Redakcija saņēma kāda lasītāja vēstuli par vides pieejamību personām ar kustību traucējumiem jaunizbūvētajā Staldzenes stāvkrasta zonā.

Ventas Balss jau rakstīja, ka Staldzenes stāvkrastā pabeigti pirmie būvniecības darbi projektā Dabas vērtību saglabāšana un tūrisma pakalpojuma piedāvājuma paplašināšana, nodrošinot Staldzenes stāvkrasta pieejamību un infrastruktūras pilnveidošanu. Tagad patiešām ir daudz ērtāk un patīkamāk nokļūt jūras krastā, jo iepriekš 11 metrus augstās trepes ne katrs uzdrošinājās pieveikt. Pēc vētrām nereti trepju balstus bija izskalojusi jūra, nokāpšana pa tām bija visai apgrūtināta un pat bīstama. Tāpat jaunā pieeja jūrai aprīkota ar speciālu laipu velosipēdu pārvietošanai. Projekts paredz labiekārtot Jaunupes ielu, lai būtu ērtāka piekļuve jūras krastam gan operatīvam transportam, gan piekrastes zvejniekiem un pārējiem cilvēkiem.

Taču lasītājs savā vēstulē pauda viedokli, ka cilvēki ratiņkrēslos ne tika apmeklē poliklīniku vai slimnīcu, bet vēlas baudīt dzīvi, tāpat kā visi pārējie cilvēki, kuriem nav kustību traucējumu, toskait vēlas nokļūt arī Staldzenes pludmalē. Ventspils Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš pastāstīja, ka minētais projekts neparedz pandusa izbūvi un brīvu piekļuvi pludmalei invalīdiem. Tā ir Baltijas jūras krasta aizsargjosla, un jebkāda darbība, tostarp krasta labiekārtošana, ir stipri reglamentēta. Pašvaldība jau daudz darījusi, lai izveidotu un padarītu par pieejamām cilvēkiem ar kustību traucējumiem daudzas citas populāras atpūtas vietas – pilsētas pludmali, Būšnieku ezera peldvietu un citas. Puriņš aicina saprast, ka pielāgot piekļuvei pilnībā visus pilsētas infrastruktūras objektus šādiem cilvēkiem praktiski nav iespējams.

Pēdējos gados pilsētas pašvaldība ir daudz paveikusi cilvēku ar kustību traucējumiem labā – gan izbūvētas speciālas vietas ielu krustojumu šķērsošanai, ierīkots taktilais bruģītis, pazeminātas nobrauktuves, ierīkotas speciālas labierīcības utt. Piemēram, vasarā labos laika apstākļos sociālais uzņēmums MobilCentrs piedāvā iespēju nokļūt kalna Lemberga hūte virsotnē. Diemžēl vēl joprojām ir vietas, kur cilvēki ratiņkrēslos ir spiesti savu ikdienu un atpūtu pielāgot reālajiem apstākļiem.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -5
    reku 13.01.2022, 15:40:14

    Nu,priekš nespējniekiem jau tā ir daudz visādu labiekārtojumu ierīkots,tāpēc brēkāt par jūras nepieejamību Staldzenē būtu tā kā par daudz.Mēru vajag zināt.

  • -5
    Lielais Kretīns 13.01.2022, 15:56:29

    Kad nonāc tajā situācija, tad saproti, ka tiešām vēl ir daudz ko darīt šajā jomā

  • -7
    Aigars G. 13.01.2022, 18:38:33

    Nekad neaizmirsti tuksbiet,ka par nespējnieku var kļūt jebkurš,jebkur dienā un momentā par kuru pat nezinām.Tu arī neesi izņēmums.

  • -4
    reku 13.01.2022, 19:58:17

    Arī Aigaram G. kā pārliecinātam antivakserim der atcerēties,ka var gadīties,ka pēc mēneša viņa vairs nebūs.Kovids nav mazais bērns...zina,kurus pievākt vispirmām kārtām.

  • -1
    Marta P 14.01.2022, 08:54:27

    Vienmēr var gribēt vairāk uzlabojumus ikvienam, kā cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tā vecākiem ar maziem bērniem un arī cilvēkiem, bez apgrūtinājumiem, arī velobraucējiem...
    Bet tomēr ir jāpavērtē kāds ir ieguldījums pret ieguvumu. Nu diemžēl nevar nodrošināt, ka katru meža taku, un ik vienā vietā jūras krastā var nokļūt ar ratiem, ratiņkrēslu. Nu stāvkrasts nav vieta, kur taisīt kādu pacēlāju, jau redzam kā daba kāpnes tur regulāri pabojā, kur nu vēl pacēlāju. Rampu nevar uztaisīt, jo tur par stāvu viss.

  • -4
    Aigars G. 14.01.2022, 09:05:45

    Der atcerēties,ka drosmīgi cilveki spēj pateikt šo visu ko raksti acīs,nevis apmīzušies pirst dīvanā un tēlot ka dari tu . Atceries to gļēvuli vienmēr.

  • -2
    Marta P 14.01.2022, 14:11:38

    Pilsētā ir ļoti daudz labiekārtojumu, tieši cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tā pat arī pludmale un pastaigu vietas ir pieejamas un droši izbraucamas, izstaigājamas cilvēkiem ar kustību traucējumime. Bet nu ir vietas, kur šādu labiekārtojumu uztaisīt drošu visos gada laikos, visos apstākļos un ilgtermiņā - nu ir vietas, kur to nav iespējams izdarīt. Stāvkrasts ir viena no šīm vietām.
    Nu klinšu kāpšana arī netiek pielāgota cilvēkiem ratiņkrēslos, jo tas gluži vienkārši nebūtu droši. Saprotu, ka gribās, bet drošībai tomēr ir jābūt pirmajā vietā.

  • -4
    Gārfilds 13.01.2022, 15:48:53

    Tālāk tak ir skatu platforma. Diemžēl visiem nevar izdabāt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: