Valsts meža dienests (VMD) no 6. septembra atceļ meža ugunsnedrošo laika posmu visā Latvijas teritorijā, pavēstīja VMD pārstāvji.

Lēmums par ugunsnedrošā laika posma beigšanu pieņemts, pamatojoties uz hidrometeoroloģisko prognozi - ir iestājies lietaināks un vēsāks laiks, kad ugunsgrēka izcelšanās un izplatīšanās iespēja mežā būtiski samazinās.

Kopš 26. aprīļa visā valsts teritorijā ir spēkā meža ugunsnedrošais laika posms, kura sākumu ik gadu nosaka VMD. Šī perioda laikā mežā ir ierobežotas un aizliegtas vairākas darbības, piemēram, kurināt ugunskurus mežos drīkst tikai tam paredzētās un īpaši iekārtotās vietās, ir aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem.

VMD norādīja, ka ilgstošā sausuma un karstuma dēļ īpaši kritiska situācija mežā bija jūlijā.

Šogad dzēsti 434 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto meža zemes platību 503 hektāri, tostarp jaunaudzes 115 hektāru platībā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2021. gadā meža ugunsgrēku skaits ir mazāks, bet izdegusī platība ir lielāka.

Lielākais šā gada meža ugunsgrēks izcēlās 26. jūlijā Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā pie Lēdurgas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā "Lielais un Pemmes purvs", kur kopumā izdega 180 hektāru. Ugunsgrēka likvidēšanā bija iesaistīti VMD un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta resursi. Dzēšanas darbos piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes helikopteri.

Savukārt 9. jūlijā Pierīgā, Garkalnē izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajos mežos, uzdegot 22 hektāriem meža zemes. Mainīgā vēja virziena dēļ bija apdraudēts Garkalnes ciemats. Ugunsgrēkā pamatā cieta jaunaudzes un izveidojās vainaguguns, ko no gaisa dzēsa Nacionālo bruņoto spēku helikopters. Ugunsgrēka ierobežošanai VMD izmantoja pretuguns metodi.

VMD norādīja, ka biežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni, bet joprojām daļa meža ugunsgrēku izceļas ļaunprātīgas dedzināšanas dēļ, proti, šogad ir konstatēti 11 šādi gadījumi. Specifisko apstākļu dēļ reti izdodas noskaidrot vainīgo, bet tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad vainīgie ir tiesāti un saņēmuši sodu. Vienlaikus 12 meža ugunsgrēku izcelšanās cēlonis 2021. gadā bija zibens spēriens.

Lai arī ugunsnedrošais laika posms beidzas 6. septembrī, VMD aicina iedzīvotājus, arī turpmāk uzturoties mežā, būt uzmanīgiem ar uguni, jo īslaicīgi var būt sauss laiks, kas palielina iespējamību izcelties meža ugunsgrēkam.

Vienlaikus VMD atgādina, ka, neskatoties uz meža ugunsnedrošā laika posma beigšanos, mežā ir aizliegts dedzināt atkritumus, dedzināt ciršanas atlikumus vai kurināt ugunskuru tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem, dedzināt vai kurināt ugunskuru, ja kūdras slānis ir biezāks par 0,5 metriem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: