Arvien vairāk tiek domāts par to, kā tradicionālos gadumijas svētku atribūtus, tai skaitā eglīšu rotājumus, padarīt videi draudzīgākus, vienlaikus nepazaudējot īpašo noskaņojumu un izjūtas, ko tie mums sniedz.

Veikalu plaukti gada nogalē vai lūst no rotājumu pārbagātības, kuru viens no izplatītākajiem materiāliem ir plastmasa, turklāt tāda, kuru nav iespējams nodot otrreizējai pārstrādei. Ja gribam būt atbildīgi pret vidi un pasauli, kurā dzīvojam, nevajadzētu iegādāties šos rotājumus, bet gan izmantot dažādas alternatīvas, kuru patiesībā ir ļoti daudz.

Viens no principiem, ko aicina ievērot (un kas daudzās ģimenēs nav nekas jauns), ir vienu un to pašu rotājumu izmantošana gadu no gada. Taču, ja gribas kaut ko pamainīt, tad viens no variantiem ir izgatavot dekorāciju pašam. Iespējas ir ļoti plašas, un var izmantot visdažādākos materiālus, kuri atrodami dabā, vai dažādos veidos pielietot to, kas mājās jau ir. Piemēram, viens no vienkāršākajiem veidiem, kā vecās egļu bumbiņas pārvērst jaunos dekoros, ir ietērpt tās dažādu krāsu audumos. Audumu apliek apkārt bumbiņai un sasien ar lentīti, aiz kuras rotājumu var pakarināt eglē. Šādā veidā, piemēram, spilgtām un spīdīgām bumbiņām var piešķirt pavisam citu noskaņu un raksturu, ietērpjot tās lina audumā.

Skaistus dekorus var izgatavot arī no papīra. Tās var būt gan tradicionālās sniegpārsliņas, gan origami tehnikā darināti telpiski dekori.

Interesantas un košas eglīšu bumbiņas var iegūt, izmantojot krāsainu dziju, balonus un līmi. Ar līmi samērcētu dziju aptin ap neliela izmēra baloniem, pagaida, kad līme sakalst un dzijas pavedieni ir kļuvuši cieti. Tad balonu pārdur, izvelk laukā un krāsaina dzijas bumbiņa ir gatava.

Līdzīgi kā rotaļlietas, eglīšu rotājumus var arī tamborēt, radot dažādas interesantas figūriņas. Plašas iespējas paveras arī tiem, kuriem nav sveša filcēšanas tehnika. Filcs kā materiāls ir pateicīgs visdažādāko formu un krāsu dekoru radīšanai, atliek vien ļaut vaļu fantāzijai.

Par to, kā izmantot dabas materiālus svētku dekoru gatavošanā, daudz varam mācīties no saviem senčiem. Viņi eglīti rotāja gan ar āboliem, pīlādžiem, gan darināja dekorus no salmiem, čiekuriem, ēveļskaidām u.c. Kā eglītes rotājums var kalpot arī neliela izmēra puzurs.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: