ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņojis par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), šo lēmumu ASV pieņēma pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, ĀM un citām institūcijām, kā arī iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē. "Līdz ar to Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils brīvosta un uzņēmumi, kas darbojas ostā, var netraucēti turpināt darbu," norāda ĀM.

Vienlaikus OFAC nav mainījis lēmumu noteikt sankcijas pret Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Ar saiti uz ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja paziņojumu mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalījies arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), uzsverot, ka tas ir Latvijas valdības, Saeimas un ĀM kolēģu aktīvas darbības nopelns.

Telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Rinkēvičs atzina, ka tieši Ventspils brīvostas pārvaldes izņemšana no sankciju saraksta bija Latvijas mērķis, bet sankciju sarakstā palikušie trīs "samērā mākslīgie veidojumi" nav būtiski Latvijas ekonomikai un drošībai, tāpēc arī viņš neredz pamatu Latvijai ieguldīt papildu pūles, lai panāktu arī šo juridisko personu izņemšanu no sankciju saraksta.

Kā ziņots, OFAC, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. Reaģējot uz minēto lēmumu, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā.

Savukārt otrdien valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Kompānijas "Ventas osta" pamatkapitāls būs 35 000 eiro, bet kapitāldaļu turētāja būs SM.

Paredzēts, ka jaundibināmās "Ventas ostas" balsstiesīgās akcijas piederēs valstij un kapitālsabiedrības akcijas nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt. "Ventas osta" pildīs ostas pārvaldnieka funkcijas, kā arī būs tiesīga slēgt līgumus ar ostas klientiem un veiks visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski pārņemtu saistības pret ostas klientiem.

Paredzēts pārejas posms, kurā sākotnēji paralēli darbosies Ventspils brīvostas pārvalde un jaundibinātā valsts kompānija. "Ventas osta" Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki - speciālisti, tehniskais personāls u.c. pāries darbā uz "Ventas osta" pakāpeniski. Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa ietvaros normatīvos noteiktā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai.

Lasi vēl

Komentāri (23)

  • -14
    karlito 18.12.2019, 22:00:45

    Nu brīnumaini ātri tas viss notika,izskatās pēc labi izspēlētas lugas...Liekie un traucējošie novākti,savējie un pareizie ielikti,un viss notiek..Tāds liels starptautisks reiderisms..

  • -5
    Eeeeeeeeee 18.12.2019, 22:27:56

    Vai, nu cik neparedzami! :D

  • -15
    Latvija pāri visām! 18.12.2019, 23:23:43

    liels starptautisks reiderisms.
    -----
    100%

  • -13
    Latvija pāri visām! 18.12.2019, 23:53:41

    Rincis pazvanīja uz ASV - Dear friend Kiki, you can take sanctions away, everything is done according to our plans. Kisses. By by.
    )))

  • -12
    Pipars 19.12.2019, 07:24:47

    Ja jau sankcijas Brivostai ir atceltas,tad kāda jēga no jaunā uzņemuma "Ventas osta"""""

  • -15
    arcus 19.12.2019, 07:55:27

    Jēga tāda, ka Ventspilij atņemta osta un līdz ar to arī attīstības iespējas. tas jau arī bija galvenais mērķis. Skatoties kā risinājās notikumi, rodas pārliecība, ka amerikāņiem pilnīgi pietika ar Lemberga atkāpšanos no ostas valdes, bet valdība prasmīgi izmantoja situāciju.

  • -13
    keda 19.12.2019, 09:18:31

    Linkaits jau saka, ka moš i nevajag... Bet osta jau valstij un kā ir tālāk ar šo: "akcijas piederēs valstij un kapitālsabiedrības akcijas nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt"?

  • -9
    Katja 19.12.2019, 11:16:16

    Jā, bet nevarēs pārdot jau tikai nosaukumu - īpašumus varēs izšeptēt uz vella paraušanu. Re lasu, ka Linkaits raksta - Loģiski domājot, šāda struktūra (VAS, Ventas osta) nebūtu vajadzīga. Nu atliek cerēt, ka prāta pietiks. Lai gan kāda viņiem interese par Ventspili. Te taču nedzīvo Latvijas pilsoņi, jeb dzīvot tikai tie, kas balso par esošo domi <- tas bija sarkasms. :D

  • -4
    gg65 19.12.2019, 09:20:26

    Kur ir teikts, ka Ventspilij ir atņemta osta un līdz ar to attīstības iespējas?
    Kāpēc skrien laikam pa priekšu? Kurš ir pateicis, ka visa ostas nauda turpmāk nonāks valsts kasē bez jebkādām ierunām?
    Ministrs ir pateicis, ka ir notiks tikšanās ar pašvaldību, lai risinātu turpmāko sadarbības iespēju un ostas darbības modeli.
    Es iesaku nestrebt karstu un no sākuma noskaidrot, kas notiks un pēc tam bļaut nevis otrādi.

  • -4
    Gunārs Pētersons 19.12.2019, 09:24:01

    Troļļi vienkārši raud un ņaud, radot pilnīgi nepareizu ventspilnieku viedokli. Tos vienkārši ir nepieciešams ignorēt.

  • -13
    arcus 19.12.2019, 09:50:54

    Nevajag pīt iekšā visus ventspilniekus, tuvu ne visi domā kā tu. Katram ir savs viedoklis. Vari tikai izteikt savējo! Tas Pētersonam. Kas attiecas uz Ventspils ostu, tad valsts nekad neieguldīs līdzekļus pilsētas attīstībā, kamēr budžetā trūks naudas! Tāpēc jau tika izveidots valsts uzņēmums, lai varētu izņemt ostas peļņu, Līdz šim visa peļņa bija jāiegulda brīvostas attīstībai. Un to es gribētu redzēt, kā JKP ministrs sēdēs pie viena galda ar Lembergu un viņa partijas deputātiem un runās par Ventspils attīstību!!!

  • -11
    Katja 19.12.2019, 11:20:51

    Nopietni - naivums tādā vecumā. Kāpēc, lai rīdziniekiem interesētu Ventspils? Viņi netiek galā ar saviem īpašumiem un uzņēmumiem, naivums domāt, ka Ventspilī nu tik rausies melnās miesā un rūpēsies, lai viss paliktu vēl labāk, lai venspilniekiem būtu darbs ostā, lai īpašumi paliktu Latvijā, nevis tiktu izpārdoti ārzemniekiem. Bet skaidrs, ka neba jau amerikāņi pa velti šo darīja. 100 punkti piesolīja kādu Latvijas uzņēmumu (es pat nebrīnītos, ja tā būtu, ķipa nepārdodamā VAS Ventas ostas). Esiet reāli ļaudis. Domājiet - salieciet likumsakarīgas lietas kopā.

  • -2
    gg65 19.12.2019, 11:38:30

    Brīvosta ir puse no Ventspils. Brīvosta nevar neieguldīt sevī naudu. Brīvostai ir jāturpina infrastruktūras attīstīšana (ielas un rūpnīcas). Par ko Jūs runājat? Par kādiem rīdziniekiem?
    Vot par ko ir jābaidās, ka Brīvosta nešķērdēs naudu aģentūrām, nevajadzīgiem reklāmas līgumiem, dārgiem auto un t.t.
    Bet savus pievadceļus brīvosta attīstīs tāpat kā teritorijas ar rūpnīcām.

    Iesaku nestrebt karstu un no sākuma sagaidīt valdības viedokli par to kas notiks kā. Šī pasaules beigu sludināšana tiešām izklausās pēc mirstošas dvēseles pēdējiem kliedzieniem.

  • -3
    Gunārs Pētersons 19.12.2019, 12:30:05

    Aha, aha. Spihoze tādā vecumā, kādā atrodaties jūs, fake Karīna Sleja un arcus. Jums dots uzdevums žēloties un to jūs arī veiksmīgi darat, raudot par kaut kādiem Rīdziniekiem. Kas tad mums pirms tam zelta bedre bija? Tiešām? Tagad uzreiz pilsēta būs iznīcināta? Domāju, ka tieši pretēji, bet nu dzīvosim - redzēsim. Katrā ziņā tagad dezinformāciju izplatīt ir absolūti nevietā.

  • -11
    Latvija pāri visām! 19.12.2019, 12:06:06

    Ja brīvosta tagad nedos naudu Ventspilij,
    un mums tiks tikai tās radītās neērtības,
    būs jāpadomā kā no tās atbrīvoties.

  • -3
    Gunārs Pētersons 19.12.2019, 12:31:31

    Nu, Austrumniek. Kā tad? Papildus visam murgam tulīt aicināsi vēl kaut ko spridzināt? Riktīgs interneta teroristelis.

  • -2
    ventspilniece.lv 19.12.2019, 13:21:08

    Gunār Pēterson,nu kāpēc Jūs ielaižaties diskusijā ar to personu?
    Jau labi sen šeit laiku pa laikam parādās aicinājumi to vispār ignorēt,jo tad būtu lielāka iespēja,ka tas virtuāli nosprāgst.

  • -2
    Gunārs Pētersons 19.12.2019, 13:34:39

    Piedodiet. Jums ir absolūta taisnība! Turpmāk centīšos ignorēt.

  • -11
    Latvija pāri visām! 19.12.2019, 13:58:14

    Pareizi.
    Nav ko te diskutēt ar mani.
    Iebilst racionāli, ar argumentiem tāpat nemākat,
    bet savu naciku gānīšanos varat pietaupīt naciku saietiem.

  • -8
    Latvija pāri visām! 19.12.2019, 19:26:51

    Palaidāt garām vienu lietu - valsts orgāni neatņem pašvaldībām nedz Liepājas, nedz Salacgrīvas, nedz citas ostas.
    Atņem tikai tās, kuras līdz šim nekontrolēja šo sīkpartiju koalīcija.

  • -6
    Opaps 19.12.2019, 22:38:08

    Ļoti interesanta situācija ? 9.dec. ASV pieņem sankcijas pret Ventspili un pēc 10 dienām to atceļ, kā tas tiek tik ātri veikts, jo zināms , ka ASV šī procedūra notiek ļoti ilgi un nelabrātīgi. Man rodas tāda domas, ka kangari, Strīķe, Bordāns un pindosu līdzskrēji , Latviju ir pārdevuši.Kāds būs rezultāts , to mēs uzināsim pēc gada. Jaunā Saeima teiks ,ka mēs neko nezinām , ko tā iepriekšējā valdība ir darījusi. Pisdets.

  • -1
    Gunārs Pētersons 20.12.2019, 09:03:48

    Tu raksti: "...kā tas tiek tik ātri veikts, jo zināms , ka ASV šī procedūra notiek ļoti ilgi un nelabrātīgi". Tātad, faktu studijā. Pierādi VB foruma lasītājiem šo apgalvojumu ar faktu. Pretējā gadījumā šī ir kārtējā dezinformācija.

  • -5
    Latvija pāri visām! 20.12.2019, 13:24:53

    A' tu pats, pindosu podalaiža, pierādi, ka ASV ļoti operatīvi noņem sankcijas, ja tu to apgalvo.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: