Aizvadītajā piektdienā piekrastē no Pāvilostas līdz pat Ventspilij konstatēts naftas produktu piesārņojums, iknedēļas preses konferencē informēja Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Aigo Gūtmanis.

Pašvaldības Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece skaidro, ka pludmalē izskaloti izmērā nelieli naftas produktu gabaliņi, kas vizuāli līdzinās melniem oļiem – tikai aptaustot var sajust atšķirību. Naftas produktu pikucīši sajaukušies ar smiltīm un pieķērušies pie oļiem. Piesārņojuma savākšana ir apgrūtināta, jo tad būtu jānoņem pilnībā visa pludmales virskārta ar visiem oļiem. Ilga Zīlniece arī norāda, ka izskalotā viela nav mazuts, jo to nomazgāt no rokām un apaviem bijis samērā vienkārši.

Vides speciāliste norāda, ka daudzus gadus Ventspilī šādi piesārņojuma gadījumi nav bijuši.

Valsts vides dienests šobrīd cenšas noskaidrot iespējamo piesārņojuma cēloni. Dienestā veic laboratoriskās analīzes, lai noteiktu naftas produktu vecumu. Pašvaldībai solīts, ka analīžu rezultāti būs zināmi šīs nedēļas beigās. Ilga Zīlniece norāda, ka pie mums valdošās ir dienvidrietumu straumes, tāpēc piesārņojuma cēlonis nevar būt pasažieru prāmja avārija, uzskrienot uz sēkļa pie Zviedrijas pilsētas Karlshamnas, kā pieļauts ventasbalss.lv forumā publicētajā ierakstā. Turklāt prāmja avārija notikusi svētdien, bet piesārņojums Kurzemes piekrastē parādījies jau ceturtdien un piektdien.   

Plašāk lasiet ceturtdienas, 26. oktobra, Ventas Balsī.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Johny Bannis 25.10.2023, 16:09:17

    kas zin kā pasažieru prāmji parasti izmanto naftu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: