Andris Antmanis, kurš lauku tūrisma uzņemējdarbību izvērsis īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – Slīteres nacionālajā parkā –, uzskata, ka atrašanās vieta palīdzējusi piesaistīt atpūtniekus un veiksmīgi attīstīt uzņēmumu.

Andris Antmanis ir Kolkas pagasta Pitraga Krogu māju saimnieks, kurš jau kopš 2011. gada veiksmīgi vada savu uzņēmumu Pie Andra Pitragā. Tā sauc arī viņa kempingu, kurā atpūtniekiem tiek piedāvātas ne tikai naktsmājas, bet arī piejūras ciemam raksturīga darbošanās – zivju makšķerēšana, kūpināšana un baudīšana. Vieta, kurā Andris saimnieko, vienlaikus atrodas arī Slīteres nacionālā parka teritorijā, kas ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, līdz ar to izceļas ar bioloģisko un ainavisko daudzveidību.

Viss sākās ar zivju kūpināšanu un pārdošanu, ar ko Andris nodarbojās jau labu laiku pirms sava uzņēmuma dibināšanas, stāstīja saimnieks. Izpelnoties klientu uzticību, ar laiku cilvēki sākuši interesēties arī par telšu vietām un kempinga mājiņām, kas tolaik vēl nebija. Saimnieks ciemiņu ierosinājumus lika aiz auss un vēlāk arī nolēma izmēģināt savus spēkus lauku tūrismā. Jautājot, vai viņš saskārās ar kādiem sarežģījumiem, dibinot uzņēmumu Slīteres nacionālā parka teritorijā, Andris atbildēja noraidoši. Vienīgais, no kā viņam nācās atteikties, – no vairākām vienāda dizaina kempinga mājiņām, jo vieta, kurā viņš saimnieko, atrodas līdzās viduslaiku kapsētas zonai. Citādā ziņā nekādu sarežģījumu nav bijis, apstiprināja Andris. Savu biznesu viņš vada godprātīgi, tāpēc arī citu juridiska vai tiesiska rakstura problēmu šo gadu laikā nav bijis. Saimnieks to nodēvēja par draudzīgu līdzāspastāvēšanu.

Pie Andra Pitragā sezonas laikā darbojas veikaliņš ar mājas kafejnīcu, ir brīvdienu namiņš un kempinga mājiņa, telšu, treileru un piknika vietas. Viesi var pieteikties degustēt zivis un mieloties ar zivju zupu, kā arī paši doties makšķerēt, uz vietas iztīrīt zivis un vēlāk arī tās nokūpināt. Netālu atrodas meža taka nesteidzīgu pastaigu baudīšana,i un vien 800 metru gājiena attālumā ir arī Pitraga pludmale, kas nav pārapdzīvota. Kempings atrodas ainaviskā vietā neskartas dabas ielokā – to uzņēmējs uzskata par vienu no lielākajiem sava biznesa trumpjiem. Daba ir saglabājusi savu vēsturisko veidolu, un tas piesaista tūristus, uzskata Andris. Turklāt gadu gaitā viņš pārliecinājies, ka cilvēki aizvien vairāk alkst pēc mierpilnas atpūtas, klusuma un dabas klātbūtnes. Piejūras ciema aura, Kolkas rags, pastaigu takas, jūra, mežs, zivis – tas ir vienots kopums, kas ciemiņus neatstāj vienaldzīgus. Liela daļa viesu arī papildus interesējas par Pitraga vēsturi, jautā par vietām, apskates objektiem un dabas pieminekļiem, ko var apskatīt un kā tie cēlušies, ar pieredzēto dalījās uzņēmējs.

Jāpiebilst, ka Kolkas pusē, tostarp arī Slīteres nacionālā parka teritorijā, viņš nav vienīgais, kas sadūšojies izmēģināt veiksmi uzņēmējdarbībā. Pēdējo gadu laikā līdzīgu taciņu minuši vairāki tās puses iedzīvotāji, tāpēc šobrīd pastāv veselīga konkurence.

Zivju ķeršana, apstrādāšana un kūpināšana ir Andra Antmaņa sirdslieta, ko viņš piedāvā izzināt un baudīt arī saviem ciemiņiem, kas viesojas kempingā Pie Andra Pitragā.

1582. gads ir laika posms, kad Pitrags pirmo reizi minēts vēstures dokumentos. Šis gadskaitlis rotā arī vienu no centrālajām ēkām kempingā – zivju ķēķi.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: