Ventspils pilsētas pašvaldības policija uzskata, ka tās galvenais uzdevums ir veikt izskaidrojoša rakstura darbu, nevis sastādīt protokolus un uzlikt sodus ventspilniekiem un pilsētas viesiem. Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs informē par aktuālajiem darba rezultātiem.

Ir apkopoti un izanalizēti šā gada pirmo deviņu mēnešu darba rezultāti, kas ļauj izvērtēt padarīto un plānot nākamos darbus, lai uzlabotu sabiedrisko kārtību pilsētā, pilsētas saistošo noteikumu kontroli, kā arī veiktu citus uzdevumus, kas ikdienā jāpilda Ventspils pilsētas pašvaldības policijai.

Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs skaidro, ka viss darbs tiek uzskaitīts notikumu reģistrācijas žurnālā un, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, redzams, ka notikumu skaits ir praktiski nemainīgs – vidēji 36–37 tūkstoši gadā. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos žurnālā fiksēti 28 tūkstoši notikumu.

Apsekošana un pārkāpumi

Pašvaldības policija pamatā veic divas lielas funkcijas – apseko pilsētu patrulējot, ko ikdienā pamana arī ventspilnieki un pilsētas viesi, kā arī pievēršas ar pārkāpumiem saistītām lietām. Kopumā saistībā ar pārkāpumiem deviņos mēnešos veikti 17,4 tūkstoši ierakstu. Tostarp bijuši 3,5 tūkstoši iedzīvotāju izsaukumu, un to skaits pēdējos gados ir nemainīgs. Iedzīvotāji informē policiju par nekārtībām pa tiešo vai arī sociālajos tīklos, norādot uz lietām, kurām būtu jāpievērš lielāka uzmanība. Arājs uzsver, ka ir svarīgi panākt, lai pārkāpumu būtu mazāk, lai lielākus spēkus varētu veltīt pilsētas apsekošanas funkcijai. Vasaras mēnešos izsaukumu skaits ir lielāks. To daudzums ir atkarīgs no tā, cik veiksmīga ir tūrisma sezona. Siltā laikā tūristu pieplūdums ir lielāks un attiecīgi pieaug arī izsaukumu skaits.

Mazina funkcijas

Municipāļu fiksēto administratīvo pārkāpumu skaits šogad ir samazinājies, jo pašvaldības policijai tika noņemtas vairākas funkcijas saistībā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa izmaiņām. Piemēram, par mājdzīvnieku pārkāpumu lietām vai par nepilngadīgo atrašanos alkohola reibumā tagad administratīvā pārkāpuma protokolus var sastādīt tikai attiecīgie valsts dienesti. Šogad martā arī stājās spēkā izmaiņas likumā Par policiju, kā rezultātā Valsts un pašvaldības policijas darbinieki vairs nevar pie sevis atskurbināt iereibušās personas. Šogad deviņos mēnešos fiksēti kopumā 4,8 tūkstoši administratīvo pārkāpumu, un tas ir par aptuveni diviem tūkstošiem mazāk nekā pirms diviem gadiem.

Sabiedrību audzina

Ventspils pašvaldības policija uzskata, ka tās galvenais uzdevums ir veikt izskaidrojoša rakstura darbu, nevis sastādīt protokolus un uzlikt sodus. Audzinoši izskaidrojošs darbs par administratīviem pārkāpumiem veikts ar 4200 personām, un tikai 568 gadījumos sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Tomēr visi pārkāpēji tiek fiksēti, un municipāļi uzreiz redz, ja pārkāpumi tiek atkārtoti. Tādā gadījumā policijas rīcība jau būs bargāka.

Visbiežāk administratīvie pārkāpumi ir saistīti ar apstāšanās un stāvēšanas noteikumu neievērošanu – līdz oktobrim fiksēts teju 1200 šādu pārkāpumu. Lielākā daļa ir saistīti ar ceļa zīmes ar stāvēšanas vai apstāšanās laika ierobežojumu neievērošanu. Šādas zīmes ir izvietotas pie daudzām skolām, bērnudārziem, poliklīnikas, slimnīcas, tirdzniecības vietām un citur, lai automašīnu stāvlaukumus izmantotu tieši šo iestāžu apmeklētāji, nevis cilvēki, kas atbrauc uz darbu un novieto tur savu auto uz visu dienu. Tāpat bieži tiek fiksēta dzīvesvietas nedeklarēšana, smēķēšanas ierobežojumu neievērošana un citi administratīvie pārkāpumi.

Visbiežāk publiski dzer

Lielākā daļa pilsētas domes saistošo noteikumu pārkāpumu ir saistīti ar sabiedriskās kārtības neievērošanu. 34% no fiksētajiem pārkāpumiem ir par atrašanos sabiedriskajā vietā ar atvērtu alkoholisko dzērienu iepakojumu. Arājs uzsver, ka šādus pārkāpumus apkarot ir ļoti svarīgi, jo tie degradē vidi un izsauc lielu nepatiku no sabiedrības puses. Šobrīd politiķu aprindās tiek apspriesta iespēja publisku iedzeršanu neuzskatīt par pārkāpumu. Ja valdība lems par šīs normas atcelšanu, dzērāju kompānijas uz ielām būs redzamas lielā skaitā. «Un, kur pieaug reibums, tur pieaug arī varonība. Tad varēs sagaidīt arī vairāk nekārtību, kas varētu izpausties vides objektu postīšanā,» prognozē Arājs.

17% no pārkāpumiem ir nepiedienīga uzvedība, kas pamatā ir čurāšana publiskās vietās. Tie ir tie paši cilvēki no dzērāju kompānijām. Bet 11% ir saistīti ar naktsmiera traucēšanu. Mazāk pārkāpumu saistīti ar piegružošanu, teritorijas nekopšanu un būvju neuzturēšanu, zīlēšanu, ubagošanu utt.

Ierobežo maluzvejniecību

Viena no municipāļu funkcijām ir ūdens akvatoriju apsekošana pilsētas administratīvās teritorijas robežās, lai apkarotu maluzvejniecību. Tam tiek pievērsta liela uzmanība, jo Valsts vides dienestam nepietiek resursu. Šogad veikti 70 reidi Ventas upē, 22 Būšnieku ezerā un septiņi jūras piekrastē. Reidu laikā izņemts 20 nelegālu tīklu un aptuveni tikpat daudz citu nelikumīgu makšķerēšanas rīku – murdi, ūdas un citi. Varētu šķist, ka, ņemot vērā reidu skaitu, tas nav daudz. Taču, jo biežāk tiek rīkoti reidi, jo mazinās arī maluzvejnieku aktivitāte. Pēc Arāja domām, inspektoriem ir jāuzlabo sadarbība ar makšķerniekiem, kuri varētu operatīvāk informēt municipāļus par novērotajām nelikumībām. Kā nekā arī pašiem makšķerniekiem ir jārūpējas par zivju resursu aizsargāšanu, lai arī nākotnē viņi varētu tikt pie bagātīgiem lomiem.

Palīdz atkritumu apsaimniekošanā

Pēdējos gados pašvaldības policija intensīvi sadarbojas ar Labiekārtošanas kombinātu, lai uzlabotu situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā. Ir izveidota elektroniska sistēma, kurā fiksēti visi atkritumu radītāji. Tas ļauj viegli pārraudzīt, vai adresei ir noslēgts līgums par atkritumu izvešanu. Ja līgums netiek noslēgts vai pārslēgts, pašvaldības policija uz to reaģē, un pēc municipāļu ierašanās viss tiek operatīvi nokārtots. Jo lielāks procents adrešu noslēgs līgumus par atkritumu izvešanu, jo tīrāka būs pilsēta. Mūsu pilsēta gan šajā ziņā ir visai sakārtota, taču reizēm tiek aizturētas personas, kas ieved atkritumus no citām vietām apkaimē. Visbiežāk viņi noliek savus atkritumus pie konteineriem. Tāpat pamatīgi tiek piesārņoti novada meži. Arājs uzskata, ka sodus par šādiem pārkāpumiem vajadzētu daudz lielākus, lai atturētu negodprātīgos izgāzt savus atkritumus mežos.

Aktīva sadarbība, savstarpējā izpalīdzēšana notiek arī ar citām pašvaldības iestādēm un pilsētas operatīvajiem dienestiem.

Veic videonovērošanu

Saistībā ar notikušajiem vandalisma gadījumiem iedzīvotāji sociālajos tīklos izsaka replikas, ka Ventspilī vajadzētu uzstādīt vairāk videonovērošanas iekārtu. Tomēr Arājs uzskata, ka tās ir pietiekamā apjomā un Ventspili tomēr nevajag pārvērst par novērošanas objektu, kur viss tiek novērots. «Manā skatījumā Ventspilī nav nepieciešama pastiprināta videonovērošana, jo ventspilnieki ir visai solīdi, kulturāli un saprotoši,» saka Arājs. Šobrīd videonovērošanas kameras atrodas vairāk nekā 70 vietās. Turklāt ir arī pārvietojamas bezvadu videokameras, kas pēc nepieciešamības tiek pārvietotas uz aktuālajām vietām. Pateicoties videonovērošanas kamerām, šogad deviņos mēnešos ir fiksēti 33 pārkāpumi, bet pērn – 49. Ierakstus nereti izmanto arī Valsts policija saistībā ar kriminālnoziegumu izmeklēšanu.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (15)

  • 0
    reku 12.12.2019, 15:03:03

    Nu gan nebūs tiesa.
    Par nevietā zemē nomestu "končiku" (kad atkritumu urnu pārskatāmības robežās nebija) cilvēkam protokols bez vārda runas.
    Bet suņa di*sinātājs,kurš aiz sava kvekša nesavāc,saņems vien aizrādījumu?

  • -5
    Viktors Torpēda 13.12.2019, 14:16:31

    Vai tad kārtībai nav jābūt visās jomās? Vai tā būtu suņu dirsin**ana vai rajončika piegružošana, vai nekulturāla uzvešanās (kas noteikti katram saprotama pa savam)? Visiem jāsaņem pēc nopelna. Tāpēc jau mums ir muņiki un kārtības noteikumi.

  • -1
    Prof.Preobraženskis VI 12.12.2019, 15:39:53

    "Visbiežāk publiski dzer" - vajadzētu taču katru gadījumu izvērtēt objektīvi.Ja cilvēks,veikalā nopircis alus pudeli vai mazo šņabīti,tūlīt aiz veikala to attaisa,ātri iestiprinās un iet tālāk savu ceļu,vai tas būtu nopietns likumpārkāpums?Šādā gadījumā dzērienu var pielīdzināt zālēm,kas dod spēku tikt tālāk-uz mājām vai darbu.
    Nebūtu atbalstāma skaļa dzīrošana krietnās burās kaut kur pagalmos vai parkos uz soliņa,kur kompānijas vairāk lieto mātesvārdus un ne jau valsts valodā.

  • -14
    peace 12.12.2019, 18:10:34

    Objektīvi izvērtējot, ja Tu nevari sagaidīt līdz tiec mājās pēc 10 min, lai bendētu sevi ar alkoindi, tad ir sākumā jāatskatās uz savu dzīvesveidu.
    Tādi aiz stūra dropiņi ir jāvaktē, jo ar to mazo šņabīti Jums nekas nebeidzās.
    Publiski dzert vari pienācīgi bārā uz terases, un ar to arī ir izteikts.

  • -2
    Krišs Daugulis 12.12.2019, 18:48:57

    Man paziņai kaimiņš, ar pamatīgām pohām veikalā iegādājās plakano un steidzās (cik nu cilvēks tādā stāvoklī var pasteigties) mājup ārstēties. Tika līdz kāpņutelpas durvīm.
    Dakteri teica - ja būtu pie veikala "iepļāvis", būtu palicis dzīvs

  • -11
    peace 12.12.2019, 19:57:22

    Nu lūk piemērs, ka pohas un tāda dzeršana ir ceļš uz nāvi !
    Savā kompānijā aiz durvīm dzer, bet beidziet netikumu slavināt un uzskatīt, ka tas ir pilnīgi normāli publiski ''pļaut'' pie veikala. Alkoholisms ir jāārstē ar detoxu nevis ar to ar ko slimo.

  • -1
    FerdinanTs. 13.12.2019, 07:53:40

    Labāk samaksāt strāpi un palikt pie dzīvības un veselības.Ir gadījies lielveikalā,kad pie kases rinda,to 200 gramīgo iztukšot un kasierei dot noskenēt jau izdzertu pudelīti...
    Ne jau uz katra stūra tāds bārs atrodams,nemaz nerunājot par cenu.

  • 0
    Egils Liepins 12.12.2019, 17:09:19

    Viens no Lemberga brandžas ...

  • -1
    .Barons.. 12.12.2019, 17:45:30

    To varet saukt pa Piķier.
    Suņ Puiss,le zinat.

  • -11
    Kakadū 12.12.2019, 19:16:39

    Mūsu muņiki ir baigie malači! Man patīk, ka ikdienā redzu viņu patruļauto izbraucam caur manu rajonu! Tas tomēr rada drošības sajūtu.

  • 0
    Kriska 17.12.2019, 16:32:03

    Gribētos pajautāt, kā notiek dzīves vietas deklarēšanas pārbaude? Paskaidrošu, kāpēc tas mani interesē. Es nopirktu dzīvokli Tiesu izpildītāju izsolē ( cik sapratu saistībā ar hipotēku). Un triju gadu laikā es saņēmu vēstules par parādu piedziņu, adresētas iepriekšējam īpašniekam. Pat no Rīgas pilsētas policijas 50 eiro sods jau pēc tam ,\kad šajā dzīvoklī piedeklarējos es. Biju Domē pajautāt: viss esot kārtība - dzīvoklī deklarēta tikai es. Vēstules saņemtas no 9 kreditoriem, neskaitot pasta paziņojumus par reģistrētām vēstulēm. Kas notiek!! Vai neviens nepārbauda informāciju?

  • 0
    666.Ventspils. 17.12.2019, 19:44:03

    Izsaku līdzjutību par tik lielu papīru gūzmu.
    Vai dzīvoklis ar krāsns apkuri?Tad vismaz varētu izmantot lietderīgi,iekuram.
    Bet tas nav brīnums,ka kruķi sūta vēstules-tā iestāde vienmēr iet vieglāko ceļu.Ir dzirdēts par gadījumu,kad cilvēkam gribēja piesiet no viņa IP adreses veiktus n-tos krāpnieku darījumus,bet tādā laika periodā,kad šis pieslēgums vēl nemaz nebija noformēts uz attiecīgā vārda...

  • -3
    Katja 18.12.2019, 13:42:37

    Bet pašvaldība jau te ņipričom - tā jau ir valsts sistēma, kas, visticamāk, nav sakārtota. Varbūt, ka kāds no lietotājiem var padalīties pieredzē - ko darīt šādos gadījumos? Bet nu ja - mums jau valsts līmeņa personām tagad ir svarīgākas lietas darāmas - jāiznīcina Ventspils, ventiņi, neies jau domāt par tādiem sīkumiem kā atsevišķu sistēmu sakārtošanu. Nelabi metas šajās nedēļas par valdības uzvedību. FUI.

  • 0
    Kriska 18.12.2019, 10:36:51

    Sadedzināt jau var, bet mani pārņem azarts- cik ilgi un cik daudz tas var turpināties

  • 0
    reku 18.12.2019, 14:51:51

    Mans ieteikums - izpētīt,kas visu to piegādājis-ja "Latvijas pasts",tad sakrāt lielāku čupu,aiznest uz pasta nodaļu,lai šie sūta atpakaļ,ar atzīmi,ka adresāts tur nedzīvo.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: