai būtu lieki jātērējas.
    ja kas tā velotrase pilsēta neizmaksā 800 000 un tātad tos nekur nevarēs ieguldīt. no pilsētas kabatas aiziet kaut kādi 150 000 laikam. Rodelī liela nauda nāca no valsts. Nu jā, jātērē par elektrību ir, tas gan. Nezinu kā ir tagad, bet vasarā tur daudz braukāja, tā kā kaut ko jau arī atgūts. Bet to, ka būvējot arī cilvēkiem ir darbs par ko algu pelnīt un pēc tam pilsētā to tērēt, neviens kaut kā vispār neaizdomājas.

  • -1
    edmundos 10.01.2024, 13:51:38

    Zviedz, vai nezviedz jostas grib savilkt pilsētas vadība. Acīm redzami viedā vadība nespēj pavilkt savus projektus. Šaubos vai esi priecīgs, kad ķeras pie bērnudārza darba laika. Nesaprotu zirga optimismu. Es pat atbalstītu, lai bliež augšā vēl lielākus projektus, drīzāk uzliktu krustu šai vadībai.

  • -8
    Zirgam jāsmejas 10.01.2024, 15:22:08

    super tu esi gatavs redzēt kā pilsēta nogrimst, lai tikai tas liek pašreizējai vadībai iet prom? lieiski, ko lai saka ha ha ha! Ta netēlo, ka tevi kaut kas te interesē. pats esi kaut kā apdalīts, vai pie siles nepalaists tāpēc te puksti. Es jau nesaku ka pilnīgi izslēgts, ka nevarēja sagaidīt šo situāciju ar vairāk gatavi tam, ka jāsamazina un jāgriež, bet tas nenozīmē, ka tagad pilsētā pilnīgi viss ir jāaptur, jāatsakās no eiropas naudas un nākotnes projektiem. un jo vairāk tādi kā tu uz to cerēs, jo mazāk iespējams ka tā notiks.

  • -10
    Kristiāna 10.01.2024, 16:54:40

    Acīmredzami nesaproti, kā strādā pilsētas budžets un kas no kā tiek uzturēts, un kas ir jāveido, lai nodrošinātu to, ka pilsēta izpilda tai ar likumu uzliktās funkcijas.
    Jāatceras arī, ka katrs no jaunuzceltajiem objektiem nodrošina iedzīvotājiem darba vietas. Nodrošina tūristu piesaisti, kas savukārt nodrošina, ka kāds aiziet paēst vietējā kafejnīcā, kāds paliek vietējā viesnīcā - tas viss nodrošina pilsētas ekonomiku, privāto uzņēmumu eksistenci, to ka viņi var samaksāt saviem darbiniekiem algas, un atkal - nodrošināt darba vietas.
    Ja nebūtu šo darba vietu, tad jau nevienu neietekmētu dārziņu darba laiks, ne tā? jo nebūtu darba...

  • 0
    Kofers 10.01.2024, 14:12:25

    Visi šie stipri apšaubāmie realizējamie EU projekti ir pēdējais, kā vēl var Ventiņos attiecīgie cilvēciņi kaut ko sapelnīt. Beigsies tie un tad varēsim izslēgt gaismas ne tikai uz vienu dienu vien...

  • -1
    Kofers 10.01.2024, 14:25:33

    Bet runājot par budžeta samazinājumu, tad tas tak bija paredzams jau sen. Tas, ka mūsu vadība to tagad centīsies realizēt ar augstāk minētajiem paņēmieniem tikai kārtējo reizi parāda viņu stulbumu. Grūti laiki prasa smagus risinājumus. Bet, diemžēl, mūsu vadība vēl dzīvo treknajos gados. Jebkura "neatkarīga" revīzija varētu parādīt, kā Ventspils Domes darbībā ieekonomēt vairākus simtus tūkstošus tikai rorganizējot štata vietas vien. Tie bezjēdzīgi luksusa klases auto. Tā nesaimniecīgā darbība Ventspils uzņēmumos utt. Visi to zin, bet neviens neko nedara. Kāpēc ? Jo "lielā" Ventspilī lielākā daļa iedzīvotāju ir tieši va inetieši saistīta ar to pašu Domi. Un tie dala naudu. Tas arī viss.

  • 0
    All-cash 12.01.2024, 18:24:43

    Vakar LR-1 runāja baņķieris Kazāks. Latvijas Bankai nav NEVIENAS dienesta automašīnas.

  • -3
    Barons (Freiherr von ...) 10.01.2024, 15:57:22

    Le tō Patvaldib (Ventspil Valst-pilset Dōm) būt savilkt pašš SAV Jōst.Un tā,ka vien Pirkst ne varet aizbāzst garam.
    Un-RŌKS NŌST NO REINK DĀRZ!

  • -1
    edmundos 10.01.2024, 19:45:56

    To Zirgveidīgajam ar Kristānu!
    Tiešām Jūs nejūtat ,ka esat divi tādi īpatņi, vai stulbeņi, kam liekas viss ir ok?

  • 0
    Virsliga 11.01.2024, 08:26:32

    Par bērnudārziem.
    Vītoliņš saka, ka tagad arī citas pašvaldības plāno samazināt bērnudārzu darba laiku. BET pāris klikšķu Internetā un, redz, kas izrādās - piemēram, Liepājā, Jelgavā, Cēsīs bērnudārzi strādā līdz 19.00 nevis līdz 18.00 kā Ventspilī. Tās ir uz dullo pirmās pilsētas, kur sadomāju pameklēt.

  • -8
    Kristiāna 11.01.2024, 11:46:35

    Paskatījies arī iespējas bērniem tikt pašvaldības dārziņā Liepājā??? tur dārziņu skaits ir absolūti neproporcionāls iedzīvotāju skaitam, līdz ar ko arī budžetam. Salīdzini salīdzināmas lietas.

  • -1
    Virsliga 11.01.2024, 13:48:52

    Runa ir par darba laiku. Darba laiks arī tiek salīdzināts. Ne visur ir rindas.

  • 0
    KRX 11.01.2024, 09:10:44

    Nez, manliekas, ka tos dārziņus vispār vajag slēgt ciet un āmen.
    Baigā ņemšanās tomēr - jāģērbj, jāliek gulēt, jāved pačurāt, jāmierina, tad viņi grib zīmēt, tad līmēt, tad griezt, tad paši nezin ko grib, ā un vēl tak šie grib 3x dienā ēst! Briesmīgi!
    Ne Vītoliņam, ne Gūtmanim, ne Gunčam, ne Tamanei (pat ne Bruno!) vispār ikdienā to dārziņu tak nevajag! Nu, i viss! Slēdz ciet un miers mājās. Ņemas te un krata to exceli tik.

  • -2
    Lustiņš 11.01.2024, 13:27:33

    Lasīju, ka Ventspils Siltums grasās pa saviem līdzekļiem 7 miljoniem uzstādīt vēl divus katlus. Varbūt šiem miljoniem vajag piesaistīt kādu citu finansējumu? Vai šie miljoni nav pilsētas miljoni?

  • 0
    Ventspils siltums 11.01.2024, 16:57:18

    Katlumājas Brīvības ielā 38 rekonstrukciju uzņēmums “Ventspils siltums” īstenos par saviem finanšu līdzekļiem, tostarp arī par līdzekļiem, kas iegūti, pārdodot CO2 izmešu kvotas, kurus uzņēmums drīkst izmantot tikai tiem mērķiem, kas paredz energoefektivitātes uzlabošanu. Papildus projekta īstenošanai tiks piesaistīti arī kredītlīdzekļi. Tas nozīmē, ka pašvaldības budžeta līdzekļi šī projekta īstenošanai netiks piesaistīti un izmantoti.

  • -2
    Lustiņš 11.01.2024, 20:28:45

    Kvotas ir jau pārdotas - tā nauda ir, tās vairāk nepaliks un nepaliks arī mazāk, tikai tik cik nodedzināsiet dīzeli. Eiropas līdzekļi ir jāpieprasa, jāpierāda - papildus darbs, papildus nauda un plauksta uz pleca :)

  • -3
    Rabarberis 11.01.2024, 21:50:18

    Pastāsti, kā Eiropas naudu tāpat vien var dabūt? Cik zinu, tad naudu iespējams piesaistīt kādas programmas ietvaros, kas paredzēta konkrētam mērķim. Domājams, ja šāda programma būtu pieejama, tad jau arī Eiropas nauda būtu saņemta. Ja tādu iespēju nav, tad jāiztiek ar saviem līdzekļiem.

  • -2
    Lustiņš 12.01.2024, 10:01:19

    Rabarberiem
    Kur manis rakstītajā ir rakstīts - Kāds tā pat vien kaut ko dod?
    Tas laikam ir Tev pierasts ka kaut ko tā pat vien dod un tā pat vien var kaut ko tērēt un par to nekas nebūs....

  • 0
    Rabarberis 13.01.2024, 23:37:01

    Klau, sprukstiņ, vai tik nebiji tas, kurš rakstīja, ka Eiropas līdzekļi ir jāpieprasa? Tad pamāci, kā tos var pieprasīt! Acīmredzot pats esi pieradis, ka tāpat vien visu vari dabūt, pieprasot! Klauns īstenais!

  • -1
    Lustiņš 15.01.2024, 14:13:52

    Rabarberis sēž zem palmas un gaida kad desa kritīs... . Nekritīs -desa ir jāparasa un jāpierāda ka Tev tā nepieciešama. Lasi visu ko raksta, nevis vienu pazīstamu vārdu centies saskatīt un tad apcerēt.

  • -1
    Kuzmičš 11.01.2024, 15:39:48

    Kas tad nu? Pašvaldības "maciņā" vairs neienāk līdzekļi no ostas uzņēmumiem? Izskatās, ka mūsu super giga, terra profesionālai pašvaldības komandai būs jābrauc pieredzes apmaiņā pie kādas citas mazās pašvaldības, kā Kuldīgas, Jelgavas, Cēsu, Valmieras, u.t.t., kuras 30 gadu garumā bez liekas bļaustīšanās attīstījās un dzīvoja ar tādu budžetu, kāds viņš bija un ir šodien. Pilnīgi piekrītu lietotājam "Optika", kurš augstāk rakstīja, ka labi, ka neuzbūvēja vēl vienu peldbaseinu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: