Ventspils brīvostas pārvalde turpina darbu Zaļās enerģijas klastera koncepcijas izveidei Ventspilī. Šobrīd norit aktīvs tehnoloģiju apzināšanas un kontaktu veidošanas posms, lai izvēlētos tieši Ventspils situācijai un attīstības vajadzībām labāko variantu.

Aizvadītajā nedēļā Ventspils brīvostas Zaļās enerģijas klastera attīstītājs Kaspars Liepiņš piedalījās Pasaules ūdeņraža nedēļas pasākumos Roterdamā, lai izzinātu aktuālāko, kas šajā jomā notiek pasaulē.

“Zaļās enerģijas klastera koncepcijas izveides sākumposmā svarīgi apzināt klimatneitrālu un eksportspējīgu enerģijas nesēju tehnoloģijas, ūdeņraža un tā sintēzes produktu projektu norisi, kā arī veidot un paplašināt kontaktus ar ražotājiem, tehnoloģiju piegādātājiem un vērtību ķēžu dalībniekiem,”skaidro Liepiņš. Dalība biznesa forumos un tematiskajās izstādēs ir daļa no šī procesa.

Pasaules Ūdeņraža nedēļa (World Hydrogen Week 2023) Roterdamā pulcēja 3000 ūdeņraža nozares profesionāļus Roterdamā. Forums ir globāli atzīts notikums ūdeņražekonomikas jomā, kurā ūdeņraža tehnoloģiju un projektu pasaule sanāk kopā, lai veidotu sadarbību.

Pasaules Ūdeņraža nedēļas laikā bija iespēja iepazīties arī ar aktuālajiem ūdeņraža pilotprojektiem ostu un kuģniecības sektorā. Starp tiem bija mācību kuģa (baržas) AB Initio apmeklējums. 2022. gadā būvētais 67 metru garais un 8.14 metrus platais kuģis ir īpašs ar to, ka tam ir elektrodzinējs, kura darbību nodrošina 410 kWh bateriju sistēma un dīzeļģenerators. Patlaban ir plānots kuģi apgādāt ar 50 kW ūdeņraža degvielas šūnu un ūdeņraža spiedtvertnēm ar aptuveni 33 kilogramu ietilpību. Šis risinājums nodrošinās kuģi ar 500 kWh elektriskās enerģijas. Projekts kalpo kā demonstrācija tam, kā var risināt klimata jautājumus kuģniecībā, nākotnē pārejot no fosilā dīzeļgeneratora ģenerētas elektroenerģijas uz bateriju un ūdeņraža risinājumu. “Šādu piemēru iedvesmoti, strādāsim pie tā, lai līdzīgi zaļā ūdenstransporta risinājumi atrastu savu vietu arī Latvijas ostās,” saka K.Liepiņš.

“Zaļā” ūdeņraža un tālāk e-metanola ražošanai tiek paredzēta nākotnes enerģijas loma ceļā uz atteikšanos no fosilajiem enerģijas avotiem un CO2 izmešu samazināšanu. Ventspils osta kā infrastruktūras objekts saskata milzīgas nākotnes perspektīvas, iekļaujoties ūdeņraža ekosistēmā un pielāgojoties nākotnes ūdeņraža ekonomikas attīstībai, tai skaitā eksportējot saražoto ūdeņradi caur Ventspils ostu. 2022. gadā Ventspils brīvostas pārvalde iestājās Latvijas Ūdeņraža aliansē un kopā ar vairāk nekā 20 nozares, zinātnes un ministriju pārstāvjiem parakstīja saprašanās memorandu, lai veicinātu spēcīgu un vienotu ūdeņraža ekosistēmas un attiecīgo tehnoloģiju attīstību Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: